Budućnost protiv šampiona: Još jedan, najveći korak do senzacije

„Plavi” razdvajaju evroligaše - Podgoričani bi u slučaju pobjede nad Partizanom u derbiju pretposljednjeg kola AdmiralBet ABA lige, večeras (19.30) u rasprodatoj “Morači”, učinili ono što je na početku sezone bilo gotovo nezamislivo - plej-of bi dočekali ispred jednog od dva tima sa neuporedivo većim budžetom i ambicijama

17454 pregleda 51 reakcija 18 komentar(a)
Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović
Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović

Ni najveći optimisti nisu vjerovali da će posljednji dan marta biti tako bitan za košarkaše Budućnost Volija kada su u pitanju ambicije u AdmiralBet ABA ligi.

Kako se odvijao prvi dio sezone, uz činjenicu da su Crvena zvezda i Partizan viđeni kao apsolutni favoriti za prva dva mjesta, nije mirisalo na euforiju u finišu ligaškog dijela regionalnog takmičenja, ali ona je sada sasvim opravdano prisutna pred večerašnji meč sa “crno-bijelima” (19.30).

Dvorana “Morača” je rasprodata, “plavi” će imati ogromnu podršku navijača u ključnoj utakmici u borbi za drugu poziciju pred plej-of, a pobjeda bi pored mjesta broj dva garantovala i prednost domaćeg terena u eventualnom polufinalu, a to u ABA ligi znači više nego u bilo kom drugom takmičenju na planeti.

Slijedi 40 minuta odluke, spektakla, svi se nadaju i vrhunske košarke...

ŽAKELJ: ENERGIJA ISPRED TAKTIKE

Budućnost je u seriji od četiri poraza u duelima sa Partizanom, u prvom dijelu je u “Štark areni” bilo 96:83, ali tim Željka Obradovića je serijom nekih neočekivanih poraza sebe doveo u poziciju da se vadi baš u “Morači”.

Gubio je aktuelni šampion, na primjer, od Mege na Novom Beogradu, Igokee i Splita kod kuće, Zadra na strani... Tako nakon 24 kola Budućnost i Partizan imaju isti učinak - po 18 trijumfa i šest neuspjeha.

- Očekujem da igrači pruže maksimum. Glavni su pristup, energija i koncentracija - ako u tim elementima budemo dobri, onda imamo šansu. Imali smo vremena da se taktički pripremimo, ali prije taktike su ovi elementi bitni - rekao je trener Budućnosti Andrej Žakelj.

Partizan je u četvrtak šokantno izgubio od Olimpijakosa na svom terenu, time je ozbiljno ugrozio plasman u plej-in Evrolige, ali slovenački stručnjak vjeruje da se to neće odraziti na Kevina Pantera i saigrače.

Andrej Žakelj
foto: KK Budućnost Voli

- Biće Partizan na nivou, i njemu je ova utakmica bitna. Ipak, mi više brinemo o sebi - dodao je Žakelj.

Budućnost je prošlog četvrtka, u 24. rundi, pala protiv FMP-a u Železniku, time je prekinula seriju od 10 pobjeda u ABA ligi...

- Siguran sam da ćemo uz pomoć vjernih navijača pokazati pravo lice - poručio je Žakelj.

Jogi Ferel je nastupajući za Cedevita Olimpiju imao nekoliko fenomenalnih mečeva protiv Partizana, navijači Budućnost vjeruju da bi nešto slično mogao da ponovi u plavo-bijelom dresu.

- Očekujem borben meč protiv jednog od boljih timova u Evroligi. Partizan će na teren izaći sa velikom željom - u pitanju je sjajna ofanzivna ekipa koja može da postiže poene iz svih pozicija - rekao je Ferel, koji je u duelu u prvom dijelu sezone postigao 17 poena.

Budućnost mora da uspori ritam protivnika.

- Moramo dobro da otvorimo meč, a bitno je i da dobro trčimo i igramo odbranu. Ako to dobro uradimo, onda imamo velike šanse da pobijedimo. Siguran sam i da će doći veliki broj navijača, da će biti glasni - dodao je Ferel.

ČEKA NAS PRAVA KOŠARKAŠKA ATMOSFERA

Trener Partizana Željko Obradović je svjestan koliko donosi pobjeda i koliko može da odnese poraz u “Morači”.

- Znamo da je utakmica veoma značajna za nas i Budućnost - pobjednik osigurava drugu poziciju. Probali smo u dva dana nakon duela sa Olimpijakosom da se spremimo, a znamo da igramo u pravoj košarkaškoj atmosferi, protiv veoma dobrog tima. Na nama je da uradimo sve da odigramo najbolju moguću utakmicu - rekao je Obradović.

Željko Obradović
foto: KK Partizan

Mladi centar Balša Koprivica je prije sedam dana u podgoričkoj dvorani dominirao protiv SC Derbija, a večeras se očekuje da veću minutažu dobiju Frenk Kaminski, Bruno Kaboklo i Alen Smailagić.

- Budućnost nije igrala desetak dana, verujem da je imala priliku da se dobro pripremi za nas. Očekujemo dobru atmosferu i nadam se trijumfu - istakao je Koprivica.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: