Ona je ženski Majkl Džordan: Kejtlin Klark, najjači brend u Americi

Oborila je rekord NCAA poena Pita Maraviča, pogodila je i više trojki od Stefa Karija, cijela Amerika je ispred TV-a kada igra plejmejkerka Ajove

6847 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Američki sport ima drugačiji algoritam - u načinu, organizaciji, sistemima takmičenja, mogućnostima angažovanja sportista i plaćanja.

Ali, i američki televizijski auditorijum je specifičan: dok se cijeli ostali svijet divi najjačoj košarkaškoj ligi na sviejtu - NBA, Amerika gleda žensku koledž košarku - NCAA. Sjedinjene Američke Države su ispred TV-a kada na parket stupi nevjerovatna Kejtlin Klark.

I ne samo Amerika... Košarkaške zvijezde, poput slovenačkog superstara i igrača Dalasa Luke Dončića, pa američke zvijezde Pola Pirsa, Drejmond Grina..,ne kriju da se oduševljavaju umijećem dama u “kraljici igara”.

- Kejtlin Klark je ustvari Stef Kari u ženskom liku. Bolje i preciznije šutira na koš od mene - iskren je Dončić.

A 22-godišnja plejmejkerka Ajove predvodila je svoju ekipu u četvrtfinalnoj pobjedi nad aktuelnim šampionkama, Luizijana stejtom - 94:87. Klark se revanširala za poraz u prošlogodišnjem finalu i bila je neuhvatljiva - 41 poen, 12 asistencija i sedam skokova. Klark je tokom ove sezone već nadmašila i rekord NCAA poena Pita Maraviča, a takođe i rekord broja trojki u sezoni Stefa Karija - 162.

I dok Klark dobija ponudu od pet miliona da učestvuje u ligi basketa 3X3, iako nijedna košarkašica u WNBA ne zarađuje toliko, zvijezda Golden stejta, Drejmond Grin, ponudu smatra komičnom.

- To nema smisla, pa Kejtlin Klark treba da osnuje lični brend - istakao je Grin.

I treba, jer ženska koledž košarka ima neuporedivo veći televizijski auditorijum u SAD od NBA lige. Primjera radi, prosječna gledanost NBA finalne serije između Denvera i Majamija je bila 11.64 miliona gledalaca, a četvrtfinale NCAA, Ajova - Luizijana 12,3 miliona!

Kejtlin Klark
foto: Beta/AP

I ulaznice su sada skuplje za ženski, nego za muški NCAA - čak 47 odsto.

Najjeftinija ulaznica za muški NCAA fajnl-for je184 doara, a za ženski 296. Najskuplja ulazniza za mušku NCAA završnicu je 233 doalra, a za žensku 343.

Popularnost Kejtlin Klark je tolika da NBA želi da naredne godine na Ol-staru organizuje utakmicu dva na dva - na jednoj strani Stef Kari i WNBA zvijezda Sabrina Jonesku, a na drugoj Kejtlin Klark sa Klejom Tompsonom ili Demijenom Lilardom.

Bonus video: