Rudi - prgavi šampion, košarkaška legenda

Rudi Fernandes, simbol španske košarke i Real Madrida, na 39. rođendan saopštio da na kraju sezone završava veliku karijeru

10187 pregleda 1 komentar(a)
Kraj nakon 22 godine i mnogo trofeja: Rudi Fernandes, Foto: FIBA
Kraj nakon 22 godine i mnogo trofeja: Rudi Fernandes, Foto: FIBA

Bila je 2002. kada je prgavi mladić sa Baleara u katalonskoj Badaloni počeo košarkašku karijeru - godina kada je Španija još jedan Mundobasket (i uopšte veliko takmičenje) završila bez trona, a Real Madrid već počeo duži post bez pehara Evrolige.

Taj prgavi mladić ostao je takav kroz cijelu karijeru, nervirao sve rivale, bio obožavan od navijača ekipa za koje je nastupao, a vremenom je izrastao u pravu košarkašku legendu koja je juče objavila da je bilo dosta zabave pod obručima.

Rudi Fernandes, tačno na svoj 39. rođendan, a 22 godine nakon što je ušao u seniorsku košarku, saopštio je da će na kraju sezone završiti veliku karijeru.

“Dvije decenije karijere su iza ovog neponovljivog igrača koji je dijelom promijenio košarku u Španiji”, napisala je “Marka”.

foto: FIBA

Prije zvaničnog kraja, Rudi ima još jedan san:

- Obećao sam ocu prije njegove smrti da ću još jednom igrati na Olimpijskim igrama - pred nama su kvalifikacije, a nakon toga nadam se i turnir u Parizu. Ne želim da mi neko nešto poklanja, već da se izborim za mjesto među dvanaestoricom koji će ići na Igre - rekao je Rudi.

Upravo je njegova priča u dresu Španije krenula sa Olimpijskih igara, prije 20 godina u Atini, kada je “crvena furija” u četvrtfinalu namučila Sjedinjene Američke Države, ali nije mogla do polufinala.

Bilo je to novo veliko takmičenje bez zlata za Španiju, ali onda su počela da stižu, naravno uvijek sa Rudijem u timu - najprije svjetsko 2006, a onda i mnoga druga. Ukupno, Španija je bila dva puta prvak planete (još i 2019) i četiri puta najbolja u Evropi (2009, 2011, 2015. i 2022), ima i dva srebra i nezaboravne mečeve sa “drim-timom” sa Olimpijskih igara, a Fernandes je uvijek bio među liderima.

9

medalja osvojio je Rudi Fernandes sa Španijom - šest zlatnih (dvije sa SP i četiri sa EP), a ima i dvije srebrne i jednu bronzanu sa OI. Sa Realom je tri puta osvajao Evroligu

Pisao je Rudi istoriju Španije, ali i svog Reala, gdje se ustalio 2012. nakon ne baš uspješnih avantura u NBA ligi - sa njim u timu “kraljevski klub”” je 2015. nakon 20 godina ponovo postao prvak Evrope, a nakon toga i još dva puta (2018. i 2023).

Mnogi pehari i medalje ostaju da prepričavaju veliku karijeru, baš kao i koševi koji su “lomili” protivnike, želja za pobjedama za koju nisu postojale prepreke - čak i ako je to značilo da rivala dobro iznervira. Prgavi mladić sa Baleara je izrastao u velikog šampiona, a od narednog ljeta zasluženo ide i u penziju, među košarkaške velikane.

- Došlo je vrijeme da razmišljam i o drugim stvarima osim košarke, ali i da svi uživamo do kraja sezone - istakao je Rudi Fernandes.

Bonus video: