Broj 33 odlazi u legendu: Mark Gasol među velikanima kakvi su Dražen Petrović, Divac, Parker, Novicki...

U noći između subote i nedjelje Memfis će povući dres sa brojem 33 u čast legendarnog Španca - osim njega takvu privilegiju iz Evrope doživjela su još samo sedmorica košarkaša, uključujući i njegovog brata Paua

2488 pregleda 0 komentar(a)
Gasol, Foto: NBA (X)
Gasol, Foto: NBA (X)

Subota na nedjelju od dva sata po srednjeevropskom vremenu - veliki trenutak za velikog Marka Gasola.

Legendarni španski košarkaš postaće tek treći igrač u istoriji Memfisa čiji dres će se naći pod svodovima "Fedex foruma", a osmi iz Evrope koji je doživio ovu čast u NBA ligi.

Klub iz Tenesija odlučio je da tokom utakmice sa Filadelfijom iz upotrebe povuče dres sa brojem 33 koji je Gasol nosio dok je nastupao za tu ekipu - prije njega među "grizlijima" tu priviligeju su dobili samo još Zak Rendolf (50) i Toni Alen (9).

O kakvom trenutku se radi za momka koji je od 2008. do 2019. nosio dres Memfisa najbolje govori da su prije njega u NBA ligi povučeni dresovi još samo sedmorice košarkaša sa Starog kontinenta.

Led su probili majstori sa prostora bivše Jugoslavije - najprije broj tri Dražena Petrovića u Nju Džerzi Netsima, a potom 21 Vlada Divca i 16 Predraga Stojakovića u Sakramentu.

Nakon njih Klivlend je povukao broj 11 Židrunasa Ilgauskasa, San Antonio devetku Tonija Parkera, Dalas legendarni 41 Dirka Novickog, a krug je do Marka Gasola zatvorio njegov brat Pau - broj 16 nalazi se u domu Los Anđeles Lejkersa.

Dolaskom Gasola u Memfis počela ja najbolja era u istoriji ovog kluba - sa španskim centrom upisao je prvu pobjedu u plej-ofu (2011), prvi trijumf u plej-of seriji i prvi i jedini put stigao je do finala konferencije (2013).

Gasol je 2013. izabran za najboljeg defanzivca NBA lige, dvije godine kasnije bio je dio idealne petorke NBA lige, a drži brojne rekorde kluba - po skokovima, blokadama, odigranim minutima, dok je drugi po poenima i asistencijama.

Bonus video: