Arhitekta Pariza je sljedeće veliko trenersko ime: Tuomas Isalo trener godine u Evrokupu

Šef stručnog štaba Pariza i u Francuskoj nastavio sa sjajnim radom. U glavni grad Francuske je stigao iz Bona, sa kojim je prošle sezone osvojio FIBA Ligu šampiona

5308 pregleda 3 komentar(a)
Tuomas Isalo, Foto: Eurocup
Tuomas Isalo, Foto: Eurocup

Sezona u Evrokupu se bliži kraju, ostalo je da se odigra francusko finale između Pariza i Burga, a uoči prvog meča (9. april 20:30 u glavnom gradu Francuske) Evrokup je danas objavio da je šef stručnog štaba Pariza, Tuomas Isalo proglašen za najboljeg trenera u ovom takmičenju.

Arhitetka Pariza je potpuno zasluženo osovojio ovu nagradu. Ekipa je u dosadašnjem dijelu sezone u ovom takmičenju ostvarila 20 pobjeda, pretrpjela samo jedan poraz i ima velike šanse da prvi put u istoriji podigne trofej u Evrokupu.

Klub osnovan 2018. godine ove sezone, predvođen finskim stručnjakom, obara brojne rekorde u Evrokupu. U sezoni u kojoj juri prvi evropski trofej, Pariz je postao jedan od najboljih ofanzivnih timova u Evropi, a u ovom takmičenju je prosječno postizao 98,4 poena.

Pod vođstvom Isala, Pariz u finale Evrokupa ulazi sa 13 vezanih pobjeda i skorom 20-1. Jedini poraz pretrpjeli su od Bešiktaša, 21. novembra prošle godine na domaćem terenu (68:63). Nakon toga su vezali 13 pobjeda što je četvrti najduži niz u ovom takmičenju. U prosjeku su rivale pobjeđivali sa 19,1 poenom razlike.

Na devet utakmica su slavili sa minimum 20 razlike, a na 13 sa minimum 15 poena prednosti.

Košarkaši Pariza
Košarkaši Parizafoto: Eurocup

Napadačka mašina iz glavnog grada Francuske je ove sezone u Evrokupu postigla ukupno 2.066 poena, što je 25 poena manje od njemačke Albe, koja je rekord oborila u sezoni 2018/2019. Ali, tim iz njemačke prijestonice je do rekorda došao odigravši 24 utakmice.

Isalo vodi jednu od najatraktivnijih ekipa u Evropi ove sezone. Prosječan timski indeks korisnosti Pariza je 116, što je najviše na Starom kontinentu, računajući i timove iz Evrolige. Dosadašnji rekorderi u Evrokupu bili su košarkaši Huventuda, koji su u sezoni 2007/2008. imali prosječan timski indeks od 108,5.

Još jedan rekord, koji je ekipa iz Francuske oborila ove sezone je procenat uspješnosti šuta za dva poena, koji iznosi 62,8 odsto i bolji je od dosadašnjeg rekorda, koji je bio u vlasništvu Dinama iz Moskve (61,8 odsto, sezona 2007/2008).

Ekipa finskog trenera je treća ove sezone u Evrokupu po prosjeku uhvaćenih lopti na utakmici (37), treća po postignutim trojkama po meču (10,1) i peta po asistencijama (20,3).

Interesantan je podatak da je Isalo u grupnoj fazi, na 18 mečeva samo 32 puta zvao tajm-aut, a na tri utakmice uopšte nije uzimao minut odmora. A devet puta je tajm-aut zvao u posljednjoj četvrtini ili produžecima. Nakon Pariza, slijedi Gran Kanarija, čiji je trener, Jaka Lakovič, 49 puta uzimao minut odmora.

Ko je Tuomas Isalo

Tuomas Isalo (42) je igračku karijeru proveo u domovini, a igrao je na poziciji beka. Osvojio je Kup 2009. godine sa Kuvotom, a pratio ga je nadimak "Bombarder iz Lovise".

Trenerskim poslom je počeo da se bavi 2014. godine kada je preuzeo finsku U20 selekciju. U domovini je vodio Honku, a onda je 2016. godine otišao u Njemačku, gdje je počeo meteorski uspon. Sa Krajslhajm Merlinsima je potpisao ugovor, bilježio odlične, rezultate, a onda 2021. godine potpisao za Telekom Bon.

Sa Bonom je, mimo svih očekivanja, osvojio FIBA Ligu šampiona prošle sezone, kada je proglašen za najboljeg trenera u ovom takmičenju, a igrao je i finale njemačke lige u kojem je bolji bio Ulm.

Dva puta je bio trener godine u Njemačkoj (2022. i 2023), a onda je stigao u Pariz, sa kojim je ove sezone osvojio Kup Francuske.

U košarkaškim krugovima vlada priča da Isalo voli veoma intenzivne treninge. Ali, to nije spriječilo čak šestoricu košarkaša Bona da zajednom sa Isalom napuste Njemačku i dođu u Pariz. Naravno, predvodi ih Ti-Džej Šorts (MVP u Ligi šampiona prethodne sezone), a tu su Sebastijan Erera, Kolin Malkolm, Tajson Vard, Mikel Kesens i Leon Kracer.

Nagrada za odlične rezultate je stigla danas, kada je Evrokup zvanično objavio da je 41-godišnji stručnjak iz Helsinkija izabran za trenera godine u ovom takmičenju.

Prije njega ovu nagradu su osvajali Zvezdan Mitrović, Jure Zdovc, Aleksandar Petrović, Saša Obradović, Dušan Alimpijević, Ilijas Zuros, Erdem Džan...

Rekord je legendarni Aito Garsija Reneses, koji je dva puta bio trener godine u ovom takmičenju - 2015. sa Gran Kanarijom i 2019 sa Albom.

Bonus video: