„Plavi” spremni da se nose s pritiskom

Košarkaši Budućnost Volija od 19 sati dočekuju Zadar u prvoj utakmici četvrtfinala plej-ofa AdmiralBet ABA lige: Moramo da pobijedimo i to je to - poručuje trener Andrej Žakelj

7053 pregleda 24 reakcija 1 komentar(a)
Petar Popović u duelu sa Igorom Drobnjakom iz SC Derbija, Foto: KK SC Derbi
Petar Popović u duelu sa Igorom Drobnjakom iz SC Derbija, Foto: KK SC Derbi

Treće mjesto na kraju regularnog dijela AdmiralBet ABA lige je realnost za košarkaše Budućnost Volija, iako su imali šansu da razdvoje “vječite rivale” Crvenu zvezdu i Partizan i dođu do prednosti domaćeg terena u eventualnom polufinalu.

U plej-ofu Podgoričani opet mogu da urade nešto veliko, ali prije toga moraju da izađu na kraj sa Zadrom u četvrtfinalu regionalnog takmičenja.

“Plavi” ne bježe od uloge favorita, jasno je to poručio i trener Andrej Žakelj pred prvi meč u seriji koji je večeras od 19 sati u “Morači”.

- Budućnost uvijek ima visoka očekivanja. Pričali smo posljednjih dana da su pristup i ozbiljnost najbitniji, a bez čvrstine, kontakta, skokova i mnogo trčanja ne može da se igra sa ekipom kakva je Zadar - poručio je Žakelj.

Sve se svodi na to da Budućnost bude na nivou u odbrani i da spriječi Zadar da igra brzu košarku po kojoj je poznat.

- Pogotovo ako nemaš napadački dan, odbrana je ključ. Ne igra u Zadru samo Luka Božić. To je rival koji ima atipičnu postavu, sa visokim igračima na bekovskim pozicijama, suprotno od onog što imamo mi. Pokušaćemo da sakrijemo naše i iskoristimo mane protivnika - jasan je slovenački trener.

Iako je defanziva ključ, Budućnost ima pojedince koji mogu da riješe meč.

- Neću da pričam o individualcima, moramo da pobijedimo utakmicu i to je to. Da li će Mekinli Rajt, Jogi Farel ili neko treći biti “meč viner” je nebitno. Jedino što je važno je rezultat, odnosno pobjeda Budućnosti. Pripremio sam zadatke za svakog igrača, nisu to uvijek samo poeni. Košarka je timski sport i gledam više na tim nego na pojedince - objasnio je Žakelj svoju filozofiju.

Kapiten Budućnosti Petar Popović želi da ekipa bude svjesna da je ulog veliki.

- Znamo ko nam dolazi u goste, znamo da se radi o dobroj ekipi. Spremni smo za borbu i da otvorimo seriju pobjedom. To je ono što želimo. Zadar posljednjih godina nije mijenjao ekipu, nema velikih nepoznanica među nama i znamo koga treba da zaustavimo - istakao je Popović.

Očekuje i podršku navijača.

- Značila bi nam podrška sa tribina, jer znamo kakvu razliku naši navijači mogu da naprave. U pravom smislu riječi su naš šesti igrač i nadam se da će se odazvati u velikom broju našem pozivu. Zajedno možemo da napravimo dobre rezultate - rekao je Popović.

Druga utakmica je u petak u Zadru, a eventualna majstorica 27. aprila u Podgorici.

- Ovo su utakmice zbog kojih se trenira cijele sezone. Mislim da nam je to motiv da budemo pravi i nadam se da ćemo imati svježine da u Podgorici odigramo dobru utakmicu. Ne treba da napominjemo da je Budućnost izuzetno kvalitetna ekipa, sa mnogo sjajnih igrača, bekova, šutera, skakača... Ne treba da razmišljamo o krajnjem rezultatu, već da ono što se dogovorimo pokušamo da sprovedemo. Ako budemo pravi, sigurno će se šanse ukazati - u kojoj od utakmica vidjećemo - kazao je Danijel Jusup, trener Zadra.

Bonus video: