Bez brejka na startu plej-ofa, Mekolum propustio šansu da sruši najbolju ekipu Zapada

Svi domaćini na 1:0 nakon prvih utakmica NBA doigravanja

4902 pregleda 0 komentar(a)
Ponovo heroj Oklahome: Gildžis-Aleksander, Foto: Reuters
Ponovo heroj Oklahome: Gildžis-Aleksander, Foto: Reuters

Osam mečeva, osam pobjeda domaćina na startu NBA plej-ofa - prvih sedam prošli su bez drame, a onda je posljednji podsjetio zbog čega se doigravanje toliko iščekuje.

Najbolji tim Zapada tokom ligaškog dijela dočekao je ekipu koja je u plej-of ušla kao posljednja kroz plej-in i zahvaljujući pomalo i sreći uspio da povede 1:0 - Oklahoma je u uzbudljivom meču srušila Nju Orleans (94:92).

Iako su Pelikansi igrali bez najboljeg igrača Zajona Vilijamsona, imali su šansu da u posljednjem napadu utišaju veoma bučni "Pejkom centar", ali je pri rezultatu 94:92 za Oklahomu šut za tri poena promašio Si Džej Mekolum.

"Dobio sam loptu na vrijeme, trebalo je da napadnem malo ranije, brže... Ali, svaka čast - bila je to odlična odbrana", opisao je za CBS posljednji napad Mekolum.

Bio je Mekolum tragičar gostiju, ali je Šej Gildžis-Aleksander još jednom bio heroj domaćina - njegova hladnokrvna igra u samom finišu donijela je Oklahomi vođstvo na startu plej-ofa.

Kanadski majstor utakmicu je na kraju završio sa 28 poena, a pratili su ga Džejlen Vilijams sa 19 i Čet Holmgren sa dabl-dabl učinkom - 15 poena, 11 skokova.

"Bio je nevjerovatan meč, a momci su bili upravo ono što sam očekivao - savršeni", pohvalio je saigrače nakon meča Gildžis-Aleksander.

Kod Nju Orleansa najefikasniji je bio Trej Marfi sa 21 poenom, Mekolum je ubacio 20, dok je Jonas Valančunas upisao 13 poena i čak 20 skokova.

Nju Orleans nije uspio bez Vilijamsona, ali jeste Milvoki bez Janisa Adetokumba - iako bez pomoći povrijeđenog grčkog superstara Baksi su savladali Indijanu 109:94 i poveli sa 1:0 u četvrtfinalnoj seriji Istoka, najviše zahvaljujući drugoj velikoj zviiejzdi Demijanu Lilardu.

Momak koji je na startu sezone stigao iz Portlanda u prvom poluvremenu je postigao više od pola poena svije ekipe i već tada bilo je plus 27 (69:42) za domaćina. Lilard je sa 35 poena tokom prva 24 minuta postavio rekord NBA plej-ofa, jer je tri puta u doigravanju uspio da stigne do 30+ poena tokom prvog dijela utakmice.

Lilard je ostao do kraja ostao na 35 poena, ali je svakako bio najefikansiji igrač u pobjedničkom, dok je Kris Midlron ubacio 23 poena. Kod Pejsersa Paskal Sijakam je stigao do 36 poena i 14 skokova.

Laganu pobjedu kasnije sinoć po našem vremenu upisali su i LA Klipersi - i to bez Kavaja Lenarda. Na krilima Džejmsa Hardena, koji je ubacio 28 poena (pogodio šest trojki iz 11 pokušaja) tim iz "grada anđela" bio je bolji od Dalasa (109:97).

Kod Mavsa Luka Dončić je upisao 33 poena i 13 skokova, Kajri Irving 31 poen.

Cup tree provided by Sofascore

Bonus video: