Duško Ivanović i Baskonija prijete šampionu

Evroliga: Baskonija koju predvodi crnogorski stručnjak Duško Ivanović večeras od 21 sat gostuje Realu u prvoj utakmici četvrtfinalne serije koja se igra na tri pobjede

2395 pregleda 2 komentar(a)
Ivanović sa igračima Baskonije na tajm-autu, Foto: X/Baskonia
Ivanović sa igračima Baskonije na tajm-autu, Foto: X/Baskonia

Krajem oktobra prošle godine crnogorski trener Duško Ivanović se vratio na mjesto uspjeha i preuzeo Baskoniju.

Ivanović je samo nekoliko dana, prije nego što je stigao u Vitoriju imao klub, a i Baski su imali trenera - malo šta je ukazivalo da će doći do saradnje.

A onda - Ivanović se razišao sa Crvenom zvezdom i naslijedio Đoana Penjaroju, nakon što su i srpski i baskijski tim loše otvorili sezonu u Evroligi - sa pobjedom u prve četiri utakmice.

Šest mjeseci kasnije, Zvezda je takmičenje u Evroligi okončala na 16. mjestu, dok je Baskonija sa Ivanovićem preko plej-ina obezbijedila četvrtfinale Evrolige.

Baskonija je regularni dio završila na osmom mjestu, potom izgubila od Makabija, a u odlučujućoj utakmici za plasman u doigravanje bila je bolja od Virtusa na svom terenu - tako se prvi put poslije pet godina plasirala u plej-of elitnog evropskog takmičenja.

Ivanovićevi izabranici, koje predvode Markus Hauard i Kodi Miler-Mekintajer, koji igra sezonu karijere, da bi se domogli fajnl-fora (prvog od sezone 2015/16) moraju da izađu na kraj sa najboljim timom na Starom kontinentu - Real Madridom. Aktuelni prvak Evrope je regularni dio sezone završio na prvom mjestu, ima prednost domaćeg terena, a prva utakmica četvrtfinalne serije je večeras od 21 sat u “Vizink centru”.

"Srećan sam zbog plasmana u plej-of. Pokušaćemo da se plasiramo na fajnl-for. Evroliga je ove sezone bila uzbudljiva - svako je mogao svakog da pobijedi, pa moramo da vjerujemo i da se borimo. Real je najbolji tim, igra odlično cijele sezone i popunjen je na svakoj poziciji", rekao je Ivanović, čiji tim bi u slučaju da eliminiše favorita u polufinalu igrao sa boljim iz serije Barselone i Olimpijakosa.

Baskonija je dva puta zaredom savladala Real u Madridu u Evroligi, a na posljednja četiri susreta je upisala tri trijumfa.

"Zaslužili smo da budemo u plej-ofu. Motivisani smo i želimo da uradimo dobar posao u Madridu. Možemo tamo da ih pobijedimo. Imali smo tešku sezonu, sa dosta povreda, ali nijednog momenta nismo izgubili samopouzdanje koje je i sada na visokom nivou. Na redu je četvrtfinale, sve ekipe imaju šanse da se pojave na F4, a mi moramo da budemo na 100 odsto svojih mogućnosti od prvog do posljednjeg minuta", kazao je bek Baskonije Vanja Marinković.

Real je prvi poraz u sezoni u Evroligi doživio u 11. kolu (od Fenerbahčea), a prvi tim koji ga je savladao u Madridu je Panatinaikos u 27. rundi.

"Jedva čekamo da počne serija. Želimo da igramo dobro i nadam se da ćemo ispuniti očekivanja. Znamo koliko će biti teško, jer je i Baskonija opasan protivnik, ali ovo je period sezone kada svi igraju sa mnogo energije i optimizma. Tako ćemo na teren izaći i mi", poručio je trener Reala Ćus Mateo.

Večeras kreće i serija između Panatinaikosa i Makabija (meč u Atini počinje od 19.30 sati), a sjutra se sastaju Monako - Fenerbahče (19) i Barselona - Olimpijakos (21). Finalni turnir je od 24. do 26. maja u Berlinu.

Bonus video: