Budućnost protiv trendova za istoriju

Malo šta je na strani Budućnost Volija pred majstoricu polufinala AdmiralBet ABA lige - Partizan je aktuelni šampion, evroligaški tim i već viđeni finalista regionalnog takmičenja, imaće iza sebe punu dvoranu i tradiciju koja kaže da beogradski “vječiti” rijetko ispuštaju prednost domaćeg terena. Uprkos svemu, izabranici Andreja Žakelja vjeruju u podvig u Beogradskoj areni (19 sati)

13057 pregleda 16 komentar(a)
Duel Rajta i Pantera koji bi mogao da odluči putnika u finale, Foto: KK Budućnost Voli
Duel Rajta i Pantera koji bi mogao da odluči putnika u finale, Foto: KK Budućnost Voli

U Beogradu su kasno shvatili da mogu da pariraju Partizanu, prije tri dana su u “Morači” konačno prekinuli niz od šest poraza u međusobnim duelima, a večeras košarkaši Budućnost Volija jure podvig kakav nije odavno viđen u plej-ofu AdmiralBet ABA lige.

Poznato je kakvu ulogu igra domaći teren u mečevima nokaut faze u regionalnom takmičenju, pa je svakom jasno da je Podgoričanima protiv Partizana (19 sati u Beogradskoj areni) potrebna savršena utakmica da bi eliminisali šampiona i zakazali veliko finale sa Crvenom zvezdom.

Košarka
foto: Sofascore

Partizan je bio i ostao favorit u polufinalnoj seriji, ali “plavima” su porasli apetiti nakon što su u utorak u meču u kojem je odlučivala jedna lopta nanijeli poraz izabranicima Željka Obradovića. Bilo je 74:73, teže i uzbudljivije nije moglo, iako je u uvodnim minuta posljednje četvrtine Budućnost kontrolisala stvari, imala devet poena prednosti i napad da ode na dvocifreni plus.

A onda se utakmica promijenila nakon isključenja Frenka Kaminskog, pa su “crno-bijeli” u posljednjem napadu imali zicer za pobjedu koja bi donijela plasman u finale - promašio je Aleksa Avramović, pa Budućnost nije kažnjena za loše odluke u napadu u finišu, kao ni za promašena dva slobodna bacanja Kenana Kamenjaša 10,5 sekundi prije kraja.

- Čeka nas zanimljiva utakmica. Još čvršća nego prethodna, pogotovo od strane Partizana. Igramo pred punom Arenom i jedva čekamo meč. Uradićemo sve što je do nas da iznenadimo protivnika - rekao je trener Budućnosti Andrej Žakelj.

Budućnost je u drugoj utakmici bila veoma agresivna u odbrani, pogotovo protiv bekovske linije Partizana, isto mora da bude i u majstorici.

- Najbitnije je da imamo pravi pristup i energiju, da budemo čvrsti i agresivni. Samo tako možemo da računamo na finale - jasan je Žakelj.

A da bi odbrana bila prava, neophodno je da Mekinli Rajt odradi posao kao što je to bio slučaju u drugom meču. Amerikanac je namučio Kevina Pantera, koji je uprkos tome što je upisao 17 poena pogodio šest od ukupno 15 šuteva iz igre.

- Odbrana je moj zaštitni znak, to sam i pokazao. U majstorici neće biti lako, ali ako budemo odigrali dobro u defanzivi uz pravu tranziciju - vjerujem da možemo do trijumfa - kazao je Rajt.

Koliko težak posao čeka Budućnost govori i istorija, jer je posljednji put u plej-ofu u Beogradu slavila u aprilu 2018. Dogodilo se u šampionskoj godini kada su Podgoričani u prvoj utakmici finala bili bolji od Zvezde u dvorani “Aleksandar Nikolić” - bio je to početni i najveći korak ka istorijskoj tituli koja je nekoliko dana kasnije proslavljena u “Morači”.

Poslije više od šest godina ukazala se nova šansa protiv aktuelnog prvaka koji je definitivno pod mnogo većim pritiskom. Jer, Partizan je još na startu sezone viđen u finalu zajedno sa Zvezdom, koja je svoj posao u polufinalu odradila bez problema ubjedljivim pobjedama nad Megom.

- Očekujemo da nam navijači pomognu, da podrže ekipu i da sve protekne u fer i sportskoj borbi. Moramo još jednom da damo primjer svima - mi smo Partizan u svakom smislu, skoncentrisani smo na ono što se dešava na parketu i napominjem da nam u goste dolaze sportski prijatelji i želimo da sve protekne u sportskom duhu - kazao je trener Partizana Željko Obradović.

Budućnost u gostima nije pobijedila Partizan od oktobra 2020. kada je u drugom kolu ligaškog dijela slavila trojkom Danila Nikolića uz zvuk sirene 101:99. Od tada su “crno-bijeli” upisali šest pobjeda i samo jednom je razlika bila jednocifrena - u novembru 2021. godine (75:66).

- Moramo da kontrolišemo reket, jer je Budućnost mnogo dobra u ofanzivnom skoku - jasan je plejmejker Partizana Džejlen Smit, koji nije zaboravio 20 skokova u napadu Podgoričana u prvoj utakmici ove polufinalne serije.

2018.

godine je Budućnost posljednji put slavila u Beogradu, bilo da je rival Partizan ili Crvena zvezda, u plej-ofu ABA lige. Podgoričani su tada u prvoj utakmici finala savladali “crveno-bijele”, kasnije su osvojili titulu

Bonus video: