INTERVJU Vladimir Jovanović: Želimo da budemo standardan abaligaš

Trener Spartaka, Vladimir Jovanović, govori za “Vijesti” nakon što je ekipu iz Subotice uveo u AdmiralBet ABA ligu

12595 pregleda 2 komentar(a)
Vladimir Jovanović, Foto: ABA Liga/Dragana Stjepanović
Vladimir Jovanović, Foto: ABA Liga/Dragana Stjepanović

Od naredne sezone u AdmiralBet ABA ligi biće 16 klubova. Kako je ranije odlučeno nije bilo ispadanja iz lige, pozivnicu je dobio Dubai, a posljednji klub, koji je obezbijedio učešće u elitnom rangu regionalnog takmičenja je pobjednik NLB ABA2 lige, subotički Spartak.

Ekipa sa sjevera Srbije prvi put u istoriji biće član AdmiralBet ABA lige. I to je cilj ka kojem se krenulo prije tri godine, kada je novo rukovodstvo preuzelo klub iz Subotice. Spartak je išao korak po korak, pa je prije dvije godine ušao u Košarkašku ligu Srbije (KLS), potom je, prošle sezone izborio plasman u NLB ABA2 ligu, koju je ove godine dominantno osvojio i postao šesti tim iz Srbije u ABA ligi.

Da su ambicije Spartaka ove sezone najveće bilo je jasno početkom novembra prošle godine, kada je Vladimira Đokića na klupi naslijedio Vladimir Vlade Jovanović. Bivši trener Partizana, koji je sa „crno-bijelima“ osvojio ABA ligu i prije toga bio u stručnom štabu Duška Vujoševića, a koji je radio u Ukrajini i Kini, vodio Lokomotivu iz Kubanja, Igokeu, Megu i Budućnost Voli u Suboticu je stigao sa jasnim ciljem - da ekipu iz „Dudove šume“ uvede u elitu.

Vladimir Jovanović
Vladimir Jovanovićfoto: ABA Liga/Dragana Stjepanović

I Jovanović je u tome uspio - Spartak je regularni dio NLB ABA2 lige završio na prvom mjestu sa skorom 11-2 (porazi od Podgorice i Vojvodine), a u plej-ofu, koji se igrao na koš-razliku po dva puta savladao Helios, MZT i na kraju, u finalu, Vojvodinu. Cilj je ispunjen, a Jovanović je postao prvi trener koji je osvojio AdmiralBet ABA ligu i NLB ABA2 ligu.

„Drago mi je da sam prvi trener koji je osvojio ABA ligu i ABA2 ligu. U Spartaku smo ove sezone imali jedan cilj, a to je plasman u ABA ligu. Sezona je bila zahtjevna - takmičili smo se u KLS i ABA2 ligi, što je zahtjevalo specifičan pristup, dosta energije i koncentracije. Poslije ostvarenog cilja se osjećam dobro i zadovoljno“, kazao je Jovanović na startu intervjua za „Vijesti“.

NISAM BIO SIGURAN DA LI SAM NAPRAVIO PRAVI POTEZ

Jovanović priznaje da je u početku razmišljao da li da prihvati ponudu Spartaka. Na kraju je sve bilo idealno.

„Da budem iskren, u prvom trenutku sam dosta sumnjao, da li da pristanem da budem dio projekta Spartaka ili ne. Ambiciozni ljudi iz kluba su me uvjeravali da ću da dobijem punu slobodu i odriješene ruke, da zajedno ostvarimo cilj. U startu nisam bio siguran da li sam napravio pravi potez. Ali, sve što su rekli na prvom sastanku je ispoštovano. Moram da budem zadovoljan kako je sve funkcionisalo. To nije ništa različito od onoga kako je klub funkcionisao posljednje tri godine. Radi se o ljudima koji su ponikli u Spartaku, koji su tu igrali košarku, a koji su svojim radom i finansijskim sredstvima spremni da obezbijede što bolje uslove“, objasnio je Jovanović.

Nakon dolaska u Suboticu uslijedile su promjene u igračkom kadru. Jovanović je vršio doselekciju, pa su ekipu, nakon njegovog dolaska, pojačali Luka Cerovina, Nemanja Gordić, Aleksandar Lazić, Aleksandar Marelja i Vil Mozli. Radi se o košarkašima sa velikim iskustvom, koji su igrali ne samo u ABA ligi, već i u evropskim klubovima.

„Svaki trener pokušava da napravi tim po svom ukusu. Uz pravo koje mi je klub dao, pokušao sam da prilagodim sastav sebi i zahtjevima koji su stavljeni pred nas. Svi igrači koji su bili tu do kraja, oni koji su došli i koji su otišli su dobri igrači. Doselekcijom sam pokušao da napravim tim koji je komplementaran - da igrači mogu da funkcionišu, da svojim kvalitetom pojačaju kvalitet drugih igrača. S obzirom na to da smo se nadali da ćemo doći do finala, drugi razlog zašto sam mijenjao tim je da dovedem košarkaše koji imaju kvalitet, ali prije svega iskustvo igranja takvih utakmica.“

Ekipa Spartaka
Ekipa Spartakafoto: ABA Liga/Dragana Stjepanović

Kada je riječ o narednoj sezoni, glavni cilj biće opstanak u AdmiralBet ABA ligi.

„Prethodne tri godine ambicije su bile najveće. Sljedeće sezone treba da budemo realniji - da napravimo sastav koji bi nam obezbijedio opstanak, a poslije da pokušamo da rastemo kao klub, pa možda naši ciljevi u nekom trenutku budu viši. U ovom trenutku treba da budemo skromni. Što se mene tiče, jedan od ciljeva bio bi opstanak u ligi. Da postanemo standardan član ABA lige“.

NLB ABA2 JE SPECIFIČNO TAKMIČENJE

Već četiri godine NLB ABA2 liga se igra u „balonima“. Turnirski sistem je počeo za vrijeme koronavirusa i takav ostao na snazi do danas, dok se plej-of ove sezone igrao po sistemu kod kuće i u gostima, na koš-razliku.

„Na osnovu onoga što sam vidio ove sezone, radi se o specifičnom sistemu takmičenja. Zahtjevno je, klub nema pravo na grešku, svaki poraz se odrazi na krajnji plasman. I plej-of je specifičan. Što se tiče kvaliteta u ABA2 ligi ove sezone, bilo je klubova koji su napravili kvalitetne sastave. Mi, Vojvodina, Zlatibor, MZT, Podgorica, koja je imala dobar tim, a pogodila je sa strancima i imala dobru kombinaciju domaćih i stranih igrača. Bilo je timova koji bi, uz male korekcije sastava, mogli da budu standardni abaligaši. Vidio sam dosta dobrih timova i dosta dobrih igrača“, smatra Jovanović.

PARTIZAN I ZVEZDA PODIGLI LJESTVICU ULAGANJA

Osim u NLB ABA2, sezona je završena i u AdmiralBet ABA ligi. Titulu je osvojila Crvena zvezda, koja je u finalnoj seriji savladala Partizan 3:0. Prvi put nakon šest godina je viđen brejk u finalu, a prvi put nakon sedam godina jedna ekipa je u finalnoj seriji slavila 3:0.

„Sezona je bila dosta turbulentna. Partizan i Zvezda su podigli ljestvicu što se tiče ulaganja u odnosu na ostale klubove, mislim čak i nedostižno. Budućnost pokušava da bude blizu, a ostali timovi su daleko. Što se tiče finala - očekivao sam da će, kao svake godine, serija biti u pet utakmica. Partizan je u prvoj utakmici bio blizu, igrao je dobro i ne bi bilo nezaslužno da je pobijedio. Zvezda je u drugom meču bila bolja. A situacija koja se desila na dan treće utakmice više se odrazila na Partizan, nego na Zvezdu, koja je na kraju osvojila trofej“, rekao je Jovanović.

BUDUĆNOST JE IMALA DOBRU POLUSEZONU

Posljednji trenerski angažman prije Spartaka, Jovanović je imao u Budućnosti. U Podgoricu je stigao na ljeto 2022. godine, ali sezonu nije završio do kraja. Rastanak je uslijedio 15. aprila prošle godine, kada je sporazumno raskinut ugovor.

„U Budućnosti sam proveo lijep period. Nisam ih previše pratio ove sezone. Ambicioznije su ušli u ovu sezonu, nego prethodne godine, imali su dosta kvalitetnih igrača. Na početku su istakli visoke ambicije. Jasno je da ambicija Budućnosti mora da bude plasman u završnicu Evrokupa, ali to ove sezone nisu uspjeli da urade. Imali su dobru polusezonu, kvalitetnu ABA ligu i više nego kvalitetnu seriju sa Partizanom u polufinalu. Čini mi se da je na kraju to izgledalo stvarno dobro“, zaključio je Jovanović.

Bonus video: