Duško Ivanović: Nadam se da ću jednog dana biti selektor Crne Gore

“Ja se nadam da ću imati mogućnost da vodim reprezentaciju Crne Gore. Nije bilo vrijeme za to, ali moja želja je da budem selektor Crne Gore”, kazao je Ivanović
342 pregleda 2 komentar(a)
Duško Ivanović, Foto: Velibor Gašanović
Duško Ivanović, Foto: Velibor Gašanović
Ažurirano: 27.07.2017. 15:45h

Nakon završene klupske sezone i ugovora sa Himkijem, naš proslavljeni trener Duško Ivanović odmara u Crnoj Gori i sprema se za nove izazove.

U konkurenciji CSKA Moskve, ali i ostalih krem-ekipa sa velikim budžetima - Lokomotive, Uniksa, Zenita - Ivanović je sa Himkijem je napravio ono što se od njega i tražilo - vratio je klub u elitu evropske košarke.

Sada je vrijeme za predah...

“Veoma sam zadovoljan sezonom. Postigli smo cilj, ušli u Evroligu. To je uspjeh kao da sam osvojio neko drugo nacionalno takmičenje, jer je CSKA zaista dominantan u ruskoj ligi”, kazao je Ivanović u razgovoru za Televiziju Vijesti.

I dok je CSKA bio prejak rival, u Evrokupu se ipak očekivalo više. Ivanovićev tim je zaustavljen u četvrtfinalu od Valensije, kasnijeg osvajača španske ACB lige.

“Imali taj da smo u četvrtfinalu igrali sa Valensijom, odličnim timom. Mi smo u prvoj utakmici imali šanse da ih pobijedimo u gostima, to nismo iskoristili. Kasnije smo ih dobili u Moskvi, ali u trećem meču nismo imali šanse”, kazao je Ivanović.

Himki će dakle od ove sezone biti u Evroligi, u kojoj je titulu nedavno na dominantan način osvojio Fenerbahče.

Ivanović posebno ističe trenerski rad kolege Željka Obradovića.

“Željko je bez sumnje jedan od najboljih trenera. To pokazuju njegove titule. On i Fenerbahče su pokazali da se do uspjeha ne dolazi preko noći. Moraš da imaš plan, strukturu kluba, strpljenje i to će doći. Imaju cilj i sa toga puta niko ne odstupa. To je pravi način da se osvajaju titule”, kazao je Ivanović.

Ivanović kaže da je novi koncept Evrolige puno produktivniji za košarku nego prethodnih sezona.

“Postigli su pravi cilj. Ideja Evrolige mora da bude takmičenje sa 16 ili 18 ekipa, poluzatvorenog tipa. To bi možda bilo rješenje . da Evroliga vodi to takmičnje a da ostala prepuste Fibi, da bi se tako našao neki kompromis”, kazao je Ivanović.

Nakon rastanka sa Himkijem, Ivanović je bez kluba. Demantovao je navode da je bio kandidat za klupu Crvene zvezde.

“Nisam imao nikakve kontakte, ni ja ni moj menadžer”, kratak je bio Ivanović.

Značajan pečat u Zvezdi u protekle četiri godine ostavio je Dejan Radonjić.

“Mislim da je od Crvene zvezde napravio klub koji ima ime, ne samo u ABA ligi već i u Evroligi. Imali su odličnu sezonu u elitnom takmičenju”, kazao je Ivanović.

Budućnost je stalno u vrhu ABA lige, ali nikako da osvoji trofej. Šta je potrebno da se to dogodi?

“Sreća, ali pitanje je šta je sreća. Možda dobra organizacija, potpis jednog dobrog igrača, trenera… Onda možemo da kažemo da je u pitanju sreća. Ali to su neki detalji koji moraju da se poklope”, ističe Ivanović.

Kada se bira selektor reprezentacije Crne Gore, Ivanović je uvijek prvi, najozbiljniji kandidat. Tako je bilo i prije dvije godine. Ipak, do dogovora nije došlo, ali to ne znači da ga neće biti u budućnosti.

“Ja se nadam da ću imati mogućnost da vodim reprezentaciju Crne Gore. Nije bilo vrijeme za to, ali moja želja je da budem selektor Crne Gore”, kazao je Ivanović.

U crnogorskom timu su i dva Ivanovićeva bivša igrača iz Himkija Tajris Rajs i Marko Todorović. Koliko može crnogorska reprezentacija na Eurobaksetu, da li je konačno vrijeme za drugi krug…

“Boša je napravio odličnu selekciju, sklop mladosti i iskustva. Boša voli da radi i da pruži šansu mladim igračima. Ako se poklope stvari, mislim da imamo šanse na Eurobasketu. Čim imaš šanse, onda moraš da se boriš do kraja”, kazao je Ivanović.

Povratak u prošlost

Razgovor sa Ivanovićem je gotovo nemoguće završiti bez povratka u prošlost.

Ima li malo nostaligije za prošlim vremenima, recimo - slavnim danima Jugoplastike?

“Ima, ali ja ne pokušavam da razmišljam puno o tome. Ako razmišlja puno o onome šta je bilo, čovjek sam sebe nekako oslabi. Nisam u toj fazi da se prepustim emocijama”, kazao je Ivanović.

Naš stručnjak je objasnio po čemu se razlikovala Jugoplastika od ostalih Partizana, Cibone, Olimpije, Bosne....

“U detaljima. Ta generacija je bila vrlo kompletna, sa puno, puno želje sa uspjehom. Imali smo i ambijent, koji je omogućavao da skoro svi u određenom momentu pređemo naše limite. Ta atmosfera, organizacija kluba, ambijent u klubu – to nam je donijelo mogućnost da na terenu budemo takvi kakvi smo bili”, rekao je Ivanović.

Ivanovićeva generacija Budućnosti je napravila košarkašku revoluciju u tadašnjem Titogradu.

U sezoni 1979/80. Budućnost se plasirala u Prvu ligu, u tom periodu je i otvoren Sportski centar Morača.

Dvorana je otvorena utakmicom koledž ekipe Vičita stejt i reprezentacije SFR Jugoslavije.

“Sada kada se sjetim toga - tri, četiri dana ranije sve karte su bile rasprodate. Sjedjelo se na prolazima. Predivan ambijent. Živjelo se za košarku”, kazao je Ivanović.

Rezultatski najbolju sezonu u Prvoj ligi Budućnost je imala u sezoni 1985/86, u kojoj je osvojeno treće mjesto, a klub izborio nastup u Kupu Radivoja Koraća.

Duško i Dragan Ivanović, Žarko Đurišić, Saša Radunović, Luka Pavićević, Goran Bojanić, Goran Rakočević, Nikola Antić, Žarko Paspalj, Jadran Vujačić...

“U konkurenciji tako jakih klubova u velikoj Jugoslaviji, cilj je bio da ostanemo u ligi, a završili smo na trećem mjestu. To je bio fenomenaln uspjeh”, kazao je Ivanović.

Bonus video: