Moć Reala na ispitu u Berlinu

Finalni turnir Evrolige igra se od danas do nedjelje - prvi favorit Real Madrid od 18 sati igra protiv Olimpijakosa, drugi polufinalni par čine Panatinaikos i Fenerbahče (21h)

7263 pregleda 1 komentar(a)
Arena u Berlinu u kojoj će se igrati fajnal-for, Foto: Euroleague
Arena u Berlinu u kojoj će se igrati fajnal-for, Foto: Euroleague

Jedan tim je dominirao od početka do kraja ligaškog dijela sezone, ostali su samo pokušavali da mu se približe, ali je utisak ostao isti - Real Madrid je bio i ostao neprikosnoveni vladar u Evroligi.

Zato je i veliki favorit da drugu godinu zaredom dođe do titule prvaka Evrope, ali fajnl-for je takav da i timovi slabijeg kvaliteta vide šansu - zašto onda Olimpijakos, Panatinaikos i Fenerbahče, bogati klubovi sa bogatom tradicijom i hiljadama navijača uz sebe u berlinskoj Uber areni, ne bi vjerovali da mogu da pokore Stari kontinent?

Slijedi završi čin sezone u takmičenju koje je u regularnom dijelu bilo spektakularno u prvom polufinalu od 18 časova igraju Panatinaikos i Fenerbahče, a tri sata kasnije se sastaju Real i Olimpijakos u reprizi prošlogodišnjeg finala u Kaunasu.

evroliofa
foto: Graphic News

MATEO: FAVORITI? SVIĐA MI SE TA RIJEČ

Real je u 34 kola doživio samo sedam poraza, većina njih se dogodila kada je bilo jasno kome će pripasti prvo mjesto, pa je trener Ćus Mateo polako razmišljao o završnici i raspoređivao minutažu.

- Favoriti? Nismo tim koji bježi od toga, dopada mi se ta riječ. Ali, uloga favorita nije nešto što nas opterećuje, niti o njoj razgovaramo u svlačionici. Bitno je da znamo šta moramo da uradimo da bismo odbranili titulu, a fajnl-for je specifičan i svi na turnir dolaze sa namjerom da pobijede obje utakmice i dođu do trona - rekao je Mateo.

Olimpijakos je opasan rival, defanzivno spreman da stvori probleme “kraljevskom klubu”.

- Veoma poštujemo Olimpijakos - to je gospoda na terenu, ali i na klupi - dodao je Mateo i pojasnio:

- Nismo ovdje da bismo odbranili titulu, već želimo da napadnemo još jednu. Nema potrebe da razmišljamo o nečemu što se dogodilo prije 12 mjeseci. Bili smo prvi u ligaškom dijelu, ali nismo se zasitili pobjeda - dvije nas dijele od novog pehara.

Trener Olimpijakos Jorgos Barcokas sanja sličan meč kao u finalu u Kaunasu. Tada je velikan iz Pireja gotovo 40 minuta vodio prije nego je Real posljednji zadao udarac.

- Kao i tada, daćemo sve što imamo. Mi smo borci i to smo pokazali mnogo puta. Siguran sam da smo naučili lekciju, ali kada Serhio Ljulj pogodi ono što je uradio mnogo puta u karijeri - kako da krivite bilo koga? Bitno je da budemo na svom nivou 40 minuta, onda je sve moguće - poručio je Barcokas, koji je sa Olimpijakosom bio prvak Evrope 2013.

NOVI ŠOU ATAMANA

Ergin Ataman sa Panatinaikosom juri treću titulu, nakon što je dva puta bio najbolji na klupi Anadolu Efesa. Na putu ka finalu harizmatičnom stručnjaku stoji Fenerbahče, omraženi rival iz Turske, pa je večerašnji duel imao predigru ispred i unutar hotela u Berlinu u kojem je smještena delegacija grčkog kluba.

Desetak navijača Fenera je, naime, čekalo ispred hotela, provociralo Atamana, koji je ljut vikao i za sve okrivio čelnike Evrolige.

“Gdje je obezbjeđenje, gdje je Evroliga - kako je ovo moguće”, grmio je Ataman u holu hotela nakon što je izbjegnut fizički obračun.

Na pres konferenciji je, ipak, bio raspoloženiji, pa je navijačima “zelenih” obećao sedmu titulu prvaka Evrope.

- Obećavam da će se sedma zvjezdica brzo naći u OAKA areni. Ne osjećam pritisak, iza sebe imam mnogo toga u karijeru, pa i dvije titule, ali želim i treću. Ipak, to žele i moje kolege - na tronu ima mjesta samo za jednog - istakao je Ataman.

A koliko može Fenerbahče? Turska ekipa je pod komandom Šarunasa Jasikevičijusa ove sezone imala veliki broj fantastičnih napadačkih utakmica. Sada želi da to ponovi u Berlinu.

- Željeli smo da budemo ovdje i sve što mogu da kažem je da ćemo pokušati da budemo ono što jesmo i da se nećemo predati - rekao je legendarni Litvanac, koji juri prvu evropsku titulu u trenerskoj karijeri.

Finale je u nedjelju od 20 sati, utakmica za treće mjesto počinje u 17.

Bonus video: