Budućnost ne želi da se serija oduži

Izabranici Andreja Žakelja vode 2:0 u finalu protiv SC Derbija, treća utakmica se igra u nedjelju - ako slave, odbraniće titulu prvaka Crne Gore

10392 pregleda 8 komentar(a)
Duel Kamenjaša i Ivišića, Foto: KK SC Derbi
Duel Kamenjaša i Ivišića, Foto: KK SC Derbi

Sezona je počela Superkupom AdmiralBet ABA lige, onda je krenula i sama ABA, potom i Evrokup, pa Kup Crne Gore...

Sve to su sa manje ili više uspjeha prošli košarkaši Budućnost Volija prije nego su krajem maja dočekali šansu da dođu na korak od osvajanja prvog trofeja.

Djeluje da on ne može da im izmakne nakon prve dvije utakmice finalne serije plej-ofa domaćeg šampionata protiv SC Derbija - vode 2:0 i sjutra od 18 časova imaju šansu da stave tačku i odbrane titulu.

Ekipa je na izmaku snaga, bitno je i oslabljena neigranjem nekoliko stranaca, ali poslije trijumfa u četvrtak (90:82) kao formalni gost u “Morači” svima je jasno da je pehar nadohvat ruke.

- Bila je drugačija utakmica u odnosu na prvu koju smo potpuno kontrolisali. Odbrana je bila daleko od toga što smo htjeli - igrali smo veoma mekano, a Derbi je to iskoristio. U nastavku smo preokrenuli zahvaljujući boljoj kontroli skoka, ali se ovih pet-šest igrača mnogo istrošilo i bitno je da se oporavimo - rekao je trener “plavih” Andrej Žakelj.

Ionako kratka rotacija je skraćena neigranjem kapitena Petra Popovića.

- Ne znam kad će se vratiti. Ima problem, nadam se da će biti bolje i da će moći da nam pomogne - dodao je slovenački stručnjak.

Budućnost je u finalnu seriju ušla bez Joana Makundua, Marvina Džonsa, Alerika Frimena, Nikole Tanaskovića i Alerika Frimena. Makundu i Tanasković su prijavljeni za finale...

- Kad nema Popovića, ne možemo da iz tima pomjerimo beka, onda bi ih bilo premalo. To je moja odluka i mislim da to funkcioniše - kazao je Žakelj.

Bekovska linija je napravila razliku u drugoj utakmici - Mekinli Rajt je pokrenuo Budućnost u drugom poluvremenu i postigao ukupno 28 poena, Jogi Ferel je postigao 19.

- Želimo da sve završimo u tri utakmice, jer nam nedostaje energije. Moramo da se regenerišemo, da podijelimo minute, jer ako se serija nastavi, sigurno ćemo imati problema - jasan je Žakelj.

SC Derbi je ove sezone osvojio dva trofeja (u Superkupu ABA lige i Kupu Crne Gore), za treći mu je potrebno čudo.

- Dobro smo reagovali nakon prve utakmice i pokazali veću želju. Imali smo kontrolu, igrali pametno i pogađali šuteve, ali smo potom počeli da gubimo kontrolu u skoku i sve teže pratili Rajta i Ferela u situacijama “jedan na jedan” - rekao je trener “studenata” Dejan Jakara.

Posljednja četvrtina je bila veoma loša za Jakarin tim.

- Koštali su nas neiskustvo i želja. Treba mojim igračima iskustva da bi ovakve utakmice okrenuli u našu korist - kaže Jakara i zaključuje:

- Probaćemo još nešto da promijenimo. Budućnost je dobro odgovorila na našu taktiku, ali smo i mi postali nestrpljivi... Moramo da budemo pametni u ključnim momentima.

Bonus video: