Meč lopta za šampiona

Budućnost Voli i SC Derbi danas (18 sati) igraju treću utakmicu finalne serije Prve crnogorske košarkaške lige

10325 pregleda 2 komentar(a)
Duel Luke Bogavca i Alekse Ilića, Foto: KK SC Derbi/Filip Roganović
Duel Luke Bogavca i Alekse Ilića, Foto: KK SC Derbi/Filip Roganović

Šest utakmica ove sezone odigrali su košarkaši Budućnost Volija i SC Derbija - sezona je počela trijumfom “studenata” u polufinalu ABA Superkupa, koji su potom slavili u prvom dijelu sezone AdmiralBet ABA lige i finalu Kupa Crne Gore, kada su osvojili još jedan trofej.

Nakon toga je uslijedio odgovor Budućnosti - ekipa Andreja Žakelja je pobijedila u posljednjem kolu regularnog dijela regionalnog takmičenja, a potom je zabilježila dva trijumfa na startu finalne serije Prve crnogorske košarkaške lige.

“Plavi” danas (18 sati), u sedmom okršaju sa gradskim rivalom u sezoni, imaju meč loptu - ako pobijede osvojiće 16. titulu. Žakelj je zbog pravila o ograničenom broju stranih igrača u finalnoj seriji imao kraću klupu od kolege na drugoj strani, Dejana Jakare. Trener Budućnosti je u oba finalna meča od stranaca koristio Jogija Ferela, Kenana Kamenjaša, Flečera Megija i Mekinlija Rajta, a u sastavu nije bilo ni kapitena - Petra Popovića, dok su Vladimir Mihailović i Andrija Grbović ranije završili sezonu. S druge strane, kod “studenata” nije bilo Obrija Dokinsa.

- Stigli smo do treće utakmice, imamo priliku da finalnu seriju završimo na najbolji mogući način. Sigurno neće biti lako, jer je Derbi dobra ekipa, što je pokazao tokom čitave sezone - kazao je u najavi meča centar Budućnosti, Kenan Kamenjaš, koji je zimus upravo iz Derbija stigao u Budućnost.

Budućnost je u prvom meču bila ubjedljiva (91:75), dok je mnogo neizvjesnije bilo u drugoj utakmici (90:82). SC Derbi je u prvom dijelu imao 11 poena prednosti, bio u igri do samog finiša, ali je na kraju presudio kvalitet Ferela i Rajta, koji su bili najzaslužniji za drugi trijumf favorita.

- U drugom meču finalne serije su pokazali da imaju kvalitet, da posjeduju želju i volju da se nadmeću sa nama. Mi smo pokazali zašto smo kroz čitavu sezonu bili u top tri ekipe i zašto zaslužujemo da osvojimo ovaj trofej - smatra Kamenjaš.

Kamenjaš je tokom finalne serije veliku borbu pod košem vodio sa Tomislavom Ivišićem. Mladi hrvatski košarkaš je drugu utakmicu odigrao sjajno, imao 25 poena i sedam skokova, ali njegov učinak nije bio dovoljan za pobjedu.

- U drugoj utakmici smo pružili kvalitetan otpor. Bolje smo reagovali nego u prvom meču. Ali, to nije bilo dovoljno za trijumf, nadam se da ćemo slaviti u trećem duelu i da ćemo produžiti finalnu seriju - poručio je Ivišić.

Bonus video: