Studenti nisu pali bez položenog ispita - SC Derbi savladao Budućnosti i smanjio na 2:1

Drama u trećem meču i nastavak serije - Derbi sa 91:89 savladao aktuelnog prvaka

20318 pregleda 9 komentar(a)
Jedan od najzaslužnijih za trijumf Derbija: Emir Hadžibegović u duelu sa Aleksom Ilićem, Foto: KK Budućnost Voli
Jedan od najzaslužnijih za trijumf Derbija: Emir Hadžibegović u duelu sa Aleksom Ilićem, Foto: KK Budućnost Voli

Prošle godine nije bilo uzbuđenja, Budućnost Voli je sa 3:0 „počistila” SC Derbi, slična priča se „crtala” i ove sezone, ali su „studenti” pokazali karakter, odbili da bitke za krunu završe bez makar jednog položenog ispita.

Finalna serija plej-ofa za košarkaškog prvaka Crne Giore se nastavlja - ekipa Dejana Jakare savladala je aktulenog šampiona u trećem meču (91:89), vratila brejk i smanjila na 2:1.

Za razliku od prethodnog duela kada je imao plus 11, ali nije uspio da sačuva prednost, SC Derbi je ovog puta odbio sve napade Budućnosti da okrene utakmicu.

Tako je bilo i u samom finišu kada su se „plavi” vratila sa minusa od 14 razlike, a Derbi i uz malo sreće slomio velikog rivala i upisao trijumf koji mu je značio život. Šansu da meč odvede u produžetak je imao plejmejker Budućnosti Mekilni Rajt, ali je na dvije sekunde prije kraja pri rezultatu 91:89 promašio oba slobodna bacanja (drugo namjerno).

Od početka duela se vidjelo da „studenti” ne žele da se sve završi nakon tri meča, pa su na krilima iskusnog Nikole Pavlićevića - koji je rano imao 12 poena - nakon prve četvrtine imali plus devet (29:20).

Održavala je Jakarina ekipa prednost i u nastavku, sredinom trećeg perioda nakon penala Borne Kapuste i dva poena Vasilija Baćovića imala plus 14 (63:49), ali Budućnost nije odustajala.

Nekoliko puta su izabranici Andreja Žakelja zaprijetili, a kada se činilo da je Emir Hadžibegović trojkom na manje od tri minuta „ubio” i posljednju prijetnju (91:85), još jednom se pojavio nestvarni Kenan Kamenjaš.

Centar Budućnosti koji praktično nije izlazio iz igre vezao je četiri poena za minus dva (91:89), a nakon što je Kapusta promašio šut van linije 6,75, veći podgorički klub imao je šansu za produžetke preko Rajta.

Američki plej nije pogodio prvi penal, drugi je morao da promaši, ali lopta nije završila u rukama igrača Budućnosti koja je i sinoć koristila samo sedam igrača, a u posljednjoj četvrtini i „patila” jer su Rajt, Andrija Slavković i Jogi Ferel imali po četiri faula. Ferel je brzo dobio i peti, pa ga nije bilo u završnici.

„Studente” su do prve pobjede u seriji vodili Mateo Drežnjak i Hadžibegović sa po 16 poena, Pavlićević je ubacio 14, a Kapusta 12. Kod Budućnosti Ferel je imao 20, Flečer Megi 15, a Rajt, Kamenjaš i Slavković po 13.

Naredni meč na programu je u utorak.

Bonus video: