PAO od minus 14 do plus 15 za sedmu titulu prvaka Evrope: Real na koljenima, Slukas i Nan krunisali Atamana

„Zeleni” pokorili Stari kontinent nakon 13 godina - dominantni Madriđani nisu mogli da pariraju sjajnoj bekovskoj liniji velikana iz Atine

22917 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sedam mjeseci dominacije Real Madrida nije krunisano titulom, novi prvak Evrope je Panatinaikos - još jedan velikan, tim koji je ljetos promijenjen maltene iz korijena dolaskom kontroverznog majstora kakav je Ergin Ataman.

Atina slavi, PAO je šampion sedmi put u istoriji, a prvi od daleke 2011. nakon velike pobjede nad „kraljevskim klubom” - bilo je 95:80 u spektakularnom finalu u Berlinu.

„Želim da budem novi Željko Obradović”, rekao je Ataman po dolasku u Panatinaikos.

Nije ni slutio da desetak mjeseci kasnije uraditi ono što je Žoc uspio pet puta na klupu „zelenih”... Pored Atamana i Obradovića evropsku titulu je Panatinaikosu donio i Božidar Maljković 1996.

Panatinaikos nikada u istoriji nije izgubio u finalima, sada nije bio favorit protiv aktuelnog šampiona, ali ovaj PAO ima klasu u bekovskoj liniji i ogromnu energiju na centarskim pozicijama i naravno „ludog” Atamana - Real na takvu raznovrsnost nije imao odgovor u drugom poluvremenu. Iako je u prvom imao 14 poena prednosti i potpunu kontrolu...

Igrači Reala su u prvom dijelu letjeli po terenu „Uber arene”, a u drugom minutu druge četvrtine poenima Fabijena Kozera poveli 41:27.

Uslijedila je serija rivala 8:0 kojom je pokazao da je spreman na žestoku bitku, a treći i posljednji period su bili košarkaški doktorat turskog trenera - PAO je dao čak 46 poena naspram Realovih 26...

Briljirali su Kostas Slukas i Kendrik Nan - grčki plejmejker je imao 24 poena bez promašaja iz igre (4-4 za tri, 2-2 za dva, 9-8 slobodna bacanja), dok je američki bek upisao 21.

Fantastičan je bio i Matijas Lesor sa 17, a veoma bitnu rolu je imao i Kostas Mitoglu - sa osam poena (dvije pogođene trojke kada je PAO preokrenuo).

Džanan Musa je sa 15 pogodaka bio najefikasniji u Realu, Fakundo Kampaco je postigao 12, a Serhio Rodriges 11. Podbacili su Mario Hezonja (po osam poena i skokova, trojke je šutirao 7-1) i Valter Tavares koji je rano ušao u probleme s ličnim gerškama.

Ataman je taki treći put pokorio Stari kontinent. Sve titule su stigle u posljednjih pet sezona, nakon što je dvije osvojio sa Anadolu Efesom.

Bonus video: