Dubai u AdmiralBet ABA ligi: Ne dovodimo Tavaresa i Džejmsa, imaćemo skroman budžet...

Dubai i zvanično član AdmiralBet ABA lige

11881 pregleda 6 komentar(a)
Sa današnje konferencije u Beogradu, Foto: ABA Liga
Sa današnje konferencije u Beogradu, Foto: ABA Liga
Ažurirano: 28.05.2024. 18:20h

ABA liga je prethodne sedmice i zvanično objavila ulazak Dubaija u regionalno takmičenje, a danas je u Beogradu održana konferencija na kojoj su čelnici ovog kluba i čelnici lige otkrili detalje koje se tiču nove ekipe u ligi.

Mjesecima unazad se spekulisalo o ulasku Dubaija u AdmiralBet ABA ligu, bilo je riječi o potencijalnim trenerima i pojačanjima, kao i budžetu, a čellnici kluba danas su mnoge stvari objasnili.

"Sve ambicije Dubaija su sportske i poslovne. Hoćemo da pokažemo da želimo dobro sportu i regionu. Mi smo u ovom projektu prije svega iz ljubavi prema košarci. Što se same ABA lige tiče, imali smo dug proces. Razgovarali smo sa svima i dugujemo im veliku zahvalnost što su nas primili i što smo postali dio sjajne lige. Kako iz poslovnog, tako i iz sportskog ugla. Velika je razlika da li pravimo budžet samo za ABA ligu ili još neku ligu. Ekipa će biti mahom sastavljena od regionalnih igrača, ali vidjećemo još ako se nešto promijeni u narednih mjesec", rekao je direktor Dubaija, Đorđe Đoković, prenosi Mozzartsport.

Prije Dubaija, klubovi koji su igrali u AdmiralBet ABA ligi, a koji ne dolaze sa područja bivše Jugoslavije su Makabi, Nimburk, Levski i Solnok.

"Želio bih da kažem nešto o zabludama. Mi sada prvi put izlazimo javno, a u periodu kada smo mi ćutali, drugi su pričali. Sada je vrijeme da mi kažemo kakve su prave informacije. Igraćemo u 'Koka-kola areni' u Dubajiu, a ne u Beogradu kako su kružile informacije. Domaće utakmice ćemo igrati od 15.00 časova prema ovdašnjem vremenu", počeo je izlaganje generalni menadžer i suvlasnik Dubaija, Dejan Kamenjašević.

Potom je bilo riječi o budžetu i potencijalnim igračima.

"Što se tiče budžeta, ne dovodimo Tavaresa, Majka Džejmsa... Imamo biznis model. Bićemo konkurentni, to da. Imaćemo budžet koji će biti skroman. Važno nam je da učimo, da steknemo iskustvo. To je cilj. Da uđemo u Evropu. Takmičarski nam sada nije da stalo osvojimo ABA ligu. Čak i da u hipotetičkom slučaju osvojimo ligu, ne ulazimo u Evroligu, niti Evrokup. Smatramo da možemo da sastavimo dobru ekipu koja će da uči i da dobije svoj identitet. Naš cilj je uvijek bio ABA liga. Naravno, komercijalno i sportski nam je bitno da igramo dvije lige. To je još otvoreno pitanje, ali ovo je tema ABA lige. Definitivno je interes da igramo dvije lige. Ulaskom u ABA ligu smo pokazali da postojimo, da nismo samo tamo neki oblak koji se vrti", istakao je Kamenjašević.

Kada je riječ o treneru ekipe, Kamenjašević je kazao:

"Imamo ideju, imamo osobu, ali svi su pod ugovorom i ne možemo sada da kažemo ko je ta osoba", dodao je Kamenjašević.

Juniroska ekipa Dubaija je ove sezone učestvovala na turniru na Zlatiboru, što je podsjetio sportski direktor lige, Milija Vojinović.

"Želim dobrodošlicu Dubaiju u ABA porodicu. Oni su već igrali na juniorskom turniru na Zlatiboru, što je bio pilot-projekat za njihov ulazak u AdmiralBet ABA ligu", kazao je Vojinović.

U AdmiralBet ABA ligi će naredne sezone biti 16 klubova. Odlučeno je da nema ispadanja, pa će svih 14 timova iz ove sezone igrati i u narednoj, plus Dubai i Spartak, koji je osvojio NLB ABA2 ligu.

"Kalendar će se širiti, biće više utakmica, što će donijeti nove poslovne prilike za sve klubove, kao i za ligu. Vjerujem da će Dubai povećati kvalitet lige i da će ona biti konkurentna", poručio je Vojinović.

Zadovoljan je i direktor takmičenja, Dubravko Kmetović.

"Ponosni smo što ABA liga njima služi za ostvarivanje zajedničjih ciljeva. Cilj je biti profitabilan i održiv na duži rok, a ulazak Dubaija čini novi korak na tom razvoju. Ovom prilikom javno želim dobrodošlicu u ABA porodicu ekipi Dubaija", poručio je Kmetović.

Bonus video: