Crna Gora počela pripreme za Rigu, Radović: To je nagrada za dobro SP, nije mi jasno da neko nema želju da se pojavi

Crna Gora se okupila i počela pripreme za kvalifikacije za Olimpijske igre

18332 pregleda 4 komentar(a)
Sa današnje konferencije, Foto: Slađan Fatić
Sa današnje konferencije, Foto: Slađan Fatić

Prvi put u istoriji košarkaška reprezentacija Crne Gore ima priliku da se plasira na Olimpijske igre - našu selekciju od 2. do 7. jula očekuju kvalifikacije za Olimpijske igre, a pripreme za turnir u Rigi ekipa Boška Radovića je počela u Podgorici.

Crnu Goru na Baltiku očekuju mečevi u grupi sa Brazilom i Kamerunom, dok su u drugoj grupi domaćin Letonija, Gruzija i Filipini. Po dvije selekcije iz grupe odlaze u polufinale, a pobjednik turnira ide u Pariz na Igre.

Ali, naša selekcija u Letoniji neće biti kompletna, budući da selektor ne može da računa na Bojana Dubljevića, Nikolu Ivanovića, Vladimira Mihailovića, Nemanju Radovića i Marka Todorovića. U međuvremenu, zbog povrede neće biti ni Zorana Nikolića.

"Ovaj turnir je nagrada za dobro odigrano Svjetsko prvenstvo. Imamo iskusnijih igrača koji su povrijeđeni, a koji su u poznim igračkim godinama. Nikad nisam dovodio u pitanje nečiju karijeru. Radi se o povredama Ahilove tetive (Dubljević, Ivanović i Todorović), Mihailović je operisao diskus. To su ozbiljne povrede. Radović od 2021. godine nije preskočio nijednu utakmicu. Ovog ljeta mu je odmor bio potreban. Uz neki dogovor sa mnom, to je po meni potpuno u redu. Svaki od njih je izrazio želju da se u novembru, protiv Bugarske u kvalifikacijama za Eurobasket, pojavi u reprezentaciji. Niko se od njih nije oprostio", rekao je selektor Boško Radović na današnjoj konferenciji.

Crna Gora će pripreme odraditi u Podgorici, a od 25. do 27. juna će učestvovati na Akropolis kupu u Grčkoj, gdje će odigrati kontrolne utakmice protiv domaćina i Bahama, koji takođe igraju u kvalifikacijama za OI.

"Šest ozbiljnih ekipa je u Rigi, sa ozbiljnim sastavima. Svi su kandidati za OI - od Filipina do Crne Gore. Malo igrača preskače šansu da ode na OI. Svi gledaju da se pojave. Tako i mi - ovih 15 momaka je najbolji sastav koji imamo trenutno. Idemo tamo sa istim stavom, željom i voljom kao da smo u najjačem sastavu. Kakav god da je sastav mi ćemo se jednako ponašati i trenirati. Pripremili smo sve, nadam se da ćemo otići tamo u najboljoj mogućoj formi", poručio je selektor.

Crna Gora na startu turnira igra sa Brazilom, dok je dan kasnije rival Kamerun.

"Brazil je ozbiljna reprezentacija, ali čekamo da vidimo ko će doći, ko će biti zdrav. Kamerun je nezgodna, atletski fenomenalna ekipa, na preliminarnom spisku imaju košarkaša iz Indijane koji je ozbiljan igrač. Vidjećemo da li će igrati ili ne. Imamo priliku da idemo na OI, pokušaćemo da se što bolje spremimo i napadnemo to koliko možemo", kazao je Radović.

KONSTANTNI IZGOVORI MI NISU JASNI

Na Radovićevom prvobitnom spisku za kvalifikacije su bili Fedor Žugić i Jovan Kljajić, koji su u međuvremenu otkazali učešće.

"Ima mladih igrača, koji su konstantno u nekom workoutu, NBA draftovima, ljetnjim individualnim treninzima, sitnim povredama. Ja sam već 15 godina svjedok i hroničar svih sastava, koji su bili u reprezentaciji. Nekad je Dubljević igrao bez ramena, Ivanović sa pocijepanim trbušnim zidom, Blagota Sekulić je igrao bez tetive. Ti momci su rizikovali svoju karijeru i problem u klubu. Imamo par momaka - ne razumijem da neko ima šansu da se takmiči, da pokuša da ode na OI i da se to sve zamijeni, ne prvi put. Možda je trebalo da ovo ranije kažem. Stalno se radi o nekim pokušajima da se ode na draft, o workoutu, individualnim treninzima. To traje godinama. Ja njihove napretke ne vidim. Ne vidim da je neko otišao na draft, da je neko otišao u NBA ligu. Stalno se potežu ti razlozi da se ne dođe u reprezentaciju. Neko mi se javi, a neko mi pošalje poruku. Nisam ljekar i kada mi neko pošalje takvu poruku konsultujem se sa ljekarom, a obično dobijem odgovor da je riječ o povredama koje se mogu sanirati. Mogao bih da insistiram kod predsjednice Saveza da ih pozove, da ih pregledaju naši ljekari, ali ne insistiram na tome", rekao je Radović.

Selektor je nastavio sa izlaganjem.

"Ko hoće da dođe u reprezentaciju, taj je dobro došao. Ko stalno ima workout, NBA... Volio bih da su svi oni tamo. I mi iz male Crne Gore, Podgorice ipak poznajemo neke ljude koji se time bave u NBA ligi - nisam dosad imao informaciju da je neko blizu da dobije neki ugovor. Nejasne su mi te stvari - posebno sad kad nedostaje pet-šest iskusnijih igrača, da neko ne iskoristi šansu da dođe ovdje da se bori za mjesto. Imao sam potrebu da ovo kažem danas. Mnogim igračima je reprezentacija direktno pomogla i preko nje su napravili klupske ugovore. Ne razumijem da smo stalno u nekim izgovorima, nekih sitnih povreda. Mnogi značajni igrači, koji su odveli Crnu Goru na evropska i svjetska prvenstva su ovdje dolazili prilično povrijeđeni. I u klubu su imali problema zbog toga. Ali su bili tu da pomognu koliko mogu. To je odnos prema tome. Reprezentacija je od Duška Vujoševića, pa do mene, mnogim mladim igračima pružila šansu. Neki su je iskoristili, neki nisu. Ovako sa ovim izgovorima teško će se iskoristiti šansa. Ne mogu da kažem da je upozorenje, ali je zadnji poziv momcima da se malo osvijeste", poručio je Radović.

Selektor je istakao da nije prvi put da se otkazuje učešće u reprezentaciji.

"Ovo je ozbiljan turnir, ali jednako važan kao Evropsko i Svjetsko prvenstvo. Nisu mi jasni momenti da neko nema želju da se pojavi. Nije ovo prvi put, dešava se već nekoliko puta. Svi mi želimo da damo šansu mladim igračima. Ovo sam morao da komentarišem, iako nije u mom maniru, ali je prešlo u hronično. Redovi koji se čekaju ne postoje ni u klubu ni u reprezentaciji. Teren je teren", poručio je selektor.

Umjesto Žugića i Kljajića su pozvani Đorđije Jovanović i Marko Kljajević.

"Jovanović je trebalo da dođe kasnije, ali je izrazio želu da odmah dođe i kupljena mu je avionska karta. Kljajević je takođe odmah došao, a naknadno je pozvan. To je odnos kako bi trebalo da izgleda. Žugić me zvao, Kljajić mi je poslao poruku. Ja ne želim da se ubjeđujem sa bilo kim. To je to, pozdrav, sve najbolje. To nije prvi put, ali mislim da to nije njihov put. Neću da se miješam, ali što se tiče reprezentacije to nije pravi put", bio je iskren selektor.

MI SMO MALA BAZA

Radović je na pres konferenciji ponovio ono što je rekao uoči kvalifikacija za Eurobasket - volio bi da naši igrači imaju veću ulogu u klubovima.

"Nije se mnogo promijenilo. Pričamo o igračima koji igraju u Evropi. Imamo Radovića, koji standardno igra u Mursiji. Žao mi je što se Todorović povrijedio. Marko se poslije nekoliko godina u Kini vratio u Evropu. Doveo je svoje tijelo u stanje koje ne mogu da se sjetim da je tako bilo ni u mlađim kategorijama kad je bio. Došao je do ozbiljnog nivoa u Španiji i u FIBA Ligi šampiona. A što se ostalih tiče - sporadično. U Budućnosti su skromne minutaže. U inostranstvu neko igra manje, neko više. Ne mogu da se miješam u politiku klubova, ali bih volio da imaju bolje i veće uloge. Ali trenutno je tako kako je. Mnogi od njih nisu imali uloge u timovima, ali su kroz reprezentaciju, mladu ili seniorsku dolazili do toga da mogu da ih traže neki klubovi. Mi smo mala baza, ja ne mogu da se odreknem nikoga, ali moramo da znamo neki red", zaključio je Radović.

Na spisku su: Kendrik Peri (Unikaha), Igor Drobnjak (SC Derbi), Petar Popović (Budućnost Voli), Đorđije Jovanović (Budućnost Voli), Marko Kljajević (Podgorica), Luka Bogavac (SC Derbi), Zoran Vučeljić (SC Derbi), Dino Radončić (Bajern), Andrija Slavković (Budućnost Voli), Emir Hadžibegović (SC Derbi), Aleksa Ilić (Budućnost Voli), Vasilije Baćović (SC Derbi), Marko Simonović (Bahčešehir), Filip Anđušić (Podgorica) i Nikola Vučevič (Čikago).

Bonus video: