Dobar žrijeb: Crna Gora u grupi sa Slovačkom, Islandom i Bosnom i Hercegovinom

Plasman na Eurobasket će obezbijediti osam prvoplasiranih i šest najboljih drugoplasiranih selekcija iz osam kvalifikacionih grupa
0 komentar(a)
Crnogorske košarkašice, Foto: Boris Pejović
Crnogorske košarkašice, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.07.2017. 11:32h

Dvije sedmice nakon neslavne eliminacije na Evropskom prvenstvu u Češkoj (porazi u grupi od Belgije, Letonije i Rusije), ženska seniorska košarkaška reprezentacija Crne Gore saznala je imena rivala u kvalifikacijama za naredni Eurobasket koji će 2019. godine biti održan u Srbiji i Letoniji - "crvene" su bile srećne ruke na žrijebu u Minhenu, igraće u grupi A sa Slovačkom, Islandom i Bosnom i Hercegovinom.

Naša selekcija, koja je žrijebana iz drugog šešira, dobile su protivnike po mjeri iz svih šešira, jer su iz prvog izbjegla aktuelnog šampiona Evrope – Španiju, te sjajne selekcije kao što su Francuska, Belgija, Grčka, Turska, Italija i Rusija, dok su iz trećeg, u kojem su bile neugodne reprezentacije Hrvatske i Litvanije, za protivnika dobila Island.

Reprezentacije će biti podijeljene u osam grupa sa po četiri tima, a plasman na Eurobasket će obezbijediti osam prvoplasiranih i šest najboljih drugoplasiranih.

"Možemo da budemo zadovoljne nakon žrijeba jer smo dobile protivnike po mjeri. Protivnici su mogli da budu znatno teži, naročito iz prvog šešira, iako je i Slovačka pokazala kvalitet na posljednjem prvenstvu Evrope u Češkoj. Izbjegle smo selekcije iz samog evropskog vrha koje su bile u prvom šeširu, a i u trećem šeširu je bilo nekoliko selekcija koje smo željele da izbjegnemo. Imamo realne šanse da osvojimo i prvo mjesto u grupi, ali moramo da se dobro pripremimo za novi kvalifikacioni ciklus i da idemo od utakmice do utakmice. Sve protivnike maksimalno respektujemo, ali želimo da izborimo plasman na četvrto prvenstvo Evrope nakon obnove državnosti. Vjerujem da će selektor Roberto Injiges predvoditi naš tim i u kvalifikacijama, te da zajedno i uz maksimalno zalaganje svih igračica možemo do cilja, a to je plasman na Eurobasket", kazala je kapitenka naše reprezentacije i igračica turskog Galatasaraja, Jelena Dubljević, koja je zbog povrede propustila nedavni šampionat Evrope.

Crna Gora novi kvalifikacioni ciklus otvara gostovanjem na Islandu, 11. novembra, četiri dana kasnije u Podgoricu stiže Bosna i Hercegovina, a u novembru su zakazana dva duela pred domaćim navijačima – protiv Slovačke i Islanda (10. i 14. februara). U posljednjem ''prozoru'', naša selekcija 17. novembra gostuje Bosni i Hercegovini, te četiri dana kasnije Slovačkoj.

"Za našu reprezentaciju počinje novi ciklus, u kojem najviše treba da se skoncentrišemo na nas same, a kako bi ispravile greške koje smo pravile na posljednjem Eurobasketu i spremno dočekale početak takmičenja. Protivnici su u ovom trenutku manje važni, ali moram da istaknem da sam zadovoljna žrijebom. Slovačka je ovog ljeta na prvenstvu u Češkoj pikazala da ima kvalitet, a sigurno je da će i Bosna i Hercegovina i Island dati sve od sebe jer bi im to bio prvi plasman na Eurobasket. Vjerujem da sve zavisi od nas i da uz činjenicu da smo dobili dobre protivnike, možemo da se nadamo učešću i na narednom Evropskom prvenstvu", rekla je krilni centar Milica Jovanović.

Direktno učešće je zagarantovano samo domaćinima, Letoniji i Srbiji, a kvalifikacije mora da igra i šampion Španija.

Crna Gora je do sada je četiri puta učestvovala na smotri najboljih selekcija Evrope.

Bonus video: