Ibaka: Nisam rođen u džungli, ponosan sam što sam Afrikanac

Ibaka je rođen 18. septembra 1989. godine u Brazavilu (Kongo), ali su se pojavile sumnje da datum rođenja nije tačan
3 komentar(a)
Ibaka, Foto: Reuters
Ibaka, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.07.2017. 11:15h

U pojedinim američkim medijima nedavno se pojavila vijest da je košarkaš Toronta i španski reprezentativac Serž Ibaka stariji nego što piše u njegovom rodnom listu.

Ibaka je rođen 18. septembra 1989. godine u Brazavilu (Kongo), ali su se pojavile sumnje da datum rođenja nije tačan.

Nekadašnji igrač Oklahome i Orlanda odgovorio je na spekulacije, prilično emotivnim pismom, u kome je, posredno, optužio medije za - rasizam.

"Ponosan sam na to odakle sam i na moje porijeklo. Veoma sam, takođe, ponosan na ogroman trud da bih došao gdje sam sada, kao košarkaš. Sa druge strane, veoma sam razoćaran što dio javnosti stvara glasine i pogrešnu sliku na osnovu stereotipa i bez ikakvih dokaza. Mi, kao Afrikanci, moramo jednom da ustanemo protiv toga", napisao je Ibaka.

"Rođen sam u glavnom gradu Republike Kongo, Brazavilu. To je grad koji ima više od milion stanovnika, grad koji ima bolnice, gradsku upravu, administraciju. Rođen sam u srećnoj porodici, okružen ljubavlju. Nisam rođen u džungli!", istakao je Ibaka.

Ibaka je naglasio da je svjestan u "kakvom svijetu živimo",

"Bez obzira na sve, mora postojati veću odgovornost kada se govori o stvarima koji mogu da povrijede ljudska osjećanja. Moja osjećanja su povrijeđena, ali ništa ne može da mi oduzme ponos zbog mog porijekla, kao i ljubav prema košarci", odgovorio je Ibaka.

Bonus video: