Dubljević o Eurobasketu: Ne pričamo o čudima i medaljama, ali svašta može da se dogodi

Dubljeviću je na nikšićkom Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje uručena nagrada za izuzetne sportske rezultate na međunarodnom planu i promociju crnogorskog sporta i vrijednosti, koju dodjeljuje crnogorski naučni časopis „Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine“
114 pregleda 4 komentar(a)
Bojan Dubljević, Foto: Svetlana Mandić
Bojan Dubljević, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 29.06.2017. 15:22h

Crnogorski košarkaški reprezentativci daće sve od sebe na predstojećem Eurobasketu, ali ne treba im stvarati pritisak pričama o medalji, poručio je Bojan Dubljević, kome je na nikšićkom Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje uručena nagrada za izuzetne sportske rezultate na međunarodnom planu i promociju crnogorskog sporta i vrijednosti, koju dodjeljuje crnogorski naučni časopis „Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine“.

„Ne samo ja, već svi igrači jedva čekamo da se okupimo, krenemo sa pripremama i Eurobasketom. Mnogo ljudi nam govori o medalji. To je samo opterećenje i mislim da o tome ne treba da se priča. Da prođemo prvu fazu i već u osmini i četvrfinalu može svašta da se desi, jer to je ipak samo jedna utakmica. Za sada smo samo fokusirani na to da prođemo prvu fazu i ne bi nas trebalo opterećivati bilo kakvim pričama o medaljama i čudima. Mi jesmo dobar, jak tim, ali nijesmo najjači na svijetu“, kazao je 25-godišnji Nikšićanin.

Eurobasket će od 31. avgusta do 17. septembra biti održan u Turskoj, Izraelu, Finskoj i Rumuniji. Crna Gora će u grupnoj fazi takmičenja igrati protiv Češke, Mađarske, Hrvatske, Rumunije i Španije.

Prva utakmica je sa Špancima.

“Prvi meć je protiv možda i najbolje ekipe u Evropi. Sigurno da jedva čekamo. Vjerujemo da će nas potcijeniti, a mi idemo maksimalno da se borimo i predstavimo Crnu Goru kako dolikuje. Možemo jedino obećati da ćemo dati svoj maksimum i da ćemo izginuti na terenu, pa šta bude. Ipak, treba sve te igrače zaustaviti”, kazao je Dubljević.

Dubljević je ove sezone predvodio Valensiju do prve titule prvaka Španije u klupskoj istoriji, koja je timu donijela učešće u Evroligi naredne sezone.

Proglašen je za najboljeg igrača finalne serije protiv madridskog Reala. Sjajni krilni igrač je protekle sezone u Evrokupu prosječno postizao 11,9 poena po utakmici uz 6,8 skokova, dok je u Endesa ligi njegov učinak bio 12,9 poena uz 5,9 skokova. Sezona iz snova.

„Sigurno je jedna od najuspješnijih, ako ne i najuspješnija moja sezona. Bila je turbulentna. Imali smo dosta padova i dosta dobrih igara, a ono što nas je činilo jakim je to što smo bili kao porodica. Igrali smo dva finala i ne bi bilo lako oba izgubiti. Na kraju smo ostali složni i ušli smo u istoriju – prvi put je Valensija osvojila ACB ligu. Nevjerovatna sezona. Međutim, nećemo stati na tome. Idemo dalje, još jače sljedeće sezone“, poručio je popularni Dubi, kako ga Španci zovu.

Nedavno je sa Valensijom, u koju je došao 2012.godine, produžio ugovor do 2020.

“Imao sam dosta ponuda, ali nijedna me nije zanimala. Moja želja je da ostanem u Valensije, a san mi je i da tamo završim karijeru. Ponuda je bilo dosta, čak i pregovora sa Minesotom, ali moja prva opcija je bila Valensija. Valensija ima sve. Prvog dana kada sm došao tamo svi su me prihvatili. Nije bilo nimalo lako otići iz Crne Gore u drugu državu gdje je sve drugačije – kultura, jezik. Ali oni su me prihvatili kao da sam njihov i obostrano smo se zavoljeli“, kazao je Dubljević koji je u Španiji dvije godine zaredom osvajao nagradu zvijezde u usponu Evrokupa, postavši tako prvi igrač koji je to priznanje osvajao dva puta.

Sa Valensije je 2014. godine osvojio to takmičenje. Za španski klub odigrao je 271 utakmicu i nalazi se na drugom mjestu vječne liste po broju nastupa.

Jedini strani igrač koji je odiigrao više mečeva u dresu Valensije je Bernard Hopkins.

Zlatna plaketa od časopisa "Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine"

„Redakcija časopisa 'Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine' imala je namjeru da dodjelom zlatne plakete javno promoviše uspjeh mladog crnogorskog sportiste i na taj način podigne publicitet i promoviše uspjehe naših sportista na međunarodnom planu, kao i da promoviše crnogorski sport“, kazao je urednik časopisa prof. dr Duško Bjelica.

Jedan od urednika časopisa i dekan Fakulteta za sport doc dr Stevo Popović predstavio je časopis koji izlazi dva puta godišnje od 2012.godine i koji je jedini crnogorski naučni časopis koji je indeksiran u 49 baza podataka, među kojima su i dvije najprestižnije Web of Science i Scopus, čime zazuzima lidersku poziciju kada je riječ o naučnim časopisima.

„Jedan je od najboljih, ako ne i najbolji naučni časopis u Crnoj Gori, ali i regonu“, kazao je Popović.

Domaćini su Dubljeviću predstavili rad Centra za dijagnostiku i pokazali mu stalnu postavku sportskih obilježja kolekcionara Blagoja Đukanovića. Crnogorski reprezentativac je obećao da će kolekcija biti bogatija i za obilježja kluba za koji igra.

Dubljevic je kazao da je nagrada velika čast za njega.

„Maloprije sam obišao čitav fakultet i mogu reći da sam veoma ponosan na ono sto je napravljeno. Ovo je velika stvar, ne samo za Nikšić već za čitavu Crnu Goru. Veoma sam ponosan što sam dio svega ovoga i što se mene tiče, nastavicu da prezentujem grad i državu u najboljem mogućem izdanju“, kazao je Dubljević.

Ponosni Nikšićanin

Dubljević, koji je karijeru počeo u Ibonu, više puta je isticao da je ponosan na to da je iz Nikšića.

Kada su na tviter nalogu Valensije objavljene pjesme po izboru košarkaša prvog tima, Dubljević izbor bio je "Ja sam iz Nikšića", nikšićkog pank benda “Punkreas”.

“Kada sam izlazio na teren, čula se “Vatra” od DST-a. Naravno da sam ponosan što sam Nikšićanin, ko ne bi bio. Ono što mi je izrazito drago je što i španski komentatori izgovaraju Nikšić. Teško, ali ipak izgovaraju. To je veliki ponos za mene”, kazao je Dubljević i priznao da će dok ne počnu pripreme igrati sony-playstation i piti Nikšićko pivo.

Bonus video: