Dan kada je rođen Drim tim - da li je Jugoslavija mogla da sruši mit?

Prije tačno 25 godina, 28. juna 1992. godine, u prvom kolu američkih olimpijskih kvalifikacija, u dvorani "Memorijal Koloseum" u Portlandu, selekcija SAD, u kojoj su igrale najveće zvijezde tog vremena, savladala je Kubu 136:57
572 pregleda 2 komentar(a)
Drim tim, Foto: Sporcle.com
Drim tim, Foto: Sporcle.com
Ažurirano: 28.06.2017. 13:07h

Jedan od najvažnijih datuma u istoriji košarke je 28. jun.

Zašto - tog dana prvi put je na teren istrčao najjači tim u istoriji košarke, jedan i jedini, prvi i posljednji "Drim tim".

"To je kao kada bi na istoj sceni zasvirali Elvis Prisli i Bitlsi", čuveni je komentar Čaka Dejlija, selektora američke reprezentacije na Olimpijskim igrama u Barseloni.

Prije tačno 25 godina, 28. juna 1992. godine, u prvom kolu američkih olimpijskih kvalifikacija, u dvorani "Memorijal Koloseum" u Portlandu, selekcija SAD, u kojoj su igrale najveće zvijezde tog vremena, savladala je Kubu 136:57.

Ostaće upamćeno da je prvi koš postigao Lari Bird.

Pored njega dres reprezentacije nosili su Majkl Džordan, Medžik Džonson, Dejvid Robinson, Patrik Juing, Skoti Pipen, Klajd Dreksler, Karl Meloun, Džon Stokton, Kris Malin i Čarls Barkli, te Kristijan Lejtner, kao predstavnik koledž košarke.

"Drim tim" je osvojio zlatnu olimpijsku medalju, a rivale je pobjeđivao prosječno 43,8 poena razlike.

Najbliži su bili Hrvati, sa Draženom Petrovićem, Tonijem Kukočom i Dinom Rađom - finale su izgubili 117:85.

To su činjenice, ali će ostati pitanje - da li bi Jugoslavija, sa pomenutim hrvatskim igračima, te Divcem, Paspaljem, Đorđevićem, Savićem... mogao da parira i možda iznenadi najbolju ekipu svih vremena...

Bonus video: