Debakl protiv Letonije, Crnoj Gori ostale još teoretske šanse za osminu finala

To je drugi poraz naše selekcije, nakon jučerašnjeg protiv Belgije (66:64), kojim su "crvene" izgubile skoro sve šanse da se domognu barem trećeg mjesta u grupi koje vodi u osminu finala...
0 komentar(a)
Anđelika Robinson, Crna Gora - Letonija, Foto: FIBA.COM
Anđelika Robinson, Crna Gora - Letonija, Foto: FIBA.COM
Ažurirano: 17.06.2017. 15:05h

S obzirom na to kako su odigrale prva dva kola, bilo bi pravo sportsko čudo da crnogorske košarkašice nastup na Evropskom prvenstvu u Češkoj ne završe u grupnoj fazi, u ponedjeljak utakmicom protiv Rusije - u, vjerovatno, ključnom meču za plasman u osminu finala, izabranice Roberta Injigesa su danas poražene od Letonije sa 76:55, u utakmici 2. kola grupe D.

To je drugi poraz naše selekcije, nakon jučerašnjeg protiv Belgije (66:64), nakon kojeg su "crvenima" ostale još samo teoretske šanse da se domognu trećeg mjesta u grupi i osmine finala. I to zahvaljujući pobjedi Belgije protiv Rusije, nakon produžetka, sa 76:75.

Naime, kolo prije kraja, Belgija ima dvije pobjede, Rusija i Letonija po pobjedu i poraz, dok je Crna Gora bez pobjede, ali formalno i dalje u igri za prolaz.

U posljednjem kolu našoj selekciji bi najviše odgovarala pobjeda Letonije protiv Belgije, jer bi u tom slučaju za prolaz bila dovoljna bilo kakva pobjeda protiv Ruskinja (Letonija i Belgija bi imale po dvije pobjede, a Crna Gora bi sa jednom pobjedom bila bolja međusobno od Rusije).

U slučaju, pak, da Belgija pobijedi, onda bi našoj reprezentaciji trebala pobjeda od 17 razlike protiv Rusije kako bi na mini tabeli tri ekipe sa po pobjedom i dva poraza (Letonija, Crna Gora, Rusija) bila ispred Ruskinja.

Imajući u vidu koliko je prikazala u prva dva kola, našoj selekciji će trebati mnogo više od spleta srećnih okolnosti u grupi...

Što se meča sa Letonijom tiče, početak je bio više nego obećavajući, za razliku od starta sa Belgijankama – naša selekcija je povela 23:8, dva minuta i 22 sekundi prije kraja prve dionice, ali je pad nakon toga zaista neshvatljiv, počev od serije 10:0 Letonki, za 23:20 početkom druge četvrtine.

Letonija je preokrenula na poluvremenu, a Crna Gora je držala priključak do kraja treće dionice (posljednji put je vodila 49:47 dva i po minuta prije kraja te četvrtine).

U posljednjih 10 minuta igra naše selekcije se potpuno “raspala”, pa je prednost Letonki rasla iz minuta u minut do konačnih 21 razlike. Od 8. minuta do kraja, Crna Gora je postigla 32 poena, a primila čak 68…

U našoj selekciji Anđelika Robinson imala je dabl-dabl - 14 poena i 16 skokova, Milica Jovanović dodala je 13 poena, dok je Iva Perovanović meč završila sa 10 poena. Pored osam poena, Jelena Škerović je uknjižila i 10 asistencija i četiri skokova. Najzaslužnija za trijumf letonske selekcije, koja je upisala prvi trijumf nakon poraza na startu od Rusije, bila je Elina Babkina sa 27, dok je Kitija Laksa meč završila sa 17 poena. Prva je imala četiri trojke, druga pet. Naša reprezentacija je pogodila ukupno dvije trojke iz 17 pokušaja, pa se boljem i nije mogla nadati…

Crna Gora - Letonija 55:76 (23:15, 14:23, 12:14, 6:24)

Prag - Dvorana: „Kralovka”. Gledalaca: 700. Sudije: Čalik (Poljska), Markes (Portugal), Velikov (Bugarska).

Crna Gora: Matović, Škerović 8 (2-2), Vuletić, Popović, Milošev, Aleksić, Raković 4, Mujović 6 (2-0), Perovanović 10 (2-2), Pašić, Jovanović 13 (3-3), Robinson 14 (15-9).

Letonija: Strutmen, Babkina 27 (6-5), Basko-Melnbarde, Putnina 5 (4-1), Štenberga 16 (6-6), Brumermejn 4, Dremejn, Krastina 5 (2-2), Jakobson, Vitola 2, Laksa 17, Kreslina.

TOK MEČA

Četvrta četvrtina

Igra naše selekcije se potpuno "raspala" u posljednjoj dionici, koju je Crna Gora izgubila 24:6.

Treća četvrtina

Crna Gora je izgubila treću četvrtinu 14:12, Letonija uoči posljednje dionica vodi 52:49. Crna Gora je vodila u ovoj četvrtini 49:47, na dva minuta i 29 sekundi prije kraja, ali do kraja četvrtine više nije postigla ni poen.

Robinson na 14 i Jovanović sa 11 su i dalje najefikasnije u našoj selekciji.

Druga četvrtina

Iako su u 8. minutu vodile 23:8, košarkašice Crne Gore na poluvremenu meča sa Letonijom gube 38:37. Moglo je bito i gore, jer su na tri minuta i 10 sekundi prije kraja četvrtine gubile 35:29 (od 8. minuta do tog trenutka je skor 27:6 za Letonke). Serijom 8:0, naša selekcija je uspjela da vrati prednost od 37:35 na 51 sekundu prije kraja, ali je Laksa trojkom na 28 sekundi prije kraja postavila rezultat za poluvrijeme.

Anđelika Robinson na polovini utakmice ima 10 poena i četiri skoka, Milica Jovanović devet poena, Jelena Škerović i Božica Mujović po šest, s tim da Škerović ima i šest asistencija.

U letonskom timu je sjajna Babkina sa 20 poena...

Prva četvrtina

Crnogorske košarkašice bolje su počele meč protiv Letonije nego što je to bio slučaj juče protiv Belgije (64:66) - izabranice Roberta Injigesa nakon prve četvtine vode protiv Letonije 23:15, u meču koji, vjerovatno, odlučuje o putniku u osminu finala Evrpskog prvenstva u Češkoj.

Crna Gora i Letonija su, naime, doživjele poraze u prvom kolu, pa bi drugi poraz, izvjesno, značio i kraj nade u prolaz grupe...

Crna Gora je vodila i 23:8, na dva minuta i 22 sekunde prije kraja, ali je Letonija serijom 7:0 smanjila zaostatak.

Milica Jovanović je u prvoj četvrtini postigla devet poena, Anđelika Robinson šest (šut iz igre 3-3)...

Babkina je sa druge strane upisala šest poena.

Bonus video: