Sve kreće od dobre odbrane

Crnogorski košarkašice u prvom kolu Evropskog prvenstva danas u 12.30 sati u Pragu igraće sa Belgijom
0 komentar(a)
Košarkašice Crne Gore, Foto: KSCG
Košarkašice Crne Gore, Foto: KSCG
Ažurirano: 16.06.2017. 07:25h

Četvrto uzastopno učešće na Eurobasketu, u Češkoj, najbolje crnogorske košarkašice otvoriće današnjom utakmicom u Pragu protiv Belgije (12.30 sati), koja je poslije decenije ponovo na Evropskom prvenstvu.

S obzirom na to da se radi o prvom meču, od tog duela umnogome će zavisiti dalji put naše selekcije u „grupi smrti”, kako je na zvaničnom sajtu FIBA Evropa nazvana grupa D, u kojoj su još Rusija i Letonija.

"Belgija je veoma kvalitetna ekipa ispod koša, imaju dobre centre koji igraju Evroligu već godinama. Dobro poznajemo sve igračice protivnika, vjerujemo da smo se dobro pripremile i sada je sve na nama", kazala je Milica Jovanović.

Prvoplasirana selekcija iz grupe, u kojoj, kako tvrde stručnjaci, svaka ekipa ima kvaliteta za četvrtfinale (iako se nešto veće šanse daju Rusiji), ide direktno u četvrtfinale, dok će drugoplasirana i trećeplasirana u osminu finala.

"Sve kreće od naše dobre odbrane i u tom segmentu igre moramo da budemo agresivne od prvog minuta. Odradili smo sve što je bilo planirano u pripremnom periodu, dostigli smo željeni nivo i kada je u pitanju taktika i kada je u pitanju atmosfera u timu. Daćemo sve od sebe u svakom meču, borba neće izostati bez obzira na to ko je protivnik i to je ono što mogu da obećam navijačima u ime čitavog tima", dodala je Jovanovićeva.

Izabranice Roberta Injigesa u češku prijestonicu doputovale su u srijedu, u kasnim večernjim satima, a juče su odradile i trening u dvorani „Kralovka” u kojoj će se igrati utakmice grupe D.

"Radile smo naporno od prvog dana priprema i smatram da svaka igračica ispunjava sve zahtjeve koje pred nas postavlja novi stručni štab koji je donio i novi sistem rada u reprezentaciji. Imale smo problema sa povredama tokom priprema, ali važno je da su nas zaobišle sada kada je najpotrebnije. Svaka igračica je svjesna značaja takmičenja, kao i važnosti prvog meča protiv Belgije. Vjerujem da možemo krenuti pobjedom ako pokažemo odnos koji smo imali na treninzima i u pripremnim mečevima", kazala je Snežana Aleksić.

U prethodna tri nastupa na Eurobasketu, Jelena Škerović i saigračice dva puta su stizale među osam najboljih. Za novi plasman u četvrtfinale selekcije koja će biti oslabljena neigranjem najbolje igračice Jelene Dubljević (povreda), pobjeda protiv Belgije u prvom međusobnom duelu bi bila pravi „vjetar u leđa”.

"Belgija je protivnik koji zaslužuje respekt i nije loša ekipa, ali smatram da sve zavisi od nas. Iz dobre odbrane treba da idemo u brz napad i to je ključ do dobrog rezultata", zaključila je Aleksićeva.

U drugom meču grupe D, takođe danas, od 15 sati će igrati Rusija i Letonija.

Danas

Belgija - Crna Gora 12.30

Letonija - Rusija 15.00

Sjutra

Crna Gora - Letonija 12.30

Rusija - Belgija 15.00

Ponedjeljak

Letonija - Belgija 12.30

Crna Gora - Rusija 18.00

Bonus video: