Vučević za „Vijesti”: Ispunio sam snove, ali tek sad imam motiv da budem još bolji

Izvanredni centar prvi put priča za crnogorske medije nakon izbora za Ol-star spektakl
2139 pregleda 3 komentar(a)
Vučević, Foto: John Raoux/AP
Vučević, Foto: John Raoux/AP
Ažurirano: 05.02.2019. 10:35h

Teško je bilo ovih dana doći do Nikole Vučevića, ne samo zbog uobičajenog NBA ritma - trening, utakmice, putovanja - ili vremenske razlike...

Crnogorski as imao je i druge aktivnosti - bio bi dovoljno zauzet samo da je odgovarao na čestitke za odlazak na Ol-star, prvi u karijeri.

Utisci se polako sliježu, pa je i as Orlanda našao vrijeme da za „Vijesti” priča o uspjehu u karijeri.

- To je velika stvar za mene i moju porodicu. Bilo je dosta euforije prije samog izbora, posebno tri-četiri dana prije zvanične objave. Sada sam svjestan svega, svjestan šta sam izborio i jedva čekam da se pojavim u Šarlotu - kazao je Vučević.

Minulih godina skromno je, u svom stilu, govorio o mogućnosti da jednog dana bude među najboljim igračima NBA. Sada - priznaje da je ispunio cilj koji je postavio.

- Velika je čast biti među najboljim igračima lige. To je bio jedan od mojih ciljeva, nekoliko puta sam bio blizu, ali nisam uspio. Nastavio sam da radim, da napredujem i konačno sam tu - kazao je Vučević.

U trenutku kada je nagrađen za najbolju sezonu u karijeri, ali i za sve što je uradio do sada u karijeri, Vučević je podsjetio da to nije samo njegov uspjeh.

- Najprije bih se zahvalio porodici, supruzi, prijateljima, svima koji su vjerovali u mene i podržavali me. Zatim, svim trenerima koje sam imao u karijeri, a koji su mi pomogli da budem ovdje. I naravno - mojim saigračima i treneru Orlanda koji su bili uz mene - kazao je Vučević.

Podrška saigrača i trenera bila je, možda, i presudna. Stiv Kliford je od početka sezone pričao u superlativima o Vučeviću, u svakoj prilici isticao njegove kvalitete i uticaj na ekipu.

Takođe, Ol-star igrač nije samo veliki igrač - najbolji igrači su sjajni saigrači, timski drugovi, lideri i primjer na terenu i van njega.

To su karakteristike koje je godinama gradio i pokazivao na Floridi, a radost igrača Orlanda zbog njega pokazala je koliko cijene sve što Vučević radi i kakav je kao ličnost.

- Posljednjih sedam dana saigrači su mi prilazili bodrili me: „Bićeš na Ol-staru, zaslužuješ da budeš tamo”... Pružali su mi podršku na društvenim mrežama. Bez njih ne bih mogao da stignem ovdje, košarka je timska igra i mnogo sam im zahvalan, kao i treneru, koji mi je otkada je stigao pružao podršku i vjerovao u mene. Prije njega i Nikole Jokića, samo tri igrača sa ex-YU prostora bili su dio Ol-star spektakla - Vlade Divac, Predrag Stojaković i Goran Dragić.

- Nije lako stići do Ol-stara. Veliki broj sjajnih igrača i iz Evrope i uopšte iz NBA, nisu nikada uspjeli da budu na toj glamuroznoj košarkaškoj predstavi. Veoma mi je drago što će i Jokić biti tamo. Eto, dva igrača sa naših prostora, dvojica Nikola - biće interesantno - rekao je Vučević.

Na ljeto mu ističe ugovor sa Orlandom. U ovom trenutku, realnija opcija je da promijeni sredinu nego da ostane na Floridi. Lejkersi, Boston i Dalas se pominju kao zainteresovani klubovi.

- Sa Orlandom sam vezan ugovorom do 1. jula. Vidjećemo poslije toga šta će biti. Iskreno, nisam mnogo razmišljao o tome - fokus mi je samo na Orlandu, a kada dođe vrijeme za to odlučiću šta i kako dalje. O stvarima na koje ne mogu da utičem ne želim ni da razmišljam i želim da ih sklonim sa strane. Kada dođe taj trenutak, sješću sa porodicom i odlučiti šta je najbolje za moju budućnost - rekao je Vučević.

Poziv za sepktakl u Šarlotu ga neće „uspavati” i zadovoljiti - jasno je poručio na kraju:

- Sve što se događa sada samo je podstrek za dalje - motivisaniji sam nego ikad u karijeri.

Vjerujem u plej-of sa Orlandom

Prije odluke o budućnosti u NBA, Vučević ima misiju - da dovede Orlando do plej-ofa prvi put još od 2012. godine.

- Dvije utakmice smo ispod crte, a ima još dosta da se igra i mislim da možemo da dođemo do osme pozicije, što bi bio veliki uspjeh za sve nas. Borićemo se do kraja - rekao je Vučević.

Ex-YU scena drma NBA ligom

Važni akteri NBA sezone 2018/19. su igrači sa prostora bivše Jugoslavije. Dvojica su na Ol-staru, jedan od njih je i kandidat za MVP-a lige, a treći je spektakularni ruki.

Naravno, riječ je o Nikoli Vučeviću, Nikoli Jokiću i Luki Dončiću.

- Jokić igra sjajno od početka sezone, najbolji je igrač Denvera i zaslužuje sve pohvale koje dobija. Poznajemo se i privatno, zaista mi je drago zbog njega - rekao je Vučević.

Malo je falilo da se na Ol-staru nađe i Luka Dončić, koji će se pojaviti u meču zvijezda u usponu, kao predstavnik Evrope, zajedno sa Bogdanom Bogdanovićem, Laurijem Markanenom...

- Dončić igra odličnu ruki sezonu. Mislim da niko nije očekivao da će igrati na ovakvom nivou i svaka mu čast na tome. Teško je kao ruki doći do Ol-stara, ali on pokazuje da ima svijetlu budućnost, tako da je samo pitanje vremena kada će se on pojaviti među najboljim igračima lige - kazao je Vučević.

Podrška od Šekila

Jedan od onih koji je danima „lobirao” za Vučevića u izboru za Ol-star bio je legenda NBA lige i Orlanda - Šekil O’Nil.

Popularni Šek, koji radi kao stručni komentator na televiziji TNT, više puta je ponovio da njegov nasljednik u dresu „magičnih” zaslužuje poziv.

- Kada dobijete priznanja i pohvale od igrača koje ste gledali kao djeca, uz koje ste odrastali, učili od njih, to je zaista posebno. Kao dijete sam sanjao da ću igrati pored takvih asova. Ostvarili su mi se snovi - rekao je Vučević.

Bonus video: