Fenerbahče ispisao istoriju turske košarke

Tim iz Istanbula u finalu u svom gradu savladao Olimpijakos sa 80:64. Željko Obradović uzeo devetu titulu prvaka Evrope
5 komentar(a)
Željko Obradović Fenerbahče, Foto: Reuters
Željko Obradović Fenerbahče, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2017. 20:10h

Došao je u Fenerbahče da ispiše istoriju i ispisao ju je tamo gdje je i počela njegova blistava trenerska karijera - u Istanbulu.

Dvadeset pet godina nakon što je sa Partizanom osvojio titulu prvaka Evrope, Željko Obradović se deveti put popeo na krov Evrope i donio Turskoj prvu titulu u Evroligi.

U velikom finalu u „Sinan Erdem domu“, Fener je savladao Olimpijakos sa 80:64 i stigao do uspjeha o kojem se decenijama maštalo.

Domaćin je dominirao od starta, zahvaljujući Nikoli Kaliniću, koji je u prvoj četvrtini ubacio 12 poena.

Velikan iz Pireja se vraćao „iz mrtvih“, neko je pomislio da je moguć i scenario iz polufinala protiv CSKA kada je prišao na 46:42, ali je odgovor „žuto-plavih“ bio sjajan - serijom 11:2 je poveo 57:44 i nijednom više nije dozvolio rivalu da priđe na jednocifrenu razliku.

Srpski reprezentativci Kalinić i Bogdan Bogdanović su bili najefikasniji sa po 17 koševa (imali su i po pet uhvaćenih lopti i pet, odnosno jednu asistenciju), a Ekpe Judo je ponovo bio fenomenalan sa 10 poena, devet skokova, četiri dodavanja i čak pet blokada.

Nigerijac sa američkim pasošem je izabran za MVP-a fajnl-fora, jer je i protiv Reala bio sjajan - 18 poena, 12 skokova i osam asistencija.

U poraženom timu su odskočili Kem Birč (14) i Nikola Milutinov (10), a podbacio je Vasilis Spanulis - legendarni Bili je ubacio devet poena uz loš šut (7-2 za tri, 5-0 za dva), a imao je osam asistencija.

Bonus video: