Na turniru u Njegoševom parku u subotu igraće 24 ekipe

U Njegoševom parku nastupiće 24 ekipe, a pobjednička ekipa učestvovaće na svjetskom finalu koje se 15. septembra održava u američkom glavnom gradu Vašingtonu
0 komentar(a)
Red Bull Reign, Foto: Red Bull Content Pool
Red Bull Reign, Foto: Red Bull Content Pool
Ažurirano: 18.05.2017. 12:54h

Odbrojavanje je završeno. U subotu 20. maja, na terenu KK Budućnost Voli u Njegoševom parku u Podgorici, održaće se veliki turnir u basketu "3 na 3" pod nazivom "Red Bull Reign".

Nastupiće 24 ekipe, a pobjednička ekipa učestvovaće na svjetskom finalu koje se 15. septembra održava u američkom glavnom gradu Vašingtonu. Početak turnira u Podgorici je u 9 časova, a finale bi orjentaciono trebalo da bude odigrano oko 17 sati. S obzirom na ogromno interesovanje, očekuje se da tribine u Njegoševom parku budu ispunjene do posljednjeg mjesta sve vrijeme trajanja turnira, a kako je najavljeno lijepo vrijeme, i igrači i publika imaće idealne uslove.

Turnir "Red Bull Vladavina" igra se po jedinstvenim pravilima povezanim sa pravilima FIBA za basket "3 na 3". Održaće se tri kruga takmičenja po grupama. U utakmicama nema rezultatskog ograničenja, već je cilj postići što veći broj poena za vrijeme koliko traje utakmica. U svakoj fazi takmičenja sat se zaustavlja samo u posljednjem minutu. Ukoliko je rezultat po isteku vremena izjednačen, igra se nastavlja dok neka od ekipa ne ostvari dva poena prednosti.

U prvom krugu 24 ekipe biće podijeljene na 4 grupe sa po 6 timova. Utakmice traju 8 minuta. U svakoj grupi igraće se po sistemu "svako sa svakim", tako da će svaka ekipa odigrati po 5 utakmica. Plasman u grupi određivaće se prema broju postignutih poena nezavisno od broja pobjeda i poraza. U drugu rundu plasiraće se po četiri ekipe iz svake grupe. Ukoliko su dvije ekipe izjednačene po broju postignutih poena, o plasmanu će odlučivati međusobni skor, a dodatrni kriterijumi su broj pobjeda, koš razlika i naknadno šutiranje bacanja.

U drugom krugu formiraće se 4 grupe sa po 4 ekipe, koje će igrati po sistemu "svako sa svakim". Utakmice traju 10 minuta. O plasmanu takođe odlučuje broj postignutih poena u grupi. U treću rundu plasiraće se po dvije najefikasnije ekipe iz sve četiri grupe. Drugi krug trebao bi da počne oko 14 časova.

U trećem krugu biće formirane 2 grupe sa po 4 ekipe. Utakmice traju 10 minuta. O plasmanu u grupi odlučuje broj postignutih poena a pobjednici grupa plasiraće se u fianle, gdje će pobjednik turnira biti ekipa koja postigne više poena u desetominutnoj utakmici.

Ukoliko neka ekipa odustane, brišu se svi njeni rezultati u fazi takmičenja u kojoj je odustala, a sve njene odigrane i neodigrane utakmice u toj fazi registruju se službenim rezultatom 20:0 u korist protivničke ekipe.

Pobjednik turnira nastupiće na svjetskom finalu "Red Bull Reign" u Vašingtonu, a za tu priliku moći će da promijeni samo jednog igrača u odnosu na postavu koja je igrala na takmičenju u Podgorici.

Bonus video: