Trener Jute i eks-šampion o NBA sezoni, Vučeviću, Jokiću, Eurobasketu...

“Golden stejt je, ofanzivno, možda i najbolji tim koji je ikada igrao u NBA ligi. U svo poštovanje svih generacija u bližoj i daljoj istoriji lige – oni zaista djeluju dominantno”, kazao je Kokoškov
78 pregleda 0 komentar(a)
Kokoškov, Foto: Salt Lake Tribune
Kokoškov, Foto: Salt Lake Tribune
Ažurirano: 11.05.2017. 16:07h

Željko Obradović je siva eminencija, Duda Ivković živa legenda, Etore Mesina briljantan stručnjak, ali najveću reputaciju od svih evropskih trenera u postojbini košarke ima Igor Kokoškov.

On punih 17 godina radi u najjačim klubovima NBA lige, a jedini je trener sa eks-Ju prostora, koji je osvojio šampionski prsten.

Bilo je to sada već davne 2004. godine kada je bio u stručnom štabu Detroita, uz Lerija Brauna na klupi, komandujući Rašidu i Benu Valasu, Hamiltonu, Bilapsu... na terenu i treninzima.

Posljednje dvije sezone, 45-godišnji Kokoškov je asistent u Juti Džez, sa kojom je ove sezone igrao polufinale Zapadne konferencije, ali i ušao u istoriju, kao jedini Evropljanin, uz Mesinu, koji je kao glavni trener vodio NBA ekipu – bio je broj jedan na meču sa Lejkersima, koji je njegov tim dobio 107:101.

Tek završenu sezonu za tim iz Solt Lejk sitija ocjenio je uspješnom.

“Ovaj tim iz godine u godinu pokazuje da napreduje, da ima talenat i potencijal. Svi smo prezadovoljni sezonom – napretkom igrača, i pojedinačno i kolektivno. Ne mislim das mo se obrukali u polufinalu plej ofa protiv Golden stejta”, kazao je Kokoškov na početku razgovora za “Vijesti”.

Golden stejt je bio prejak za “džezere”, slavio je 4-0 u seriji...

“Golden stejt je, ofanzivno, možda i najbolji tim koji je ikada igrao u NBA ligi. U svo poštovanje svih generacija u bližoj i daljoj istoriji lige – oni zaista djeluju dominantno”, kazao je Kokoškov.

Juta, u kojoj su nekada harali Džon Stokton i Karl Meloun, se nakon dugo godina vratila u vrh NBA lige, može li nastaviti taj kontinuitet ili čak otići stepenicu više…

“U tom pravcu se razvija tim i organizacija. Juta je malo tržište, mala sredina. Sigurno da ne može da se takmiči sa velikim timovima i gradovima, kao što su Los Anđeles, Čikago, Njujork... Milsim, međutim, da imamo prepoznatljiv tim i mislim da tim ima prepoznatljiv indentitet”, ističe Kokoškov.

Prvi plan je da se zadrže igrači koji su iznjeli najveći teret ove sezone.

“Naša želja je da ovog ljeta potpišemo Gordona Hejvorda. Ta želja je obostrana. Želimo da riješimo i pitanje glavnog pleja. Tu je i Rudi Gober, koji je osnova ovog tima. Ekipa ima talenat da nastavi da raste i sigurno da sljedeće godine želimo da uđemo u finale Zapadne konferencije”, kazao je Kokoškov.

Kada je u pitanju veliko finale, za Kokoškova nema dileme, o prstenu će ponovo odlučivati Klivlend i Golden stejt.

“Sve ostalo bi bilo iznenađenje. Uz povredu Parkera i Nenea, Hjuston i San Antonio, ko god bude u finalu Zapada, mislim nema šanse protiv Golden stejta i to je realnost. Mislim da će finale Klivlend – Golden stejt biti spektakl za ljude koji vole košarku”, kazao je Kokoškov.

Juta je šesti NBA tim u kojem Kokoškov radi, sarađivao je sa mnogim trenerima.

Izdvojio je dvojicu Lerija Brauna i Alvina Džentrija.

“U pririodi posla je da se vežeš za uspješne sezone, trenere i timove. Od svakog naučiš dobre i loše stvari, ali da, na kraju, ostaneš dosljedan sebi. Sigurno da je ta generacija Detroita iz 2004. godine i rad sa Lerijem Braunom na neki način bila prekretnica u mojoj karijeri”, kazao je Kokoškov

“Sedam godina sam radio za Alvina Džentrija, prvo u Klipersima, kasnije u Feniksu, kada smo se kvalifikovali u finale Zapada. To je bila sjajna generacija, predvođena Stivom Nešom i Grentom Hilom. Sigurno je Alvin imao veliki uticaj na moj trenerski razvoj,” kazao je Kokoškov.

Vučević je veliki igrač, čovjek sa imenom i prezimenom u NBA

Srpski stručnjak je prije dvije godine bio u stručnom štabu Orlanda, za koji nastupa Nikola Vučević.

“Teško mi je da pričam o Nikoli, jer smo dugogodišnji prijatelji i nikako ne mogu da budem objektivan. Imam veliko poštovanje prema njemu, kao osobi i igraču. Jako se dugo znamo, presrećan sam zbog njega. Njegova karijera ide uzlaznom putanjom. On je jedan od boljih centara u NBA ligi, čovjek koji ima svoje ime i prezime, vrijednost na tržištu”, kaže Kokoškov.

O odlasku našeg NBA asa sa Floride dosta se pisalo u američkim medijima. U prvom planu bio je, navodno, prelazak u Boston.

“Da li će da ide ili ostane – samo on zna odgovor. Sigurno da su ovo turbulentne godine za Orlando, nikako ne mogu da se stabilizuju u organizacionom i stručnom štabu. Mislim da će i ovog ljeta biti dosta promjena kod njih. On to ne može da kontroliše. Nikola je ambiciozan i on sigurno želi najbolje Orlandu. On će ako ode, i gdje god ode, imati veliku ulogu u timu. Ne brinem se za Nikolu, on je sjajan igrač i sigurno će još dugo godina biti u NBA ligi”, kazao je Kokoškov.

Jokić je igrački eksplodirao

Bez dileme, momak sa eks-Ju prostora koji je obilježio sezonu u NBA ligi je Nikola Jokić.

“Jokić je napravio skok koji niko nije očekivao. Ko god kaže da je znao da će Nikola biti ono što je u ovom trenutku, mislim da ne govori istinu. On je igrački eksplodirao, maksimalno je iskoristio svoju šansu. On je usavršio najteži element košarke – dodavanje. Ne samo tehniku dodadavanja, nego razumijevanje igre. Impresivno je da momak sa toliko godina, sa skromnim iskustvom, ima takva rješenja na terenu. Sigurno da ima još prostora za rad, da napreduje, bude bolji”, ističe Kokoškov.

Sa Slovenijom na Eurobasket

Nakon tri uspješna ciklusa sa selekcijom Gruzije, Kokoškov će ovog ljeta voditi Sloveniju na Eurobasketu.

Koliko može njegov tim predvođen asom Majamija Goranom Dragićem i novom zvijezdom Reala Lukom Dončićem.

“Imam poštovanje za potencijal i istoriju slovenačke košarke. Novi izazov za mene, a velikih obećanje nema. O medaljama ne razmišljam. Trenutno razgovaram sa igračima ko želi da igra za reprezentaciju. Imena ne igraju, igraju igrači. Mnogi faktori će uticati na to šta ćemo uraditi ovog ljeta – nadamo se najboljem”, kazao je Kokoškov.

Tanjević je legenda - doajen trenerskog posla

Slovenija je rival Crne Gore u prvom krugu kvalifiakcija za Munodobasket, koje će se igrati u četiri termina. Prije tog meča – Tanjevićev tim očekuje Eurobasket.

“Boša je čovjek kojeg izuzetno poštujem. Doajen trenerskog posla, legenda. On je napravio dobru atmosferu, igrači su oduševljeni njegovim radom. Želim sve najbolje Crnoj Gori. Nadam se da će se svi igrači doći. Boša tradicionalno igra vrlo agresivno sa svojim timom, u stalnom kontaktu. Jedinu utakmicu prošlog ljeta smo izgubili upravo od Crne Gore. Imam veliko poštovanje za njega”, kazao je Kokoškov.

Bonus video: