Đaletić: Sezona je bila turbulentna, moglo je bolje, ali su ciljevi ostvareni

"Mornar je kvalitetan rival i u svakom našem međusobnom susretu ove sezone odlučivale su nijanse, ne samo u crnogorskom šampionatu, već i u finalu Kupa i u ABA ligi'', kaže trener Budućnosti Igor Đaletić u razgovoru za specijalizovani crnogorski košarkaški portal "Košarka.me".
72 pregleda 0 komentar(a)
Igor Đaletić, Foto: Savo Prelević
Igor Đaletić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.05.2017. 13:39h

Pobjedom u majstorici protiv Mornara, košarkaši Budućnost Volija su odbranili titulu i stigli do 11. šampionskog trofeja u nezavisnoj državi, ali teže nego ikada do sada...

'Finalna serija je iz oba tabora najvljivana kao neizvjesna i teren je pokazao da su ta očekivanja bila opravdana. Na naše zadovoljstvo mi smo iz velike borbe izašli kao pobjednici, osvojivši 11. titulu prvaka Crne Gore. To nije bilo lako, jer je Mornar kvalitetan rival i u svakom našem međusobnom susretu ove sezone odlučivale su nijanse, ne samo u crnogorskom šampionatu, već i u finalu Kupa i u ABA ligi'', kaže trener Budućnosti Igor Đaletić u razgovoru za specijalizovani crnogorski košarkaški portal "Košarka.me".

Odlučujući peti meč finala se igrao dva dana, jer je prvog dana, zbog lažne dojave o bombi, utakmica prekinuta nakon prve četvrtine, u kojoj je Budućnost dominirala (24:14). Nastavak duela, sjutradan, donio je znatno interesantniji duel, u kojem je Mornar mogao i do produžetka da je Bakić pogodio trojku uz zvuk sirene.

''Prekid je negativno uticao na nas. Prvu četvrtinu smo odigrali maksimalno motivisani i psihički pripremljeni, kontrolisali smo dešavanja na terenu, ali nas je poremetila nesvakidašnja situacija, koja nema veze sa sportom. Igrače smo odmah pustili kućama, a sjutradan ujutru smo odradili trening kako bismo ispravili određene greške i energetski i mentalno spremili ekipu za nastavak meča, ali smo na terenu bili daleko od energije iz prve dionice. Mornar se vratio u igru i meč je do samog kraja bio izjednačen, iako smo u par navrata bili u prilici da ga uvedemo u sigurnu završnicu. Međutim, nismo uspjeli jer smo dosta griješili, a Barani su pogodili neke nevjerovatne šuteve i pobjednika je odlučila jedna lopta. Dakle, slobodno možemo konstatovati da je uvodna četvrtina bila presudna za konačan ishod'', dodaje strateg "plavih".

Tokom finala bilo je čarki na terenu, ali i pored terena, pa čak i nakon susreta, posebno četvrtog duela u Baru.

''Čarke su sastavni dio ovog posla. Naš zadatak je da motivišemo igrače i animiramo publiku, pa i na takav način, što nam je ovog puta pošlo za rukom. Peti meč u Podgorici je bio najposjećeniji meč u domaćem šampionatu, dok smo u Baru navikli na ispunjenu dvoranu i sjajnu atmosferu. Čestitam i našoj i barskoj publici koje su svojim navijanjem značajno uveličali ovaj događaj".

Đaletić ima samo riječi hvale za mlade igrače u redovima Budućnosti, Ilića, Popovića i Nikolića.

''Imajući u vidu da je za Popovića i Nikolića ovo bilo prvo finale, dok je Ilić titulu osvojio prošle godine kao ''povlašćeni'' igrač, jasno je da je njihov udio u ovom uspjehu veliki. Radi se o vrijednim i posvećenim momcima, a u prilog tome svjedoči činjenica da je Popović tokom druge četvrtine petog meča osjetio jak bol u nozi, ali je stisnuo zube i meč odigrao do kraja, jer smo imali velike probleme sa zdravstvenim biltenom. Po završetku utakmice u bolnici mu je konstatovano naprsnuće kosti i koristim priliku da mu poželim brz oporavak. Oni predstavljaju budućnost Budućnosti, ali naravno, imaju još mnogo da rade".

Iako je osvojila duplu krunu u Crnoj Gori, očekivanja košarkaške javnosti su bila veća od novog polufinala u ABA ligi, dok je Budućnost nastup u Evrokupu završila bez pobjede.

''Sa ove tačke gledišta sezonu bih definisao turbulentnom. Mijenjali su se treneri i igrači, u Evrokupu smo podbacili. Klupski cilj da se plasiramo među četiri najbolje u ABA ligi je realizovan, ali smo zbog nekih neplaniranih poraza izgubili drugo mjesto i u polufinalu plej-ofa naletjeli na neprikosnovenu Crvenu zvezdu, dominantnu u regionalnom takmičenju i otkrovenje Evrolige. Moglo je bolje, ali su na kraju krajeva osvajanjem ''duple krune'' u Crnoj Gori ciljevi ostvareni. Sada nam predstoji veliki posao tokom ljeta, pod ugovorom imamo Ilića, Popovića, Baćovića i Nikolića i od njih će krenuti konstrukcija novog tima".

Kao i prošle godine, kada je smijenjen Luka Pavićević, tako i ove, kada je zbog zdravstvenih razloga otišao Ilijas Zuros, posao na klupi je uspješno u domaćem prvenstvu odbradio Đaletić.

Vodio je ekipu na 15 mečeva i za to vrijeme ostvario učinak od 12 pobjeda i tri poraza, osvojivši dvije titule. Ipak, Đaletić se ne opterećuje previše pričama o svojoj budućnosti:

''Već šest sezona radim u klubu, a u posljednje dvije sam spletom okolnosti obavljao funkciju prvog trenera. Prošle godine mi je klub ukazao tu čast nakon odlaska Pavićevića, poslije teškog momenta i poraza u plej-ofu od Mege. Da budem iskren, to je za mene bilo iznenađujuće i jako stresno, jer su očekivanja velika: titula se podrazumijeva, dok bi svaki eventualni kiks predstavljao katastrofu. Ove sezone mi se ponovo ukazala šansa zbog Zurosovih zdravstvenih problema. Prija podatak o odnosu utakmica koje sam vodio i osvojenih titula, ali ne razmišljam previše o tome. Tu sam, na raspolaganju klubu, spreman za svaku odluku. Pred nama je ljeto tokom kojeg će klub donijeti rješenje koje će biti u skladu sa ambicijama Budućnosti, koje su uvijek velike", zaključio je Đaletić razgovor za portal "Košarka.me".

Bonus video: