Kulminacija sezone: Budućnost za 11. Mornar za 1. titulu (ANKETA)

Podgoričani žele da osvoje i 11. šampionski pehar u nezavisnoj Crnoj Gori, 14. ukupno, a Barani traže prvi trofej u klupskoj istoriji
65 pregleda 0 komentar(a)
budućnost mornar, Foto: Savo Prelević
budućnost mornar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.05.2017. 10:31h

Košarkaška sezona u Crnoj Gori je dostigla kulminaciju, tačku usijanja - vječiti šampion Budućnost Voli će titulu morati da brani večeras (18.30) u majstorici protiv Mornara. Sve staje u jednu utakmicu, koja se igra u „Morači”.

U prvih 10 sezona u nezavisnoj Crnoj Gori, Podgoričani su izgubili samo dva meča u finalima plej-ofa. Barani su u vatrenoj atmosferi „Topolice” u nedjelju slavili sa 82:66 i drugim trijumfom nadmašili sopstveni, ali i učinak Sutjeske iz sezone 2014/2015. Žele da odu i korak dalje, baš kao što i Budućnost hoće da sačuva dominaciju kakvu ima još samo CSKA u Rusiji.

Očekuje se da će atmosfera u „Morači” biti uzavrela, jer su se na posljednja dva meča strasti razbuktale. Đorđije Pavićević je nakon poraza na trećoj utakmici optužio sudije da sude za Budućnost, a na četvrtoj se sukobio sa kapitenom „plavih” Suadom Šehovićem, koji ga je odgurnuo kada se vraćao u odbranu.

Šef struke Mornara se „revanširao” time što je tražio dva tajm-auta na 30 sekundi do kraja, a Igor Đaletić je poručio da je završnica bila sramna i naglasio da ni on, a posebno Budućnost, nisu zaslužili takav odnos Mornara. Dva trenera su se verbalno sukobila i na pres konferenciji, na kojoj je Pavićević je zaprijetio da će on riješiti to sa Šehovićem.

"Ne bih ništa da komentarišem. Spremam se za utakmicu, oni pokušavaju na sve načine da nas poremete, ali to je njihova stvar", rekao je Šehović za „Vijesti”.

Sve dosadašnje utakmice su riješene dvocifrenom razlikom - Budućnost je u Podgorici dobijala 78:64 i 90:69, a Mornar u Baru 73:62 i 82:66. U majstorici se očekuje borba do posljednje sekunde.

"Ovo je druga priča, sada se sve zaboravlja. Ostala je još jedna utakmica, nema popravnog. Ima umora, iscrpljenosti, jer se igra svaka dva dana, a ne smije da se ponovi da imamo pad kao na obje utakmice u Baru. Imali smo po nekoliko minuta pada i gubili te dionice sa 10-15 razlike. Četvrti meč smo drugačije otvorili, imali desetak razlike, ali smo ih ispustili izgubljenim loptama. Moramo smireno da odgovorimo na presing, da što manje lopti izgubimo, kako se protivnik ne bi vraćao lakim poenima".

Tenzije su na četvrtoj utakmici u Baru dostigle vrhunac, ali 30-godišnji Bjelopoljac kaže da to neće biti dodatni motiv njemu i saigračima.

"Razmišljamo jedino o košarci i tako se pripremamo. Ne komentarišemo nikakve situacije van parketa, već samo ono što se dešava u pravougaoniku. Zanima nas samo ono što je sportski i taktički", zaključio je Šehović, koji je poručio da se nada da će “Morača” ovog puta biti punija nego inače.

Pavićevićev tim je ostvario sve zacrtane ciljeve i uspio da finalnu seriju plej-ofa uvede u najneizvjesniju završnicu. Pred meč odluke, alfa i omega Barana „spušta” loptu...

"Već sam mojim košarkašima poručio da su oni za mene pravi šampioni, jer smo u finalnoj seriji već uradili mnogo toga. Mislim da smo se i našoj sjajnoj publici odužili na pravi način u fantastičnom ambijentu u posljednjem duelu ove sezone u našem domu. Vjerovali smo u sopstveni kvalitet, a ovo je već treći put ove godine da smo u međusobnim okršajima sa Podgoričanima uspjeli da trijumfujemo. Kako god da se završi meč u Podgorici, ostvarili smo ono što smo zacrtali", rekao je Pavićević.

Barani, međutim, ne idu na megdan rivalu sa namjerom da se olako odreknu prve titule u klupskoj istoriji. Značaj meča je ogroman, ulog veći nego ikada do sada, a eventualni pehar bi stigao kao kruna svega što je urađeno u prethodnom periodu, velikih ulaganja ali i odricanja svih u klubu...

"Naravno da ćemo čekati priliku i objeručke je prihvatiti ukoliko nam se ukaže. Istina je da su oba tima trijumfovala na domaćem parketu u ovoj seriji, ali nas sada čeka drugačija utakmica. Meč na sve ili ništa. Nadam se da možemo naše navijače da obradujemo još jednom i na taj način trijumfalno završimo sjajnu sezonu. Ritam jeste naporan, ali je takav za oba tima. Rekao sam i ponavljam - dobro je što se igra peta utakmica, zarad dobrobiti crnogorske košarke", zaključio je Pavićević.

Kapiten Barana Marko Mijović obećava borbu do posljednjeg daha.

"Ispisujemo prelijepe stranice u istoriji barske košarke, a na pragu smo da udarimo i završni pečat. Za sve nas bi titula šampiona bila kruna u karijeri. Igra se jedna utakmica, a u njoj je sve moguće. Nećemo se predati u Podgorici, želimo trijumf", istakao je Mijović.

Bonus video: