Pehar Eurobasketa u Podgorici - da li znate koliko ga je košarkaša iz Crne Gore osvojilo

Košarkaški savez Crne Gore u Podgorici je organizovao promociju trofeja koji će pripasti šampionu Evrope, nakon turnira, koji će od 31. avgusta do 17. septembra biti održan u Turskoj, Izraelu, Rumuniji i Finskoj
61 pregleda 3 komentar(a)
Pehar, Foto: KSCG
Pehar, Foto: KSCG
Ažurirano: 21.04.2017. 16:47h

Pehar Eurobasketa danas je prvi put boravio u Crnoj Gori.

Košarkaški savez Crne Gore u Podgorici je organizovao promociju trofeja koji će pripasti šampionu Evrope, nakon turnira, koji će od 31. avgusta do 17. septembra biti održan u Turskoj, Izraelu, Rumuniji i Finskoj.

Pehar će boraviti u svim državama učesnicima završnog turnira, a Crna Gora je treća na spisku.

"Mi jedva čekamo da počnu pripreme, da se što bolje pripremimo za predstojeće EP. Ostali smo dužni, kako navijačima tako i košarkaškoj javnosti, jer smo propustili prošli šampionat, tako da želja i motiv neće faliti“, kazao je Suad Šehović.

“Drago mi je da se zahuktala euforija oko Eurobasketa. Mi jedva čekamo da počnemo da se spremamo, stvorili smo sjajnu atmosferu tokom kvalifikacija, da smo mogli da biramo, sigurno bismo izabrali da se šampionat održi prošle godine. Ne sumnjam, međutim, da ćemo se dobro spremiti, da ćemo na šampionatu odigrati najbolje što možemo”, rekao je reprezentativac Petar Popović.

U sklopu manifestacije odigran je revijalni meč između dječaka koji su nosili dresove Crne Gore i Španije, a te dvije selekcije otvoriće takmičenje u grupi C, u kojoj su još domaćin Rumunija, Hrvatska, Češka i Mađarska.

“Nezahvalno je prognozirati, ali nadamo se i vjerujemo da možemo u drugi krug, u osminu finala, a možda i dalje”, kazao je Popović.

Devetorica igrača iz Crne Gore podizali su pehar namijenjen šampionu Evrope.

Žarko Knežević (1973), Rajko Žižić (1975), Žarko Varajić (1977), Ratko Radovanović (1977), Zdravko Radulović (1989), Žarko Paspalj (1989), Nikola Bulatović (1997), Predrag Drobnjak (2001) i Vlado Šćepanović (2001) – osvajali su evropsko zlato sa SFR Jugoslavijom ili SR Jugoslavijom.

Šampion Evrope bio je i selektor Bogdan Tanjević, i to sa reprezentacijom Italije, na prvenstvu u Francuskoj 1999. godine.

"Zahvaljujući godinama koliko se bavim ovim poslom, prvo sam kao igrač sa juniorskom reprezentacijom Jugoslavije, a onda kao trener sa reprezentacijom Italije 1999. godine osvojim ovakav trofej. Danas smo svi ovaj trofej dočekali sa velikom radošću, tako ćemo ga i ispratiti dalje u Ukrajinu. Nadamo se da će naš tim stići što dalje na takmičenju i da ćemo gajiti taj san da možemo i da osvojimo ovaj trofej“, rekao je Tanjević.

Bonus video: