Reprezentativci i velike nade Crne Gore: Isti snovi braće i po košarci

Stefan ima 18 godina, a već je dvije godine igrač prestižne srednje škole Sierra Canyon iz Los Anđelesa, dok je 15-godišnji Jovan, član mladog tima španske Gran kanarije
228 pregleda 5 komentar(a)
Stefan i Jovan Kljajić, Foto: Privatna arhiva
Stefan i Jovan Kljajić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 14.04.2017. 15:35h

Braća Stefan i Jovan Kljajić na dobrom su putu da budu budućnost crnogorske košarke.

Stefan ima 18 godina, a već je dvije godine igrač prestižne srednje škole Sierra Canyon iz Los Anđelesa, dok je 15-godišnji Jovan, član mladog tima španske Gran kanarije.

Nisu samo epizodisti, naprotiv – važni su igrači u svojim timovima, sa kojima su nedavno osvojili i prve trofeje.

Jovan se sa Gran Kanarijom okitio titulom šampiona Kanarskih ostrva, i to nastupajući sa juniorskom ekipom, uz prosječan učinak 14 poena, po četiri skoka i asistencije po meču.

Uskoro će sa svojim timom učestvovati na juniorskom šampionatu Španije.

“Na finalnom turniru u Baskiji učestvovaće najbolje ekipe iz Španije, što je razlog više da se potrudimo da odigramo što bolje i da pokažemo da nismo najbolji samo na Kanarskim ostrvima”, ističe Jovan, koji je na velikom turniru u gradu Lanserotu bio proglašen za najboljeg igrača.

U Americi je sistem takmičenja malo komplikovaniji, nazivi takmičenja su teško objašnjivi, ali ukratko - Stefan Kljajić je igrač jednog od najboljih srednjoškolskih timova, u kojoj sa 205 centimetara igra krilnog centra, sa prosjekom od sedam poena po meču.

“Ova sezona je bila prilično dobra za moju školu i mene. Ove godine smo osvojili treće mjesto u Kaliforniji, kao i prvo mjesto na BAS Pro Turnament 2017 u kome smo se takmičili sa četiri najbolje ekipe u Americi i bili rangirani kao najbolji srednjoškolski tim u Americi veći dio sezone”, kaže Stefan.

Profesionalizam i studiozan rad u klubovima imaju obojica.

Košarka je broj jedan, ali obrazovanje – ne manje važno.

“Naporni treninzi, dobro isplaniran svaki minut, individualne vježbe i treneri, igra sa najboljim igračima Amerike za svoje godište su doprinjeli da ove dvije godine u velikoj mjeri napredujem. Dobio sam punu stipendiju i šansu da napredujem kako akademski, tako i u košarci. A nema tih riječi kojima mogu opisati šta osjećam kada se sa tribina, u Los Anđelesu, kada igram čuje - Montenegro”, ističe Stefan.

“Veoma sam zadovoljan uslovima koje imam. Od kada sam došao moj radni dan je uglavnom isti - škola, časovi španskog jezika, teretana, odmor, trening i utakmice. Atmosfera je odlična, svi su veoma ljubazni i spremni da pomognu jedni drugima”, kaže Jovan, koji je prošlog ljeta učestvovao na čuvenom Džordanovom brend klasik kamp u Barseloni.

Stefan i Jovan su reprezentativci Crne Gore, u svojim uzrasnim kategorijama, počeli su karijeru u Budućnosti, nastavili u Plej ofu, a sada ih dijeli okean.

Sanjaju o susretu na terenu, u istom dresu...

“Ko zna možda jednog dana i zaigramo zajedno, što je naša najveća želja”, kazao je Stefan.

Bonus video: