Ikona Istanbula - Aleksandar Đorđević

"Nikada nisam osjetio ništa bolje od te noći u Istanbulu. Imao sam 25 godina, već sam bio iskusan igrač, osvajao sam titule i sa klubovima i sa reprezentacijom, ali mi je taj šut obilježio i karijeru i život" - kazao je selektor Srbije za sajt Evrolige o magičnoj noći u Istanbulu i mitskoj trojci koja je Partizanu donijela pehar evropskog šampiona.
482 pregleda 3 komentar(a)
Aleksandar Đorđević, Foto: Euroleague
Aleksandar Đorđević, Foto: Euroleague
Ažurirano: 17.03.2017. 19:08h

"Tokom svojih igračkih dana, slavne karijere koja je trajala više od 20 godina, Aleksandar Đorđević je izgradio košarkaško ime time što je pogađao odlučujuće poene u najvećim utakmicama" - ovako počinje tekst na zvaničnom sajtu Evrolige, posvećen legendi Partizana, srpske i jugoslovenske košarke.

U prigodnom članku, akcenat je stavljen na čuvenu trojku iz Istanbula, kojom je "Sale nacionale" riješio finale FIBA Evropske lige 1992. godine i donio Partizanu trijumf nad Huventudom (71:70) vrijedan titule šampiona Starog kontinenta.

"Time što je predvodio veliki broj timova do trofeja, Đorđević je postao junak mnogim košarkaškim fanaticima širom kontinenta, ali i svojim sunarodnicima u Srbiji" - stoji u tekstu.

"Međutim, niko ga nije obožavao više od navijača njegovog prvog kluba, u kome je i počeo karijeru, Partizana – kojima je u hali Abdi Ipekči donio prvu i jedinu titulu prvaka Evrope".

Deset sekundi prije kraja, Huventud je poveo 70:68.

Slaviša Koprivica je izveo loptu ispod koša, dodao je Đorđeviću, koji je u magnovenju istrčao do polovine protivnika, naskočio ispred linije za tri poena, i bez gledanja ka obruču ubacio istorijsku trojku...

"Nikada nisam osjetio ništa bolje od te noći u Istanbulu. Imao sam 25 godina, već sam bio iskusan igrač, osvajao sam titule i sa klubovima i sa reprezentacijom, ali mi je taj šut obilježio i karijeru i život" - kazao je selektor Srbije za sajt Evrolige.

"Oduvijek sam preuzimao odgovornost, neki šutevi su ušli, neki nisu, ali je bilo daleko više radosti nego razočarenja."

"Zamišljali smo baš takve utakmice (dok smo bili djeca, prim. a) – vrijeme ističe, a pogodak nam donosi pobjedu. Svi su na nogama, vlada opšte ludilo... Imao sam sreće da mi se snovi ostvare."

Pored Partizana, u karijeri koja je trajala od 1984. do 2005. Đorđević je nosio dresove Olimpije iz Milana, Fortituda iz Bolonje, Portlanda, Barselone, Reala i Skavolinija iz Pezara.

Osvojio je ukupno 11 trofeja, a dva puta je proglašavan najboljim košarkašem Evrope (1994, 1995). Sa selekcijama S(F)R Jugoslavije proslavio je šest medalja sa velikih takmičenja, među njima olimpijsko srebro 1996. i svjetsko zlato 1998.

Od 2013. godine je selektor reprezentacije Srbije sa kojom je bio srebrni na Svjetskom prvenstvu 2014. i Olimpijskim igrama 2016.

Bonus video: