Zuros objasnio kako vidi budućnost Budućnosti - sa njim ili bez njega

“Najvažnije je napraviti bazu od crnogorskih igrača. I u najvećim evropskim klubovima razliku prave domaći košarkaši – Španci guraju Real, Grci Panatinaikos i Olimpijakos... Takav je slučaj i sa Crvenom zvezdom I Partizanom, srpski košarkaši su nosioci...", objasnio je Zuros
13 komentar(a)
Ilijas Zuros, Foto: Savo Prelević
Ilijas Zuros, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.03.2017. 16:06h

Ilijas Zuros nije želio da govori o tome da li će i naredne sezone biti na klupi Budućnost Volija, ali je, u razgovoru za Televiziju Vijesti, objasnio kako vidi budućnost podgoričkog kluba.

Njegova priča, pri kraju turbulentne sezone, mogla bi da bude i svojevrsni putokaz...

Iskusni trener, koji je u karijeri vodio, između ostalih, Olimpijakos, Žalgiris, Efes i Aris, bio selektor Grčke, a sada Gruzije smatra da je za budućnost Budućnosti od vitalnog značaja – dugoročni projekat.

“Budućnost mora da izgradi projekat, mora da ide korak po korak, kao što rade svi veliki timovi. Ništa ne može da se dogodi u jednoj sezoni. Ni pobjede u jednoj sezoni ne znače mnogo. Lako je doći do vrha, ali je još lakše pasti sa njega. Najbolje je ići korak po korak - ka vrhu. Formirati jezgro ekipe, držati se sistema... Tada će rezultati doći i to neće biti bljesak, već na duži period”, kazao je Zuros.

Svojim mišljenjem ne šalje, kaže, poruku čelnicima kluba...

“Ne pokušavam da pošaljem poruku, već govorim iz iskustva koje skupljam 31 godinu. Bio sam trener u nižim ligama, a i na top nivou, u Evroligi, vodio nacionalne timove. Putovao sam dosta, učio i gledao šta se radi širom svijeta, pratio i NBA standarde... Kao primjer mogu da navedem najveće klubove iz moje zemlje. Panatinaikos i Olimpijakos funkcionišu na taj način. Rade sa mladim igračima, postepeno ih uvode u sistem, imaju program koji sprovode isti treneri... Bilo je sezona u kojima su i ta dva kluba imali rezultatske krize, ali uvijek se vrate na pravi put. Znam da predsjednik želi da Budućnost bude na nivou najvećih. To može da se dogodi, ali uz strpljenje, vrijeme i podršku svih. Zapravo, dogodiće se 100 posto, ako se ispune ovi uslovi”, istakao je Zuros.

U sprovođenju projekta ključ su domaći igrači, tvrdi Zuros.

“Najvažnije je napraviti bazu od crnogorskih igrača. I u najvećim evropskim klubovima razliku prave domaći košarkaši – Španci guraju Real, Grci Panatinaikos i Olimpijakos... Takav je slučaj i sa Crvenom zvezdom I Partizanom, srpski košarkaši su nosioci...", objasnio je Zuros.

Osjećaj pripadnosti klubu, te stabilnost ekipe, su veoma važni u košarci, ističe grčki trener.

“Ako se svake godine mijenjaju igrači i treneri, ni navijači ne mogu da se poistovjete sa timom. Nema prave podrške dok navijači ne zavole igrače, koji nastupaju za njihov tim. Recimo, u Panatinaikosu su to bili Alvertis, Dijamantidis, Spanulis... u Olimpijakosu Papanikolau, Slukas, Mancaris, Printezis, koga sam, inače, ja doveo kada je imao 14 godina... I stranci nisu ostajali godinu, već duže, kao, na primjer, Bodiroga u Panatinaikosu. To su heroji navijača. Oni dolazili ili još dolaze da gledaju i bodre njih, a samim tim i cijeli tim. I zbog toga je stabilnost veoma, veoma važna, možda i najvažnija u cijeloj priči. Sa stabilnošću dolazi i strpljenje. Kako da mladi igrač pokaže sve što zna, ako stalno ima tenziju da mora da pobijedi utakmicu, da mora da igra dobro... To je za njega omča oko vrata”, napominje Zuros.

Da bi Budućnost uopšte mogla da krene ovim putem, potrebno je da ispune još neki uslovi...

“Mladi igrači, recimo, ne mogu da se maksimalno razvijaju, ako klub nema sopstvenu dvoranu za trening, sa svim pratećim sadržajima, koja je u upotrebi 24 sata. Ove sezone Budućnost je napravila dobru selekciju mladih igrača. Ilić je ogroman potencijal, izuzuzetan igrač, koji će, vjerujem, uskoro biti na top nivou. Tu su Popović, Nikolić, pa i Baćović. Da bi se, međutim, radilo kako treba sa tim momcima, potreban je dobar program za njih, ali i dvorana, fitnes-sala i sve ostalo što ide uz modernu košarku. I da ti objekti budu na raspolaganju u svakom trenutku, na neodređeno vrijeme”, kaže Zuros.

Da li ova priča znači da će Zuros nastaviti posao u Budućnosti?

“Rano je da govorimo o meni. Ugovor mi ističe brzo, imam obaveze tokom ljeta sa reprezentacijom Gruzije... Moja sugestija predsjedniku i ljudima iz kluba je da bi Budućnost trebalo da bude organizovana na ovakav način. Ako nastavim, to je baza od koje ćemo krenuti, jer i ja volim da radim u takvom sistemu. Ako mi klub pruži 100 procentnu podršku, ako osjetim da ljudi žele da slijede moj projekat, možemo da pričamo o budućnosti, ali za sada samo hipotetički”, kaže Zuros.

Sa Zurosom ili nekim drugim, znaće se vrlo brzo, ali Budućnost i nema mnogo izbora, već da krene baš ovim putem – putem stvaranja tima na duže staze, sa igračima iz Crne Gore kao jezgrom, te mnogo pametnijim izborom stranaca. Sve ostalo je gubljenje vremena i novca.

Daćemo sve od sebe protiv Zvezde

“Veoma je teško kada se dobije posao u sred sezone. Kao što svi znaju, nisam birao igrače, nisam napravio ni mnogo promjena u timu, zamijenio sam samo jednog. Izgubili smo mjesec i po-dva u upoznavanju – igrači sa mojom filozofijom, ja sa njihovim navikama, dobrim i lošim stranama. U tom periodu upoznavanja izgubili smo neke utakmice, imali teške trenutke. Igrali smo mnogo mečeva bez Savovića, Džejms je, dok je bio tu, imao konstantne probleme sa koljenom. Mislim da smo se podigli nakon tog perioda, da je bilo dobrih izdanja i sada nas, najverovatnije, čeka Crvena zvezda. Težak zadatak, znamo to, ali možemo da obećamo da ćemo dati 100 odsto mogućnosti, svjesni da je košarka igra u kojoj su iznenađenja moguća”, rekao je Zuros.

Bonus video: