Neka bude još jedna noć za pamćenje

Budućnost u 19 časova dočekuje Barselonu, dvostrukog prvaka Evrope, ali i tim koji od 2014. godine nije bio učesnik fajnl-fora Evrolige
68 pregleda 0 komentar(a)
Budućnost Voli - CSKA, Foto: Filip Roganović
Budućnost Voli - CSKA, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 06.12.2018. 09:09h

Budućnost Voli sanja het-trik u Evroligi, traži treću pobjedu zaredom u Podgorici, i to protiv još jednog giganta evropske košarke, ekipe koja je tri od dosadašnjih šest pobjeda ostvarila u gostima - čeka je dvoboj sa Barselonom (19 časova), koju predvodi legendarni Svetislav Pešić.

“Plavi” su u željenom ritmu u evropskom takmičenju, valjda ih nije poremetio ni poraz u Pireju od Olimpijakosa, koji je, koliko god ubjedljiv, očekivan i unaprijed upisan.

Sada, aktuelni šampion ABA lige želi da dokaže da ni Baskonija, ni CSKA, nisu bili neka vrsta incidenta koji je isprovociran nestvarnim šuterskim izdanjima...

Ako je Budućnost tim kojem svaki trijumf u Evroligi znači mnogo, Barsa ide korak po korak i traži nešto drugo, mnogo više - da po svaku cijenu dođe do fajnl-fora, koji čeka još od sezone 2013/14. Zato je, uostalom, i doveden stručnjak kakav je popularni Kari, koji joj joj i donio jednu od dvije titule prvaka Evrope, 2003. godine.

"Čeka nas težak meč protiv veoma dobrog protivnika koji ima dominantne centre, vrhunske šutere. Znamo i da odavno traže uspjeh u Evroligi, da su veoma motivisani", rekao je centar Budućnosti Filip Barović.

Katalonci imaju skor 6-4, a van svoje “Blaugrane” su izgubiili tri utakmice - protiv CSKA u Moskvi, Gran Kanarije i Panatinaikosa u Atini. Sve ostale duele na strani, protiv Darušafake, Himkija i Žalgirisa, Barsa je riješila u svoju korist.

"Gledali smo Barsu protiv Fenera u prošlom kolu, u tom meču se nije proslavila. Ali prije toga je bila dominantna protiv Real Madrida u prvenstvu... Skautirali smo protivnika kako treba, znamo mu dobro i vrline i mane, kao što i oni nas sada drugačije gledaju", istakao je Barović.

Jasno je i na šta je mislio - trijumfi kakvi su upisani protiv Baskonije (21 trojka), pa CSKA (14), definitivno su posebni, Evropi su poslate fascinantne slike iz “Morače” i sa terena i sa tribina.

"Cilj nam je bio se protivnici drugačije osjećaju kada dolaze u Podgoricu. Da pokažemo da pripadamo Evroligi, jer smo počeli sporije, upisali šest poraza... Sada sigurno svaki rival pred meč sa nama u ‘Morači’ ima dodatnu motivaciju, jer je imao priliku da se uvjeri koliko možemo i na šta smo spremni. Tako će i biti do kraja, siguran sam", jasan je 28-godišnji Nikšićanin.

Barsa je ekipa koja je jaka u reketu (Tomić, Serafan, Singlton, Oriola...), a sve se vrti oko francuskog plejmejkera Tome Ertela. Barselona ove sezone ima skor od šest trijumfa i jednog poraza u mečevima kada je postizala 75 ili više poena. A klimu koja je unutar i oko Barse dobro poznaje adut Budućnosti Edvin Džekson, koji je do ljetos bio u redovima katalonskog giganta.

"Uvijek je lijepo igrati protiv Barselone, koja je velikan evropske košarke. Izazov je igrati protiv momaka koje dobro poznajem i među kojima imam i najbolje prijatelje", rekao je Džekson.

"Svakako imamo šanse da pobijedimo, imamo ih protiv svih. Ovo je takmičenje u kojem nikom nije lako. A nije lako ni ovdje, mi smo to pokazali", istakao je francuski bek.

Bonus video: