Budućnost bez granica

Podgorički košarkaši protiv Barselone upisali treću uzastopnu pobjedu kod kuće u Evroligi, vjeruju da će ih biti još
125 pregleda 3 komentar(a)
budućnost barselona, Foto: Filip Roganović
budućnost barselona, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 08.12.2018. 14:10h

Ko u čuda vjeruje, taj čuda i stvara. Nakon sjajne pobjede protiv CSKA, o kojoj, zbog nevjerovatnog preokreta, i dalje priča košarkaška Evropa, Budućnost je još jednom nadmašila sebe i protiv Barselone (67:64) pokazala i dokazala da u ovom trenutku toliko vjeruje u sebe da ništa nije nemoguće. Jednostavno, Budućnost - no limit.

Istina, ekipi Aleksandra Džikića to zasada polazi za rukom samo u “Morači”, gdje od početka evroligaške sezone ima nevjerovatnu podršku sa tribina, pravi “vjetar u leđa”, u atmosferi o kojoj svi protivnici govore sa (straho)poštovanjem. Možda je, ipak, Gran Kanarija u sljedećem kolu prava prilika da se prvi put “osvoji” i gostujući teren, protiv, na papiru, najslabije od četiri španske ekipe u Evroligi…

"Pokazali smo da možemo da pobjeđujemo i najbolje, tako da, definitivno, možemo da pobijedimo i Gran Kanariju u gostima. Ako nastavimo da igramo na ovaj način, jako u odbrani, mislim da je vrijeme da je vrijeme da upišemo i prvu pobjedu u gostima", rekao je za “Vijesti” Erl Klark, najefikasniji igrač “plavih” u trijumfu nad Kataloncima, sa 12 poena, a uknjižio je i pet skokova i po tri asistencije i blokade.

Budućnost je protiv Barselone pokazala da može do pobjede i bez dalekometne paljbe (protiv Baskonije rekordna 21 trojka, protiv CSKA 14). Protiv Katalonaca “plave” nije služio šut za tri poena (24-7), srećom nije ni goste (26-6), ali su Podgoričani u četvrtak veče šutirali za dva poena 58,7 odsto, znatno bolje od prosjeka u sezoni (45,08%, najslabiji tim Evrolige).

Što je važnije, Budućnost je odigrala odlično i borbeno u odbrani, “plavi” su “ginuli” za svaku loptu, agresivnom defanzivom su i natjerali rivala da griješi i promašuje.

"Utakmica je bila neizvjesna od početka do kraja, mi smo se oslonili na našu odbranu, mnogi igrači su postigli ključne koševe, što je i presudilo", dodaje bivši igrač Los Anđeles Lejkersa.

Nije slučajno trener Barselone Svetislav Pešić uoči meča dijelio komplimente na račun igrača i Džikića. Nije to radio iz kurtoazije, ili da, pak, pokuša da “uspava” protivnika. Upozorenje, međutim, nije imalo efekta na njegove igrače, koji su potpuno podbacili u napadu, promašili i puno otvorenih šuteva.

"Bilo je sjajno, teška borba, još teža utakmica. Oba tima su igrala jako do kraja. Mi smo ‘duboko kopali’ da bismo stigli do ove pobjede", rekao je Koti Klark, strijelac devet poena protiv Barse.

Iako bez Nikole Ivanovića (povreda), sa Nemanjom Gordićem koji je veći dio prvog poluvremena proveo na klupi zbog ranog trećeg faula, Džikić je uspio da izvuče maksimum iz ostatka ekipe, mijenjajući Petra Popovića, Seada Šehovića i Kotija Klarka u trenucima kada je van igre bio Gordić.

I pored očiglednih, očekivanih, problema u organizaciji napada, “plavi” su držali priključak za rivalom, prednjačio je Danilo Nikolić (10 poena), a onda je u drugoj polovini posljednje četvrtine proradio i šut, serijom 10:0 Budućnost je preokrenula, povela 64:59, i do kraja sačuvala prednost za novu veliku pobjedu.

"Osjećamo se sjajno zbog pobjede protiv velikog tima kao što je Barselona. Igrali smo našu košarku, svi su doprinijeli pobjedi, a kad je tako, onda stigne i nagrada. Pokušaćemo da nastavimo u ovom ritmu, da igramo našu košarku. Želimo da igramo još bolje, prvenstveno da se borimo i dođemo do što je više moguće pobjeda", zaključio je Erl Klark.

Barselona u “Morači” na rekordnom minusu postignutih poena

Barselona je potpuno podbacila u napadu u posljednja dva meča Evrolige, protiv CSKA kod kuće i u “Morači” protiv Budućnosti. Podgoričani su sveli Katalonce na 64 poena, što je negativni rekord Barselone ove sezone u ukupno 22 meča, u Evroligi, ACB ligi i španskom Superkupu. Poen više je Barselona postigla u porazu od CSKA (84:65).

Izuzev ta dva meča, Barselona u Evroligi ove sezone nije postizala manje od 70 poena. Budućnost je, sad druge strane, sedam puta odigrala utakmica sa manje od 70 postignutih poena, i samo je dobila ovu protiv Barselone...

Hanga: Težak poraz

„Brodolom Barselone na terenu pretposljednje ekipe Evrolige“ i “Spotakla se katastrofalna Barselona i sebi zakomplikovala život”, naslovi su španskih listova “Marke” i “Asa” nakon neočekivanog poraza Barselone u Podgorici, četvrtog na sedam gostovanja u Evroligi ove sezone.

“Ako je poraz od Fenerbahčea bio poraz od tima velikog kvaliteta i budžeta, poraz u Crnoj Gori prestavlja težak emotivni udarac, kako zbog kvaliteta protivnika, tako i zbog načina na koji se poraz dogodio”, piše, između ostalog, u komentaru novinara “Mundo Deportiva”, katalonskog sportskog dnevnika.

"Ovo je težak poraz, ovakve utakmice su važne za plasman u plej-of. Nismo pogodili mnogo trojki, a Budućnost je ušla u dobar ritam, zahvaljujući podršci navijača, i do kraja je bolje od nas iskontrolisala utakmicu. Nema druge, moramo da se skoncentrišemo na naredni meč i da ovaj poraz kasnije negdje nadoknadimo", rekao je Adam Hanga, ponajbolji igrač Barselone ove sezone.

Bonus video: