Tvorac čuda iz Kneževine

Koliko je MItrović poštovan, govori činjenica da je već dva puta vodio tim na ol-star utakmicama
183 pregleda 3 komentar(a)
Zvezdan Mitrović i Princ Albert II, Foto: Privatna arhiva
Zvezdan Mitrović i Princ Albert II, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 15.01.2017. 12:32h

Stigao je tiho, bez ikakve pompe. Kada je preuzeo tim u Pro B ligi, gotovo niko nije znao u Francuskoj ko je on. Sada, 22 mjeseca nakon što je sjeo na klupu Monaka, Zvezdan Mitrović više nije anonimus. Naprotiv, već je stekao ime i reputaciju koju mnogi nisu mogli godinama, a koliko je poštovan govori činjenica da je već dva puta vodio tim na ol-star utakmicama.

Niko mu to nije poklonio, već je sve stekao radom, znanjem i rezultatima. I to kakvim - odmah je osvojio Pro B ligu i vratio Monako u elitni rang francuske košarke nakon 24 godine, potom prigrabio Liders kup i uzeo 1. mjesto u regularnom toku, da bi ove sezone otišao još korak dalje. „Tim sa Stijene” je prvi od 40 učesnika izborio plasman u osminu finala FIBA Lige šampiona. U srijedu je savladao Banvit i 11. pobjedom u 12 mečeva dva kola prije kraja osigurao izbjegavanje 1/16 finala.

"Cilj nam je bio da prođemo u drugi krug, da budemo među četiri najbolje ekipe. To je bilo realno dostignuće, niko nije očekivao da ćemo ovako brzo izboriti plasman ne samo u nokaut fazu, već direktno u osminu finala. Uzgred, mislim da nijednu utakmicu nismo odradili u kompletnom sastavu zbog povreda uzrokovanih jakim tempom. Momci su odigrali preko svih očekivanja, a prelomni momenat je bio pobjeda protiv Arisa u Solunu", kaže za „Vijesti” Mitrović.

Njegov tim se mučio na početku novoformiranog takmičenja, i to iz nesvakidašnjeg razloga - igrači se nisu privikli na loptu kojom se igra Liga šampiona.

"Turske ekipe su bile u prednosti u odnosu na sve, jer igraju nacionalni šampionat tom „Molten” loptom, koja se dosta razlikuje od ostalih. Nismo samo mi imali problem u šutu, procenti su kod gotovo svh ekipa mnogo niži nego u domaćim prvenstvima. Ali, na račun dobre odbrane smo pravili rezultate".

Kakve su vam ambicije u Evropi?

"Malo je čudan sistem takmičenja, tako da u osmini finala nećemo imati prednost domaćeg terena, već će se igrati na koš-razliku. Neće biti lako, jer ima mnogo dobrih turskih ekipa. Voljeli bismo, naravno, da odemo do kraja, ali nije tragedija ni ako se ispadne".

Nije samo evropska odiseja uspješna za Mitrovića i njegov tim. Monako je i lider Pro A lige sa 14 pobjeda i dva poraza.

"Ni u snu nisam mogao da zamislim ovakav prvi dio sezone. I liga je veoma nepredvidiva i jaka, što pokazuje i činjenica da smo jedan od dva poraza doživjeli od posljednjeplasirane ekipe. Dosadašnji dio sezone je izuzetan, a malo mi smeta priča koja nas prati da smo milioneri i da na račun budžeta pravimo dobre rezultate. Ove sezone smo po budžetu na diobi treće i četvrte pozicije, a prošle godine smo bili šesti, iako se govorilo da imamo najviše novca. Ovdje nema skrivanja, svi ugovori su dostupni javnosti. Uzgred, činjenica je i da kao ekipa iz Monaka nemamo autoritet kod sudija. To nije problem samo u košarci, već i u fudbalu, koji u Monaku ima mnogo veću tradiciju".

Izborili ste učešće na Liders kupu, koji se sredinom februara održava u Diznilendu. Branite pehar, hoće li biti teže da ga sada osvojite nego lani?

"Sigurno će biti teže. Prošle sezone smo bili autsajderi, ali smo u tri dana priredili tri iznenađenja. Probaćemo da odbranimo pehar, to nam je cilj. Nema alibija ni u prvenstvu. Ne možemo da se foliramo, prvi smo na tabeli i hoćemo da igramo finale".

Od ove sezone je kod vas Di Bost, kojem je Budućnost bio prvi evropski klub. Kako ste zadovoljni njegovim izdanjima?

"Selektirao sam tim sa igračima koji su atletski dobri, a nemaju iskustva u Evroligi. Di Bost ove godine cvjeta, zbog čega je dobio i poziv iz Barselone. Nuđeno nam je veliko obeštećenje, ali ga nismo pustili. Objasnili smo mu situaciju, a on je pametan momak koji je sve sagledao i uvidio da ovdje može da napreduje. Nakon razgovora sa mnom i upravom je odbio „nepristojnu ponudu” i odlučio da ostane, jer će imati više prostora za igru i napredak. Nije lako odbiti takve uslove, jer mu je nuđen dvogodišnji ugovor i cifra mnogo veća nego ovdje, a plus je to bio poziv Barselone".

Koliko je bolji igrač sada nego kada je bio u Budućnosti?

"Stekao je iskustvo i adapatirao se na evropsku košarku. Ima i samopouzdanje i odličan je u oba pravca. Dosta Amerikanaca na toj poziciji su samo napadači, a on je izuzetan i u defanzivnim zadacima".

U Monaku je i naturalizovani reprezentativac BiH, Zek Rajt. Kako ste zadovoljni njim?

"Rajt nam je puno donio iskustvom i ponašanjem. Radio je sa puno trenera sa naših prostora i razumije sistem i način rada. Uklopio se odlično. Sve baziramo na timskoj igri, o čemu govori i činjenica da naših igrača ni u jednoj statističkoj kategoriji nema među pet najboljih, a opet smo prvi. I ne samo to - u Francuskoj smo najbolja i ofanzivna i defanzivna ekipa, a u Ligi šampiona smo primili najmanje koševa, 777. Zanimljivo, dali smo 888. Naše utakmice su najatraktivnije i francuski kanali ih najviše prenose, što znači i klubu, jer dobija korektna finansijska sredstva", zaključio je Mitrović.

Princ često dođe do svlačionice

Na utakmica Monaka u dvorani koja se nalazi u sklopu stadiona „Luj II” je često princ Alber, koji je veliki zaljubljenik u sport. Uostalom, četiri puta je nastupio na Zimskim olimpijskim igrama u bobu četvorosjedu.

"Princ mnogo voli sport. Često dođe da gleda fudbal i košarku, a nerijetko se spusti u svlačionicu da čestita momcima na pobjedi".

Sa Bošom do dobrog rezultata

Mitrović je bio pomoćnik Luke Pavićevića na Evropskom prvenstvu u Sloveniji 2013. godine, a do ove godine je vodio i B selekciju. Naravno, prati A tim i vjeruje u Bogdana Tanjevića.

"Reprezentacija je odradila dobar posao u kvalifikacijama. Blizak sam sa Tanjevićem, pratio sam treninge i njegovo iskustvo, pristup i dobra atmosfera u timu su garant da će se ostvariti dobar rezultat na Evropskom prvenstvu. Boša je iskusan čovjek, koji će sve to da zaokruži. Mnogo znači i to što se Tajris Rajs vraća u reprezentaciju. Bili smo zajedno na Eurobasketu u Sloveniji, a i tada je, kao i poslije toga u Makabiju, Himkiju i Barseloni, pokazao da je jedan od najboljih plejmejkera Evrope. Biće ogromno pojačanje".

Možda Budućnost nešto uradi iz drugog plana

Mitrović je kao trener ponikao u OKK Titogradu, a dugo godina je bio pomoćnik u Budućnosti, sa kojom je osvojio nekoliko trofeja, uključujući i onaj nezaboravni prvi - Kup Jogoslavije 1996. godine. Prati šta se dešava u njegovom klubu i nada se boljim danima.

"Budućnost ove sezone igra slabije nego obično, pogotovo u Evropi. Nikako ne može da me raduje što je izgubila sve utakmice. U ABA ligi je prethodnih sezona dominirala u ligaškom dijelu, a nije puno napravila i možda je sada vrijeme da iz drugog plana ostvari bolji rezultat. Najveći plus u čitavoj sezoni je što su se pojavila dva mlada igrača, Nikolić i Popović, i što imaju zadovoljavajuću minutažu".

Dejo napravio čudo prošle godine, ove je to nadmašio

Zvezdan Mitrović je rođen u februaru 1970. godine u tadašnjem Titogradu. Istog mjeseca, samo 17 dana ranije, rođen je njegov kum i kreator najvećih iznenađenja u evropskoj košarci ove, a i prethodnih sezona - Dejan Radonjić.

"Poslije prošlogodišnjeg čuda, Dejo je ove sezone napravio još veća. Nevjerovatno je šta radi sa ekipom koja ima ubjedljivo najjeftiniji tim i najmanji budžet u Evroligi. Vidi se ruka trenera koji ima kontinuitet. Dato mu je da radi, a ekipa zna kako igra i šta igra. Zvezda ima najbolju odbranu u Evroligi, što govori o izuzetnom radu, zalaganju, trudu. Momci prave čuda"

Mitrović hvali i drugog Podgoričanina - Dragana Gačevića, kondicionog trenera Zvezde.

"Dejo je uvijek pravio selekciju igrača koji mogu atletski da pariraju svima i tako nadoknade manjak talenta. Ima veliku pomoć Gačevića, momka koji je takođe iz Podgorice i radi sjajan posao. Sa Dejom i njim su igrači Zvezde, uz ogroman rad, fizički i taktički napredovali".

Bonus video: