Prava uvertira za Partizan

Košarkaši Budućnost Volija večeras (19 sati) dočekuju ruski Himki u utakmici 22. kola Evrolige
1278 pregleda 0 komentar(a)
Edvin Džekson na prvom meču sa Himkijem
Edvin Džekson na prvom meču sa Himkijem

Sa šest pobjeda u posljednjih sedam mečeva u „Morači“, uz trijumfe protiv velikana poput CSKA, Reala i Barselone, te jedinog poraza u tom periodu od lidera Fenerbahčea, košarkaši Budućnost Volija u svaki naredni meč kod kuće u Evroligi ulaze sa nezahvalnom ulogom - kao tim koji je od 15. novembra prošle godine i prve pobjede protiv Baskonije izgradio imidž skoro nepobjedive ekipe pred svojim navijačima.

A u Evroligi nema nepobjedivih, posebno takav status ne može da ima debitant u elitnom takmičenju, a sada svaki rival Podgoričana sa posebnim respektom i pažnjom prilazi duelu sa “plavima”, što Budućnosti i te kako otežava posao, posebno u odnosu na prve mečeve u ovom takmičenju. Počev već od večerašnjeg duela sa ruskim Himkijem (19 sati).

"Oni su odlična ekipa i klub sa velikim budžetom, a još imaju šansi da se plasiraju u plej-of. Za njih je ovo mnogo važna utakmica. Pobijedili su nas u Moskvi, ali i mi imamo svoju šansu i trudićemo se da odigramo što bolje", kaže plej “plavih” Nemanja Gordić.

Uoči večerašnjeg duela, Himki ima dvije pobjede više, i dalje se nada plej-ofu, od kojeg je udaljen dvije pobjede. Ali Budućnost je u posljednja tri trijumfa kod kuće (Darušafaka, Real, Gran Kanarija) primala prosječno 68 poena, znatno manje od sezonskog prosjeka (83,8).

"Biće jako teško, jer su fizički izuzetno dobra ekipa, jake atlete, igraju sa dosta preuzimanja. Nedavno su promijenili trenera i stil igre, igraju dobro, ali se nadam da i mi imamo šta da pokažemo", dodao je Gordić.

Himki je bio bolji u prvom meču u Podmoskovlju (85:69), a od tada se dosta toga promijenilo. Oba tima su promijenila trenere, Budućnost je u odnosu na taj meč jača za Norisa Kola, Gogu Bitadzea i Džejmsa Bela (nema Alena Omića koji je otišao u Armani, kao ni povrijeđenog Nikole Ivanovića), dok u Himkiju večeras u timu neće biti povrijeđenih Alekseja Šveda i Entonija Gila.

"Bez Šveda su duže vrijeme, mislim da su se odlično adaptirali na tu situaciju. O Švedu ne treba puno trošiti riječi, ali ekipa igra sa potpuno dva različita stila igre kada je on u ekipi i kada nije. Mislim da sada igraju stvarno dobro. Što se Gila tiče, za njihov trenutni stil igre sa dosta preuzimanja i fizičke košarke, mislim da im on jako puno nedostaje i da je dobro što nije u sastavu", ističe Gordić.

Kako se primiče kraj Evrolige, odnosno plej-of ABA lige, koji je i glavni cilj, jasno je da će pažnja ekipe Jasmina Repeše morati polako da se usmjerava na regionalnu ligu, gdje je odbrana trofeja primarni cilj u sezoni. Pošto je u nedjelju važno gostovanje Partizanu, gdje “plavi” pobjedom ne samo što ostaju u trci za drugo mjesto (iako su im šanse minimalne), već se čuvaju i od pada na četvrto, ostaje da se vidi da li će čitav fokus večeras biti na Himkiju.

"Himki je važan za nas jer imaju sličan stil igre kao Partizan, i kroz taj meč ćemo se truditi da se što bolje spremimo za duel u Beogradu. A, svakako, probaćemo da zabilježimo još jednu pobjedu u Evroligi. Trudićemo se da neke stvari sakrijemo za utakmicu sa Partizanom, koji forsira to preuzimanje u odbrani kao Partizan, tako da je meč sa Himkijem u ovom trenutku odličan za nas", zaključio je Gordić.

Džekson: Da im ne damo da postignu više od 70 poena

Edvin Džekson, koji je u Podmoskovlju upisao osam poena, uoči meča sa Himkijem kaže “da je svaki meč u Evroligi težak”.

"Kod kuće nam je lakše da igramo, pobijedili smo neke od najboljih timova Evrope, dok nam u gostima ne ide. Himki igra bolje od promjene trenera, blizu smo na tabeli i biće tijesna utakmica, kao što je bila protiv Darušafake, ili Gran Kanarije", kaže Džekson.

Francuski bek ne želi da bira između važnosti meča sa Himkijem i Partizanom.

"Svaka utakmica je važna. Igraćemo na pobjedu, naravno. U ABA ligi želimo da budemo drugi, gledaćemo da pobijedimo u svakom meču, i da se nadamo da Cedevita izgubi jednu utakmicu. A mečevi u Evroligi su važni za nas za pripremu, da kroz njih gradimo samopouzdanje, i da se spremamo za plej-of ABA lige. Nećemo se štedjeti protiv Himkija, mi smo profesionalci, između Himkija i Partizana ima tri dana. Navikli smo ove sezone na takav raspored, stručni štab radi odličan posao, raspoređuje minute na sve igrače, kako bismo mogli da nesmetano igramo na dva fronta", dodaje Džekson.

Džekson očekuje pobjedu svog tima.

"Nadam se da ćemo odigrati veliku utakmicu u odbrani, da ćemo ih zaustaviti na maksimum 70 poena, ali i da ćemo igrati dobro i u napadu", zaključio je francuski košarkaš.

Bonus video: