Bartomeu u Podgorici: Budućnost ispunila sve standarde Evrolige

Bartomeu je kazao da nikada ne zaboravlja da je Budućnost bila jedan od hrabrih klubova koji su se 2000. godine oprdijelili za Evroligu
2088 pregleda 1 komentar(a)
Prvi čovjek Evrolige Đordi Bartomeu i predsjednik Budućnosti Dragan Bokan
Prvi čovjek Evrolige Đordi Bartomeu i predsjednik Budućnosti Dragan Bokan
Ažurirano: 07.02.2019. 21:48h

Prvi čovjek Evrolige, Đordi Bartomeu kazao je da nikada ne zaboravlja da je Budućnost bila jedan od hrabrih klubova koji su 2000. godine bili među osnivačima Evrolige.

"U to vrijeme to je bila teška odluka. Ali, kao što i samo ime kluba kaže, u Budućnosti su tada imali vrlo jasnu viziju budućnosti", rekao je Bartomeu na konferenciji za novinare povodom njegove prve posjete podgoričkom klubu.

Bartomeu je kazao da je “Budućnost u Evroligi, između ostalog, i zbog ogromnih napora koje je klub uložio prošlog ljeta”.

"Standardi Evrolige su jako visoki i zahtjevni, a Budućnost je ispunila sve obaveze koje je preuzela na sebe na prvom sastanku u aprilu prošle godine. Od početka sezone moji saradnici su u svakodnevnoj komunikaciji sa predstavnicima Budućnosti. Saradnja je na jako visokom nivou i to pomaže klubu da raste kao organizacija. To je ono što nam je potrebno, jer svaki napor koji se ulaže sa obje strane je jako značajan. Svi su u klubu jednako važni. To će pomoći klubu da raste, kao što i klub pomaže Evroligi da pojača svoj utisak u regionu", dodao je Bartomeu.

Bartomeu je sinoć prisustvovao utakmici između Budućnosti i Himkija (90:98).

"Atmosfera na utakmicama Budućnosti posebna. Publika u Podgorici pokazala je da je strastvena, ali i da zna da poštuje protivnika", rekao je Bartomeu.

Evroliga će iduće sezone brojati 18 klubova, jer su specijalne pozivnice dobili francuski Asvel i Bajern iz Minhena.

"Moje mišljenje je da će Evroliga brojati 18 timova barem u narednih pet godina. To je dobar broj, jer predstavlja dobar balans između kvaliteta i teritorijalne distribucije. I taj broj ostavlja prostora timovima da se uspješno takmiče u nacionalnim šampionatima, što je veoma vrlo važno za čitav evropski košarkaški ekosistem. Dodali smo Asvel i Bajern, jer je procjena da se radi o dva kluba koji će pomoći popularizaciji košarke na dva velika košarkaška tržišta kao što su Francuska i Njemačka. Razgovaramo sa klubovima iz Londona i Pariza da se vidi da li je to opcija za budućnost, da se perspektivi pojavi neki klub iz tih gradova koji bi imao dugoročnu licencu. Ali, ponavljam, ne očekujem promjene koje su pred nama. Jedina promjena o kojoj možemo da razmišljamo jeste da se broj timova iz Evrokupa sa jednog poveća na dva. Ne mogu o detaljima, jer je to nešto što tek treba da razradimo".

Bartomeu je istakao da nije realno očekivati učešće drugog kluba iz ABA lige, navodeći da bi ekipe iz regiona šansu trebalo da traže kroz eventualno uključenje drugog kluba iz Evrokupa.

Prvi čovjek Evrolige je najavio da u narednih pet godina ne očekuje promjenu formata Evrolige.

"Isprobali smo format plej-ofa u prvoj sezoni, bilo je sjajno, ali je bila stvar samo Vitorije i Bolonje, ostale to nije interesovalo. Danas se fajnl-for prenosi u skoro 100 zemalja, dolazi 500 novinara iz čitavog svijeta, a karte rasprodamo za 24 sata. Mislim da smo sada napravili dobar proizvod, i ne vidim razloga da ga sada treba mijenjati. Nije pitanje da li takmičenje treba da bude fer ili ne. Treba ga napraviti da je to ono što žele navijači, a mi radimo za njih. Jasno je da se fajnl-for pokazao kao uspješna formula, i nemam namjeru da to mijenjamo".

Na pitanje da li u budućnosti Evroliga može da bude više balans košarke, navijača, tradicije, kakav je na ovim prostorima, a ne samo balans košarke i biznisa, što donosi razmišljanje o klubu iz Londona kao novom članu Evrolige, Bartomeu je odgovorio:

"Da bi se razumio balans važno je shvatiti da je moj zadatak da Evroligu dovedem na vrhunski nivo. Jasno je da su Liga šampiona u fudbalu i ragbi ispred košarke u Britaniji. Oko 80 odsto prihoda u Ligi šampiona dolazi iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije i Španije, a 90 odsto prihoda u ragbiju je iz Francuske i Velike Britanije. Pitanje je koliko ambiciozni želite da budete. U Velikoj Britaniji nema neke košarkaške tradicije? Mislim da je poštenije reći da u Velikoj Britaniji nema takmičenja u košarci. Jer, košarka u Velikoj Britaniji je drugi sport po broju učesnika. To je izazov, to iziskuje rad, a mi uživamo u tim izazovima. I mislim da to ne treba upoređivati sa iskustvom London Tauersa, jer smo u to vrijeme mogli da garantujemo timovima maksimalno pet utakmica kod kuće. I bez domaće lige to je bilo nemoguće. Sad nudimo barem 17 mečeva kod kuće, ukupno 34, to je drugačiji proizvod".

Bartomeua ne brine ni mogućnost da FIBA u budućnosti iznese ponudu klubovima i pokuša da vrati elitno takmičenje pod svoje okrilje.

"To su pokušali u ljeto 2015. godine. FIBA je tada dala ponudu našim klubovima, i klubovi su odbili. Jer, klubovi su vlasnici Evrolige, ne samo učesnici. Ako ste nešto kreirali, ako je to vaš proizvod, kakav je onda smisao napustiti tako nešto. Ne znam šta će FIBA uraditi u budućnosti, ovo su nova vremena u FIBA. Nažalost, imali smo nedavno nesrećnu okolnost sa smrću generalnog sekretara FIBA, i pred nama je novo vrijeme. Optimista sam da će naši odnosi biti bolji, iako je jasno da imamo različite poglede na strukturu košarkaške organizacije. Ali, kroz dijalog možemo uspješno da zajednički radimo u budućnosti", zaključio je prvi čovjek Evrolige.

Bokan: Evroliga je dobila više od Budućnosti nego što je očekivala

Predsjednik Budućnost Volija Dragan Bokan je kazao da je za njega i podgorički klub čast što je Bartomeu gost u Podgorici i Crnoj Gori.

"Drago mi je što Bartomeu smatra da je Evroliga dobila više od Budućnosti nego što je očekivala. Jako smo zadovoljni zbog toga. Jedno od pitanja je bilo da li smo mi zadovoljni, da li su navijači Budućnosti zadovoljni i srećni, da li ukupna sportska javnost uživa u Evroligi ove godine. Prenio sam mu ono što su mogli vidjeti širom Evrope, možda i planete, da u Podgorici i Crnoj Gori vlada košarkaška groznica. To smo željeli i investirali da u Podgorici imamo košarkaški spektakl, kao što ga imamo svakih 10-ak dana u Podgorici. Puno toga smo uradili u prvoj sezoni, nadam se da ćemo imati kontinuitet igranja u Evroligi. Ali, to moramo izboriti sportski na terenu. A moramo jednako voditi računa o sportskom i organizacionom vođenju kluba", kazao je Bokan.

Bonus video: