Budućnost Voli - Crvena zvezda: Nova epizoda rivalstva

U velikom derbiju 13. kola ABA lige, Budućnost Voli večeras (18 časova) dočekuje Crvenu zvezdu, koja je tražila odlaganje meča zbog protesta u Crnoj Gori
6178 pregleda 7 komentar(a)
Sa utakmice Crvena zvezda - Budućnost Voli, Foto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC
Sa utakmice Crvena zvezda - Budućnost Voli, Foto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC

Proradila je čuvena „kuhinja”, stigao je zahtjev iz Beograda da se veliki derbi 13. kola odloži u posljednji čas, ali od toga nema ništa - pretposljednjeg dana 2019. godine sudariće se dva kluba koja su igrala dva posljednja finala, čiji su obračuni dodatno zatrovali ionako „zagađenu” regionalnu scenu, Budućnost Voli i Crvena zvezda.

Meč u „Morači”, koji počinje u 18 časova, izuzetno je bitan za oba kluba. Podgoričani žele da prekinu seriju poraza i ostanu u igri za 1. mjesto pred plej-of, a Beograđani ne smiju da dozvole čak šesti neuspjeh, jer do kraja vjerovatno ne bi mogli bolje od 4. pozicije.

Tim Petra Mijovića je svježiji i odmorniji, jer je posljednji meč igrao prije osam dana, ali je veliko pitanje koliko će saigračima moći da pomogne Hasan Martin. Aktuelni šampion je, s druge strane, sigurno umoran, jer je u petak igrao protiv Zenita u Kazanju. Gosti su u boljoj seriji, jer su dobili tri posljednja meča, dok su „plavi” nakon osam uzastopnih pobjeda doživjeli tri neuspjeha zaredom.

- Ovo je izuzetno važan meč iz mnogo razloga. Derbiji Budućnosti i Zvezde posljednjih godina nose veliku težinu i neizvjesnost, a samo ta posljednja dva finala govore o rivalitetu između klubova. Zvezda je doživjela više poraza u ABA ligi nego što je očekivala, dok smo mi u dobroj poziciji ako se gleda tabela, ali smo doživjeli dva uzastopna poraza. Očekuje nas izuzetan meč, nadam se pravi derbi i dobra košarka - istakao je Mijović. Nevjerovatno djeluje podatak da Dragan Šakota na raspolaganju ima čak 18 registrovanih košarkaša. Dovedeni su Marko Jagodić-Kuridža, Kevin Panter i Vladimir Štimac, a još niko nije otpušten, iako beogradski mediji pišu da su Mohamed Faje i Derik Braun precrtani, a da je Majkl Odžo odbio povratak u FMP.

Od tih 18, u Podgorici se najviše strepi od Lorenca Brauna i Bilija Berona.

- Zvezda i pored dovođenja Jagodić-Kuridže, Pantera i Štimca još nikoga nije otpustila, a po informacijama koje imamo trenirali su i Faje, Braun i Odžo. Čekamo da vidimo u kojem će se sastavu pojaviti, ali je sigurno da napadački ritam određuju Lorenco Braun i Bili Beron, a može da se pridoda još nekoliko igrača. Braun i Beron će biti pod posebnim tretmanom, ali ne postoji nijedan igrač u tom timu kojeg možemo da pustimo ili potcijenimo - naglasio je 37-godišnji trener.

Mijović je probudio Budućnost, riješio nagomilane probleme u odbrani, ali su u posljednjih 15 dana oni počeli da se vraćaju...

- Loš početak sezone i porazi su dolazili kao plod dosta loše igre u osnovnim defanzivnim pravcima, kao što su tranziciona odbrana, igra jedan na jedan, skok... Vezali smo dobre rezultate kada smo to izbalansirali, da mnogo bolje reagujemo, ali protiv Zadra i u Oldenburgu se opet pojavio problem u skoku. Jedan od razloga je i povreda Martina, ali je odgovornost na svima da kao tim reagujemo.

Trener Budućnosti je napomenuo da su porazi od FMP-a i Zadra u ABA ligi bili zasluženi, ali da i on i igrači znaju šta moraju da urade da se vrate na pravi put.

- Znamo šta je potrebno i šta moramo da radimo da savladamo Crvenu zvezdu, koja ima ozbiljan sastav. Nadam se da ćemo imati veliku podršku navijača, a kao neko ko je u prvom redu sportista ne bih volio da atmosfera bude ni nalik onoj petoj utakmici u Beogradu - zaključio je Mijović.

Bonus video: