Derbi sezone - za prvo mjesto, pred rekordnom posjetom

Košarkaši Budućnost Volija večeras (18 časova) gostuju Partizanu u derbiju 19. kola, koji bi mogao da odluči ko će kao prvoplasirani u plej-of
8847 pregleda 12 komentar(a)
Hasan Martin i Novica Veličković na meču u Podgorici u prvom dijelu sezone, Foto: Savo Prelević
Hasan Martin i Novica Veličković na meču u Podgorici u prvom dijelu sezone, Foto: Savo Prelević

Kultno finale Partizan - Cibona 25. aprila 2010. godine, u kojem je Dušan Kecman za 0,6 sekundi pogodio sa svoje polovine terena i donio titulu Beograđanima, uživo je gledalo 16.200 ljudi. Rekord po broju navijača na jednoj utakmici ABA lige večeras pada u obračunu koji bi mogao da najavi novog šampiona - Budućnost Voli i Partizan će se u punoj „Štark areni” boriti za 1. mjesto na tabeli, za prednost domaćeg terena u plej-ofu, koja je u regionalnom takmičenju „suvo zlato”...

Podgoričani i Beograđani u večerašnji meč (18 časova) ulaze poravnati na vrhu tabele, sa skorom 14:4. Budućnost bi pobjedom napravila ogroman korak ka 1. poziciji na kraju regularnog toka sezone, iako je čekaju još i teške utakmice sa Mornarom, Cedevita Olimpijom i FMP-om. „Crno-bijeli” bi, pak, imali „brisan” prostor do čela ako bi trijumfovali, jer u preostala tri kola igraju sa Krkom, Mega Bemaxom i Cibonom.

- Čeka nas izuzetno teška utakmica u Beogradu. Rezultati i u ABA ligi i u Evrokupu dovoljno govore o snazi Partizana. Nije bio bolji i kompletniji u prethodnih šest-sedam sezona, nije imao ni veće ambicije u oba takmičenja. Možemo da osvojimo i 1. mjesto, ali smo jako obazrivi prema onome što nas čeka nakon ove utakmice, jer se borimo za što bolju poziciju pred plej-of - istakao je Petar Mijović.

Mijović
Mijović(Foto: Savo Prelević)

Šef stručnog štaba „plavih” naglašava da Partizan kao klub, trener Andrea Trinkjeri i sastav „crno-bijelih” zaslužuju najveći respekt.

- Moraćemo da budemo najbolji ove sezone ako mislimo da sebi damo mogućnost da trijumfujemo u Beogradu. Partizan je ove sedmice već odigrao dva jaka meča, protiv Crvene zvezda i Virtusa, ali je veliki ulog u pitanju, tako da ne možemo da igramo na kartu bilo kakvog umora rivala. Jesmo svježiji zbog manjeg broja utakmica, ali to apsolutno ništa ne znači u uslovima u kojima ćemo da igramo, pred nikad punijom „Arenom” u ABA ligi.

Budućnost je u Beogradu u ABA ligi trijumfovala u samo tri od 15 mečeva. Posljednji put je to uradila 29. oktobra 2016. godine (64:61), kada je trener bio sadašnji pomoćnik Trinkjerija i igračka legenda Budućnosti, Vlado Šćepanović, a na klupi „crno-bijelih” sjedio Aleksandar Džikić, kasniji šampion ABA lige sa „plavima”. Zanimljivo, tada je bio gotovo istovjetan rezultat kao prije dva i po mjeseca u „Morači” (65:60), kada je Mijovićev tim igrao odlično u odbrani.

- Imamo šanse, ali moramo da budemo na visokom nivou, pogotovo u fazi odbrane. Na nekim utakmicama smo imali problem sa tim, ali smo protiv Cedevita Olimpije, Partizana, Mega Bemaxa i Igokee pokazali da možemo da budemo na visokom nivou. Partizan je na svakoj spoljnjoj poziciji napadački pokriven sa dva igrača, a već u ranoj fazi meča izmijenja po tri „četvorke” i „petice”. Jako su zahtjevni u taktičkoj pripremi, ali i u fizičkom statusu, kojem moramo da se prilagodimo ukoliko želimo da izađemo sa pozitivnim rezultatom - naglasio je Mijović.

Trinkjeri na raspolaganju ima atletski sjajne igrače, ali se čitave sezone muče u šutu za tri poena. U „Morači“ su pogodili svega tri puta iz 23 pokušaja, a problem Partizanu predstavlja činjenica da je sezonu završio čovjek koji je doveden baš da riješi taj problem, Redži Reding.

- Ako gledamo gdje Partizan nije bio na visokom nivou, to je u procentu šuta za tri poena. Nijednog od tih igrača, iako nema visoke procente ove sezone, ne možete da pustite. Protiv Virtusa su kući imali izuzetno šutersko veče, kao i protiv Cedevite, tako da nisam sklon da se kockamo sa tim. Ne vidim to kao posebnu manu u igri Partizana - zaključio je Mijović.

Martin: Navijači igraju važnu ulogu, ali bićemo spremni

Jedan od aduta Budućnosti večeras u „Štark areni” trebalo bi da bude Hasan Martin. Mladi Amerikanac je ove sezone možda i najbolji igrač „plavih”, a njegove fizičke predispozicije su veoma važne u bici sa veoma moćnim centrima Partizana, Vilijemom Mozlijem i Rašonom Tomasom.

- Dva velika tima kreću jedan na drugi. Ovo će biti jedna od najvećih utakmica u mojoj karijeri. U Beogradu je teško igrati, navijači su „ludi“, ali smo trenirali veoma dobro i uzbuđeni smo zbog izazova koji nas čeka. Ne mogu da dočekam da počne - istakao je 24-godišnjak sa Steten Ajlenda.

Martin
Martin protiv Partizana u "Morači"(Foto: Savo Prelević)

Nekadašnji student Univerziteta Roud Ajlend, koji je igrao za japanski Rjukju i njemački Bajrojt, smatra da su ekipe podjednake.

- Biće bitka na svakoj poziciji. Imaju mnogo talenta, odlično rade zajedno, ali i mi smo takvi. Biće to 40 minuta rata, ko bude igrao bolju košarku, pobijediće. Nadam se da ćemo to biti mi. Atmosfera će biti kakvu još nisam vidio, zbog čega sam uzbuđen. Navijači igraju veoma važnu ulogu, teško je pobijediti tamo u gostima, ali mislim da ćemo biti spremni.

Martin je kuburio sa povredom međurebarnog mišića, ali je to sada prošlost.

- Trebalo mi je malo vremena da se vratim u ritam, ali sada sam 100 odsto spreman. Potpuno sam oporavljen, povrede više nema i ulazim u ovu bitku potpuno fit. Centar Budućnosti je visok svega 201 centimetar, a direktni rival će mu biti igrač sličnih karakteristika, Mozli, koji ima svega dva centimetra više.

- Zakucava, blokira, brz je, pravi je atleta. Zvijer je, ali sam spreman za svakoga, kao što su i oni. Mislim da smo dorasli ovom izazovu.

125 poena postignuto je u posljednjem duelu Budućnosti i Partizana, koji je crnogorski šampion u „Morači” dobio 65:60. Isti zbir koševa je bio u posljednjem trijumfu Podgoričana nad „crno-bijelima” u Beogradu, 29. oktobra 2016. godine (64:61)

Trinkjeri: Budućnost ima tim projektovan da napadne titulu

Partizan večerašnjim derbijem zaokružuje najtežu sedmicu u sezoni - u ponedjeljak je izgubio „vječiti derbi” od Crvene zvezde (92:86), a u srijedu u Bolonji savladao Virtus (84:82) i obezbijedio prednost domaćeg terena u četvrtfinalu, te eventualnom polufinalu i finalu Evrokupa. Sada želi da to uradi i u ABA ligi.

- I Budućnost i mi želimo da stignemo do istog cilja. Ova utakmica će u velikoj mjeri odrediti put koji ćemo morati da pređemo da bismo do tog cilja došli. Budućnost ima sjajne igrače, sklopljene u tim koji je projektovan da napadne titulu. Prema tome, očekuje nas još jedna veoma, veoma teška utakmica, na kojoj moramo biti još bolji i još mudriji nego što smo bili na svim koje smo do sada odigrali - istakao je Andrea Trinkjeri.

Kapiten „crno-bijelih” Novica Veličković je poručio da je njemu i saigračima još od srijede u mislima samo duel sa Podgoričanima.

- Još u Bolonji, odmah nakon utakmice, sve misli smo okrenuli ka ovom, mnogo važnom duelu. Volio bih da „Arena” bude puna i da zajedno sa navijačima stignemo do pobjede. Budućnost je iskusan protivnik, ima dobar tim, ali na nama je da vjerujemo u sopstvene mogućnosti i da iskoristimo segmente u kojima možemo da ostvarimo prednost.

Bonus video: