Faktor „Morača” adut i protiv Fenerbahčea

U dvorani gdje su srušili Baskoniju, CSKA i Barselonu, košarkaši Budućnost Volija traže novo čudo - trijumf nad vicešampionom Evrope. Meč počinje u 20 časova
1418 pregleda 1 komentar(a)
Može li da se ponovi čudo protiv CSKA: Edvin Džekson na utakmici sa Moskovljanima, Foto: Filip Roganović
Može li da se ponovi čudo protiv CSKA: Edvin Džekson na utakmici sa Moskovljanima, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 20.12.2018. 08:56h

Pakao. Ta riječ najbolje opisuje raspored košarkaša Budućnost Volija u drugoj polovini decembra. Nakon što su za manje od 96 sati odigrali tri meča u gostima i izgubili sva tri (od Gran Kanarije, Cibone i Anadolu Efesa), Podgoričani su imali samo dan pauze do duela sa jednim od najvećih evropskih velikana - Fenerbahčeom.

Tim Aleksandra Džikića će večeras (20 časova) u „Morači” pokušati da priredi još jednu senzaciju, da nakon Baskonije, CSKA i Barselone sruši i vicešampiona Evrope. Ali da bi o tome mogao i da mašta, mora da odigra mnogo bolje nego dva dana ranije u Istanbulu, kada je od Efesa izgubio čak 106:68.

- Nažalost, sasvim smo drugačiji tim kući i na strani. Dobra stvar je što znamo da ćemo moći da se takmičimo večeras, jer igramo na svom terenu, ali je frustrirajuće što ne znamo zašto je tolika razlika u utakmicama ovdje i u gostima. Činjenica je da imamo nevjerovatne navijače, ali oni ne mogu da budu odgovorni za 40 poena razlike. Sada smo fokusirani na meč sa Fenerbahčeom i znamo da smo ovdje pobjeđivali velike timove, ali moramo da igramo bolje nego protiv Efesa da bismo ostali živi - realan je Edvin Džekson. Francuski bek zna recept za obračun za „žuto-plavima” sa Bosfora.

- Moramo da igramo pametno, da ne gubimo loptu, da kontrolišemo reket, jer je Veseli zvijer ispod koša, kao i Lovernj. Neophodno je i da natjeramo rivala da igra odbranu, jer je u pitanju tim koji postiže puno poena. Moramo da izguramo Veselog iz reketa i da pronađemo naš šut.

Kada je u pitanju šut, Budućnost je u posljednjih nekoliko utakmica zakazala, baš kao i Džekson.

- Nisam zabrinut samo za svoj šut, čitav tim mora da pronađe bolju hemiju, bolji napad, lopta mora tečnije da ide. Ako bude tako, imaćemo svi šansu da šutiramo - jasan je 29-godišnjak iz Poa.

Problem na posljednjih nekoliko utakmica je što zbog povrede nema Nikole Ivanovića.

- Imamo samo nekoliko bekova, on bi nam definitivno pomogao. Ima veliku košarkašku inteligenciju, razumije igru, a još jedan je šuter koji bi bio opasan u napadu. Nema ni Alekse Ilića, a sezona odmiče i umor nas već polako stiže. Nije dobro kad igrači nedostaju, jer su bitni i na terenu i van njega. Nadam se da će se Nikola što prije vratiti - zaključio je Džekson.

Sjajnom timu Željka Obradovića je nerealno, neko će reći i suludo prijetiti, ali niko ne pomišlja da se unaprijed preda.

- Poslije tri teška gostovanja konačno jedna utakmica kući da uhvatimo daha, ali nas čeka Fenerbahče, koji je u sjajnoj seriji od devet pobjeda u Evroligi. O protivniku nije potrebno trošiti riječi, svi znamo kakva su ekipa i individualci. Godinama su na okupu, sa istim trenerom, sjajan je sistem, ali nikome ovdje nismo lako prodali kožu, nadam se da nećemo ni njima. Nećemo tražiti alibi u umoru i nedostatku igrača, izaći ćemo na teren spremni da ostvarimo što bolji rezultat - jasan je Petar Popović.

Mladi Cetinjanin je svjestan koliko „plavima” nedostaje Ivanović, ali ne želi da se vadi na tu priču.

- U ovako napornom ritmu je bitan svaki igrač koji može da odigra i minut, a pogotovo Nikola, koji nam puno znači. Mi koji smo spremni smo tu da nadoknadimo njegov izostanak i da pokušamo da se to ne osjeti u igri - poručio je Popović.

Popović: Navijači vjeruju da možemo da pobijedimo

Tim koji je srušio Baskoniju i Barselonu, a posebno CSKA, ne može tek tako da se otpiše. U rasprodatoj „Morači” ni Feneru neće biti lako, mada je teško naći slabu tačku tog tima.

- Glupo je pričati o manama Fenerbahčea i kako da ih nađemo, ni puno bolji timovi od nas na papiru nisu to uspjeli. Dobra stvar je što smo mi navikli publiku i napravili takvu atmosferu da svi očekuju da možemo da dobijemo i Fenerbahče. Ali prije svega bi trebalo da budemo realni i kažemo da je kvalitetniji od nas, ali da ćemo izaći da se borimo i da damo maksimum. Ako pobijedimo, to bi bila senzacija - iskren je Petar Popović.

Bonus video: