Igrač koji je ispisao istoriju crnogorske košarke vjeruje u "crvene", Bakić: Možemo u Kinu

Bakić je postigao prvi koš u istoriji crnogorske košarkaške reprezentacije - 13. avgusta 2008. godine je pogodio sa linije slobodnih bacanja na utakmici sa BiH u „Morači”
8208 pregleda 6 komentar(a)
Trenutak za istoriju: Bojan Bakić daje prvi koš crnogorske reprezentacije 13. avgusta 2008. godine, Foto: Savo Prelević
Trenutak za istoriju: Bojan Bakić daje prvi koš crnogorske reprezentacije 13. avgusta 2008. godine, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.02.2019. 12:49h

Bojan Bakić, bivši reprezentativac Crne Gore, dobro poznaje letonsku košarku - igrao je u najboljim klubovima te zemlje, VEF Rigi i Ventspilsu, a njegov sadašnji trener je i selektor Letonije Arnis Vecvargas.

Bakić vjeruje da će „crveni” u posljednjem meču (večeras od 19 sati) zaokružiti sjajne kvalifikacije, plasmanom na Mundobasket.

- Vjerujem u tim, momke i selektora Mitrovića da će biti, kao i do sada, motivisani i borbeni. Igramo kući, pred našim navijačima, očekujem dobru igru i pobjedu - kazao je Bakić.

Letonci su opasni, jači nego do sada, ali i pomalo iznenađeni raspletom situacije...

- Očekivanja su im bila velika pred posljednji mini ciklus, ali nisu očekivali ni našu pobjedu u Ukrajini, a ni svoj poraz u Rigi. Bili su veliki optimisti, malo su poljuljani, ali su maksimalno motivisani.

I Letonci, poput Crne Gore, žele da se prvi put plasiraju na Svjetsko prvenstvo. Za posljednji meč mobilisali su gotovo sve snage, izuzev NBA igrača. U Podgoricu dolaze Janis Strelnijeks, Janis Tima, Dairis Bertans, Žanis Peiners i Rolands Šmits.

- Moj trener, a njihov selektor, potvrdio je da svi dolaze i da imaju želju da igraju. Stigli su čarter letom, što pokazuje koliko ozbiljno pristupaju utakmici. Njima ovaj meč znači mnogo, biće jako motivisani - rekao je Bakić.

Crna Gora je Letoncima u Rigi pokazala snagu, „crveni” su slavili devet razlike, pa sa tolikom prednošću ulaze u meč.

- Letonci se najviše i sa razlogom pribojavaju našeg kapitena Dubljevića. Vjerujem da će Dubljević i ostali momci još jednom pokazati da su pravi i da mogu da „izguraju” i ovu utakmicu, naravno uz pomoć navijača - kazao je 36-godišnji Bakić.

1. koš u istoriji crnogorske košarkaške reprezentacije dao je upravo Bojan Bakić - 13. avgusta 2008. godine je pogodio sa linije slobodnih bacanja na utakmici sa BiH u „Morači”. „Crveni” su slavili, a tim tadašnjeg selektora Duška Vujoševića je pobijedio 79:74

Kazahstan prijatno iznenađenje

Bakić ove sezone nastupa Kazahstanu, u ekipi Barsija iz Atiraua. Cilj je plasman među prva dva tima što bi automatski značilo i učešće u VTB ligi naredne sezone. Astana je nedodirljiva na prvom mjestu.

- Zadovoljan sam, klub je organizovan, sve je bilo prijatno iznenađenje - od smještaja, do uslova za trening. Naša ambicija je da budemo drugi i igramo finale, a trenutno smo četvrti. Čekaju nas glavni protivnici za 2. mjesto i sa njima igramo kod kuće - rekao je Bakić.

„Kraljica igara” u Kazahstanu nije sport broj 1, ali se u košarkaškoj organizaciji trude da iz godine u godinu napreduju.

- Lijepo iskustvo, košarka nije popularna kao borilački sportovi i hokej, ali trude se. Liga je zbog veličine zemlje i troškova, napravljena po trokružnom sistemu, a sa protivnikom se kod kuće ili na strani igraju dvije utakmice dan za danom - rekao je Bakić.

Bonus video: