Legenda ABA lige o finalu: Domaći igrači mogu da donesu prevagu Budućnosti

4752 pregleda 0 komentar(a)
Čedomir Vitkovac polaže pored Jake Blažiča na utakmici Budućnost - Crvena zvezda 2013. godine, Foto: Savo Prelević
Čedomir Vitkovac polaže pored Jake Blažiča na utakmici Budućnost - Crvena zvezda 2013. godine, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.04.2019. 21:26h

Mnogo košarkaša je tokom prethodnih 20-ak godina igralo i za Budućnost i za Crvenu zvezdu - Dejan Tomašević, Milenko Topić, Željko Topalović, Vladimir Kuzmanović, Saša Obradović, Goran Bošković, Stevan Peković, Igor Rakočević, Goran Jeretin, Boris Bakić, Bojan Subotić, Boris Savović...

I jedan momak koji je ostavio trag veliki trag u oba kluba - Čedomir Vitkovac.

Igrač koji je drugi na listi igrača sa najviše utakmica u ABA ligi je sa „crveno-bijelima” za tri sezone osvojio jedina dva trofeja od 1998. do 2015. godine, Kup Radivoja Koraća 2004. i 2006.

U klubu iz Njegoševog parka je ostao duže - u dva navrata je odigrao pet sezona, pet puta bio prvak Crne Gore, ima četiri nacionalna Kupa, dva puta je bio MVP kola u Top 16 fazi Evrokupa, u kojem je u dva navrata stizao do četvrtfinala sa timom Dejana Radonjića...

- Teško mi je da kažem za koga navijam u finalu. Volim Budućnost, ali bi bilo dobro i da Srbija ima predstavnika u Evroligi. Drago mi je da je Budućnost stigla do elitnog takmičenja, svi znamo koliko su ljudi ulagali i sve to htjeli. Izrasla je u vrlo ozbiljan klub i ubijeđen sam da bi daleko bolje izgledala u drugoj sezoni Evrolige nego u prvoj - kaže za „Vijesti” 36-godišnji Kruševljanin, koji je dva puta osvajao ABA ligu u dresu Partizana.

Vitkovac je srećan zbog uspona najvećeg crnogorskog kluba.

- Znam cijelu hronologiju i kako je Budućnost postepeno rasla. Pravljeni su mladi igrači i rezultati, a lani se dogodio dugo očekivani bum. I „Morača” je renovirana, Budućnost je pravi evroligaški klub, po organizaciji i svemu ne zaostaje za drugima. Možda je malo nepravedno da iz ovog regiona samo jedan tim igra to takmičenje, moralo bi da ima mjesta za bar dva, jer bi to dosta diglo kvalitet cijele ABA lige. I drugi klubovi bi imali više motiva da ulažu, jer je teško kada je samo jedno mjesto - ističe Vitkovac.

Podgoričani su dosta mijenjali ove sezone, dugo tražili formu, ali nekadašnji krilni centar očekuje da će biti pravi kada je najpotrebnije.

- Sezona je bila dosta turbulentna, ali se ekipa stabilizovala dovođenjem Bitadzea, koji mnogo znači i može da donese prevagu u finalu. Budućnost ima karakterne domaće igrače, koji mogu da prelome seriju. Ako dobiju veći prostor, mogu da urade mnogo više nego stranci. Gordić, Ivanović i Barović su prošle sezone imali ključnu ulogu, a tu je i Nikolić. Sve su to izuzetni momci, privrženi klubu, a svako od njih ima kvalitet da donese pobjedu. Suad Šehović uvijek može šutem za tri da odluči utakmicu, prisutan je i u skoku, i kad god je on ove sezone imao veću ulogu, Budućnost je igrala bolje. Uzgred, i na utakmicama Zvezde i Partizana je presudna bila uloga domaćih igrača, koji bolje osjećaju važnost ovih utakmica - napominje Vitkovac.

Prednost, ipak, daje Beograđanima zbog domaćeg terena i činjenice da imaju samo dva poraza u 25 utakmica u ABA ligi ove sezone.

- Zvezda ima možda i bolju ekipu nego prošlogodišnju. Najkonstantnija je ove sezone i najiskusnija, sa košarkašima koji su igrali u velikim klubovima i znaju kako se igraju finala. Tomić je u debitantskoj sezoni sve iznenadio, a u finalu ABA lige će se vidjeti da li će da bude veliki trener. Zvezda igra odlično cijele sezone, ima čvrstinu i sve što je potrebno, a zbog domaćeg terena je blagi favorit. Ali, prošle je bila veći, pa se Budućnost izborila za pehar.

Vitkovac je karijeru završio 2017. godine u svom petom klubu u ABA ligi, Mornaru. Došao je iz matičnog Napretka, u kojem je planirao da se oprosti te sezone.

- Odlučio sam da se skrasim u Kruševcu i da igram dok mi najstariji sin krene u školu. I nije bilo više prevelikog smisla da nastavim, jer svima nama nekad prođe rok - zaključio je Vitkovac.

Timska igra dobija finale

Na pitanje kako bi Budućnost mogla da odbrani titulu, Vitkovac nije imao dilemu - timska igra je ključ.

- Budućnost ima dosta jake individualce, koji su svi poenteri. Ako se budu stavili u funkciju ekipe i dočekaju svoj dio utakmice da naprave veliku razliku, biće blizu pobjede. Najopasniji su Noris Kol i Erl Klark, koji je odigrao odlično protiv Cedevite. I Bitadze je veliki potencijal, očekujem da to potvrdi u finalu.

289 utakmica u ABA ligi je odigrao Čedomir Vitkovac i drugi je na vječnoj listi, iza kapitena Cibone Marina Rozića (356). Peti je i strijelac u regionalnom takmičenju sa 2.476 poena

Bonus video: