Momir Milatović na klupi „crvenih”

"Fajter sam u duši, ne bojim se izazova, motiva imam na pretek. Vezan sam za Crnu Goru, jer gdje god sam išao, uvijek sam se vraćao ovamo", kazao je Milatović
214 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2014. 12:15h

Novi selektor košarkašica Crne Gore biće Momir Milatović! Iskusni stručnjak je juče postigao dogovor sa čelnicima KSCG, a prvi zadatak će mu biti da odvede “crvene” na Evropsko prvenstvo 2015. godine. On će na tom mjestu naslijediti Miodraga Baletića, kome je ljetos, nakon završetka takmičenja u Francuskoj, istekao ugovor.

"Biti selektor reprezentacije Crne Gore je velika čast i obaveza. Ja sam emotivno vezan za ovu selekciju, jer sam afirmisao 80 odsto te ekipe - Jelenu Škerović, Ivu Perovanović, Jelenu Dubljević, Milicu Jovanović... i želim da sa njima napravim novi iskorak. Želim da napravim nešto veliko i mislim da kvalitet za tako nešto imamo. Možda su izgubljene dvije-tri godine, ali sam optimista, vjerujem da uz kvalitetan rad i dobre pripreme možemo da napravimo dobre rezultate. Veoma sam motivisan, to želim da prenesem na igračice i da na narednom velikom takmičenju probamo da se približimo medalji. Iako sam 80 odsto trenerske karijere proveo radeći sa muškim ekipama, rad sa košarkašicama Crne Gore je veliki izazov za mene", kaže Milatović za “Vijesti”.

Prije priče i razmišljanja o medalji, “crvene” dame moraju tokom ljeta da prođu kvalifikacije u konkurenciji Ukrajine, Finske i Njemačke.

"Ono što prvo moramo da uradimo jeste da se kvalifikujemo za Evropski šampionat naredne godine, koji će se odigrati u Mađarskoj i Rumuniji. Kvalifikacije startuju 8. juna i moramo dobro da se pripremimo da bismo na pravi način odradili zadatak. Tek kada to uspješno prođemo, onda nastavljamo priču. Moja želja je borba za medalju na Evropskom prvenstvu, a da bismo pravili velike ambicije, moramo na ljeto da budemo na maksimalnom nivou - ističe Milatović.

On je novembra 2006. godine izabran za selektora košarkašica Crne Gore, ali na klupu nije sjeo, jer je otišao za Kinu, pa je šansu 2007. dobio Baletić. Sada je Milatović dobio novu priliku, a njih dvojica se ponovo rotiraju.

"Baletić je dobar stručnjak i moj veliki prijatelj, ali takvi su trenerski putevi. Ljudi iz Saveza su smatrali da sa mnom na klupi reprezentacija može da napravi iskorak u odnosu na ono što je do sada urađeno, a vrijeme će pokazati da li sam pravi čovjek za to ili ne. Učiniću sve da opravdam ukazano povjerenje".

Ono što su uradile rukometašice Crne Gore na Evropskom prvenstvu u Beogradu decembra 2012. godine, kada su osvojile zlato, veliki je motiv i za novog selektora košarkašica.

"Želim i sanjam o tome da to isto uradimo na nekom od narednih takmičenja. Fajter sam u duši, ne bojim se izazova, motiva imam na pretek. Vezan sam za Crnu Goru, jer gdje god sam išao, uvijek sam se vraćao ovamo. Želim da zajedno sa igračicama napravim veliki rezultat. Optimista sam, vjerujem da to možemo", zaključio je Milatović.

On je trenersku karijeru počeo u Ljuboviću, potom je radio u Budućnosti, sarajevskom Željezničaru, ŽKK Bečeju, Lovćenu, FMP Železniku, gdje je sa Ratkom Radovanovićem napravio jednu od najboljih košarkaških škola u Evropi, Crvenoj zvezdi, Kini, ŽKK Budućnost, a potom se ponovo otisnuo u najmnogoljudniju zemlju svijeta, gdje je ostao pet godina. Trenutno obavlja funkciju šefa stručnog štaba KK Ulcinj.

Đaletić i Kovač pomoćnici, Dubljević selektor kadeta

Novi selektor košarkašica Crne Gore je riješio i pitanje stručnog štaba. Pomoćnici će mu biti Igor Đaletić i Miloš Kovač, za fizičku spremu biće zadužen Drago Musić, dok će Goran Armuš biti fizioterapeut.

"Đaletić je moj bivši igrač, mlad trener koji sjajno razumije košarku, ne bježi od rada i za mene nije bilo dileme da li da ga pozovem ili ne. Kovač je trener košarkašica Budućnosti, a to je najbolja ekipa u Crnoj Gori i logično je bilo da i on bude dio stručnog štaba. Musić je sjajan stručnjak i nema sumnje da će igračice biti maksimalno fizički spremne, dok je Armuš čovjek sa kojim sam radio u periodu kada sam bio na klupi košarkašica Budućnosti - objasnio je Milatović izbor saradnika.

Dušan Dubljević, trener Sutjeske, novi je selektor muške kadetske selekcije Crne Gore, a naslijedio je Đorđija Pavićevića, koji je početkom oktobra 2013. godine podnio ostavku.

Bonus video: