Može li sreća da se osmijehne i „plavima”?

Košarkaši Budućnost Volija večeras u „Morači” (19 sati) dočekuju špansku Unikahu, u utakmici šestog kola grupe D Evrokupa
2665 pregleda 0 komentar(a)
Sa meča Unikaha - Budućnost u Malagi, Foto: Eurocupbasketball.com
Sa meča Unikaha - Budućnost u Malagi, Foto: Eurocupbasketball.com
Ažurirano: 06.11.2019. 10:23h

Da li košarkaši Budućnost Volija prvi put u ovoj sezoni mogu da vežu dvije pobjede, da li sreća može da se osmijehne i „plavima” nakon serije evropskih poraza na jednu loptu, znaće se nakon večerašnjeg meča u „Morači“ sa Unikahom (početak u 19 časova), u šestom kolu grupe D Evrokupa.

Na polovini takmičenja po grupama, Podgoričani su bez pobjede, i samo su matematički u igri za prolaz u top 16 fazu takmičenja, jer trenutno imaju po dvije pobjede manje od Oldenburga i i Trenta, koji su trenutno u borbi za četvrto, posljednje mjesto u grupi koje vodi u drugi krug. Samo serija pobjeda, posebno u gostima, uz povoljan epilog drugih mečeva, vratila bi „plavima“ nadu da mogu dalje.

Ali potrebno je da izabranici Petra Mijovića, konačno, probiju led na evropskoj sceni ove sezone. A zadatak neće biti nimalo lak, jer je gost u „Morači“ ekipa iz Malage, koja u grupi ima skor 4-1.

"U Podgoricu nam stiže jedna izuzetno kvalitetna ekipa iz možda najjače lige u Evropi, koja je trenutno i prvoplasirana ekipa u našoj grupi Evrokupa. Mi smo nakon perioda gdje je dosta poraza na jednu loptu uticalo i na samopouzdanje i raspoloženje u timu odigrali jedan zreo, pametan i odgovoran meč u Beogradu protiv Mege Bemax i u značajno boljem raspoloženju dočekujemo Unikahu", ističe trener „plavih“ Petar Mijović.

Podgoričani su u nedjelju deklasirali Megu u Beogradu sa 37 razlike, odigrali su odlično u oba pravca, ali je jasno da je Unikaha jači protivnik i da će crngorski šampion morati da pruži znatno više ako želi da ne doživi istu sudbinu kao u prethodna tri meča u Evrokupu kod kuće, protiv Trenta, Arke i Oldenburga.

5:0 vodi Unikaha u međusobnim duelima protiv Budućnosti. U sezoni 2002/2003. u Evroligi Unikaha je u „Morači” slavila 78:72, a kod kuće 87:75. Prije tri sezone su dva tima igrala u Evrokupu, u Podgorici je bilo 86:62 za goste, dok je Unikaha kod kuće slavila 93:75. U prvom meču ove sezone, u Malagi, domaćin je bio bolji rezultatom 83:70

"Momci su zdravi i spremni, od povratka iz Beograda smo odradili četiri treninga pripreme za Unikahu. Kroz trening i način na koji radimo i treniramo, zbilja smo optimisti i osjećam da ekipa raste, ali i da je daleko od maksimuma. Vjerujem da možemo da kroz utakmice protiv velikih favorita kao što je Unikaha da izgledamo jako dobro i da napravimo, konačno, kontinuitet dobrih igara", dodaje Mijović.

Unikaha je dobila prvi međusobni meč u Malagi sa 83:70. Budućnost je odigrala dobro prvu četvrtinu, koju je dobila 25:18, nakon nešto više od dva minuta igre u drugoj dionici je vodila sedam razlike (31:24), a onda je uslijedila serija domaćih od 11:0, za preokret na 35:31, a onda se do kraja meča pitanje pobjednika više nije postavljalo.

"Unikaha je, bez sumnje, favorit, ali ćemo uraditi sve da odigramo utakmicu na visokom nivou i u dijelu koncentracije i energije, izvršićemo posebno pritisak na njihovu spoljnu liniju. Pokušaćemo i da iskontrolišemo defanzivni skok koji je do sada bio na lošem nivou - zaključio je Mijović.

Krilni centar Budućnosti Danilo Nikolić ističe da je „Unikaha jedan od glavnih favorita za osvajanje Evrokupa ove sezone“.

"Uvijek je motiv više igrati protiv njih. Mi i dalje tražimo prvu pobjedu u grupnoj fazi, a iako nismo u dobroj poziciji za plasman u narednu rundum, daćemo sve od sebe dok još postoji šansa. U prvom meču sa Unikahom odigrali smo dobro tri četvrtine, ali je uzrok poraza bila naša igra u drugoj četvrtini koja nije bila na nivou. Pred našim navijačima nadam se da možemo biti fokusurani svih 40 minuta", rekao je Nikolić, koji je prije mjesec u Malagi protiv Unikahe upisao pet poena i tri defanzivna skoka.

Kasemiro: Biće komplikovano, Budućnost želi da pobijedi kući

Unikaha je trenutno peta u prvenstvu Španije, sa četiri pobjede i tri poraza. Za vikend je savladala Betis.

"Budućnost je odigrala veoma dobru utakmicu u Istanbulu protiv Galatasaraja. To je tim koji će biti veoma željan da ostvari prvu pobjedu pred svojim navijačima, tako da očekujemo komplikovanu utakmicu", rekao je trener Unikahe, Luis Kasemiro, koji neće moći da računa na Karlosa Suaresa i Alberta Diasa, dok su pod znakom pitanja Frank Elegar i Gerun.

"Tempo takmičenja koji imamo, a kada smo zajedno samo pet sedmica, visok je i moramo se svi suočiti sa ovim ograničenjima i pokušati da pobijedimo i u ovoj evropskoj utakmici", dodao je Kasemiro.

Bonus video: