Pobjeda drži „plave” u igri za prolaz

Košarkaši Budućnost Volija večeras (19 časova) dočekuju Galatasaraj u meču 9. kola grupe D Evrokupa
1083 pregleda 0 komentar(a)
Sa meča Galatasaraj - Budućnost u Istanbulu
Sa meča Galatasaraj - Budućnost u Istanbulu

Dva kola prije kraja takmičenja po grupama, devet timova je obezbijedilo plasman u Top 16 fazu Evrokupa, u igri je još sedam mjesta. Sa dvije vezane pobjede, u gostima protiv Trenta i Arke, a nakon šest poraza u prvih šest kola, i Budućnost Voli još ima šansu.

Podgoričani, međutim, više ne drže sudbinu u svojim rukama, sve i da upišu pobjede u posljednja dva kola, večeras protiv Galatasaraja (19 časova) i sedam dana kasnije u gostima protiv Oldenburga, jer Trento i Arka trenutno imaju po pobjedu više od crnogorskog šampiona.

Osim obje pobjede, „plavima” je, naime, potrebno da Trento doživi oba poraza, prvi večeras od Arke (20 časova), a Arka treba da izgubi jedan meč, i to u posljednjem kolu od Galatasaraja u gostima.

Svaki drugi scenario ne odgovara Budućnosti, ali je prvi preduslov pobjeda protiv turskog tima, prva evropska kod kuće ove sezone...

"Još jedna u nizu teških utakmica je ispred nas. Nakon izuzetno važne pobjede protiv Cedevite, i serije važnih pobjeda, dočekujemo jednog od favorita i ekipu Evrokupa. Galatasaraj u odnosu na prvi meč u grupi je jači za bivšeg NBA igrača Aleksa Pojtresa. Sigurno da Galatasaraj dolazi sa velikim ambicijama u Podgoricu, nakon važne pobjede nad Bandirmom - ističe trener Podgoričana Petar Mijović.

Košarkaši Budućnosti su u odličnoj formi, u seriji su od sedam pobjeda na dva fronta (imaju i sedam uzastopnih trijumfa u ABA ligi, gdje su neprikosnoveni lideri), i mogu samo da žale što malo ranije nisu ušli u pravi ritam, što nijesu dobili makar jednu od utakmica koje su izgubili na „jednu loptu”, jer bi bili u znatno boljem položaju kada je plasman u top 16 fazu Evrokupa u pitanju.

"Naš dobar momenat traje duži vremenski period, gdje iz dobrog treninga kreiramo jako dobre stvari i bilježimo izuzetno dobre rezultate. Meč protiv Galatasaraja će biti još jedan u nizu testova protiv vrhunskog tima", dodaje Mijović.

Budućnost je u Istanbulu odigrala odličan meč, bila je blizu pobjede, ali je poražena nakon produžetka (84:83), pošto je promašila jedan šut za pobjedu u regularnom dijelu (Džastin Kobs) i dva u produžetku (Kobs i Danilo Nikolić).

"Mi smo prije skoro dva mjeseca odigrali jednu izuzetno dobru utakmicu u Istanbulu, gdje smo imali šut za pobjedu i u regularnom dijelu kao i u produžetku. Tu smo pokazali da smo kadri da se nosimo sa vrhunskim timovima", kaže trener Podgoričana.

Mijović ističe da će novi meč protiv Galatasaraja biti „jako zahtjevan, posebno u unutrašnjoj liniji, gdje su tri izuzetno kvalitetna igrača, dvojica sa ozbiljnim NBA iskustvom”.

"Mislim da će na našim „četvorkama” i „peticama” biti izuzetno velika odgovornost da odgovore atleticizmu koji Galatasaraj ima, da u tom dijelu budemo na malo većem nivou nego što smo bili u Istanbulu. Sa druge strane, mi napredujemo iz dana u dan, što se tiče individualnih performansi određenih igrača, a šte se tiče timskog nastupa mislim da smo u progresu. Nakon Partizana, Cedevite i Unikahe pred nama je opet jedna od najzahtjevnijih utakmica do sada, ali se nadam da ćemo biti maksimalno fokusirani, skoncentrisani i posvećeni da izvršavanje zadataka bude na visokom nivou, kako bismo bili bliže pobjedi.

Galatasaraju treba pobjeda u „Morači” da bi ostao u trci za prvo mjesto.

"Zbog pozicije na tabeli i kvaliteta, Galatasaraj je favorit u ovom meču, ali moram da istaknem izuzetan karakter kod naših momaka, pobjednički duh i stav, i nadam se da ćemo uraditi sve da obradujemo naše navijače koje pozivam da još jednom ispune „Moraču”, jer nam je njihova podrška od izuzetnog značaja", zaključio je Mijović.

3:2 vodi Galatasaraj u pobjedama protiv Budućnosti u Evrokupu. Budućnost i Galatasaraj su bili rivali u grupnoj fazi ovog takmičenja i prije dvije sezone, i oba tima su slavila kod kuće. U “Morači” je bilo 87:78 za Podgoričane, dok je Galatasaraj bio još ubjedljiviji na svom parketu - 82:61. Budućnost i Galatasaraj su u sezoni 2008/2009 igrali kvalifikacije za Evrokup. Tim iz Istanbula je kod kuće bio bolji sa 85:83, dok je Budućnost slavila u “Morači” 93:62 i izborila plasman u ovo takmičenje. Galatasaraj je dobio prvi meč u ovogodišnjem takmičenju, kod kuće, sa 84:83

Šehović: Nadamo se da će navijači još jednom doći u velikom broju da nas podrže

Galatasaraj je trenutno drugi u grupi D, sa pet pobjeda i tri poraza. Aron Herison (16,4 poena po meču), Greg Vitington (13,4) i Zek Ogast (12,4) su do sada najbolji poenteri tima iz Istanbula, Ogast je najbolji skakač (6,4), Herison je najbolji asistent (3,5)...

"Dočekujemo jednog od favorita Evrokupa i ekipu od koje smo izgubili jedan od mečeva koji su bili na jednu loptu. U Istanbulu smo, i pored određenih grešaka, odigrali odličnu utakmicu, imali šansu i u regularnom dijelu i u produžetku za pobjedu, ali nismo uspjeli da ih iskoristimo. Za nas vrlo važna utakmica koja odlučuje da li možemo proći u drugi krug i nadamo se da će navijači još jednom doći u velikom broju da nas podrže. Nalazimo se u dobroj formi, dobro treniramo i očekujem dobru utakmicu u „Morači”", kaže kapiten „plavih” Suad Šehović.

Bonus video: