Prva runda, a već su u nokdaunu

Na prvoj utakmici finala ABA lige, košarkaši Budućnost Volija izgubili od Crvene zvezde 91:72. Drugi meč već sjutra (19 časova), takođe u Beogradu. Ako i to izgubi, šampion bi bio na korak od predaje krune
5454 pregleda 17 komentar(a)
Igrali dobro 17 minuta, a onda nestali sa terena: Noris Kol i Goga Bitadze na sinoćnoj utakmici, Foto: ABA liga
Igrali dobro 17 minuta, a onda nestali sa terena: Noris Kol i Goga Bitadze na sinoćnoj utakmici, Foto: ABA liga
Ažurirano: 13.04.2019. 11:24h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Do finiša 2. četvrtine je djelovalo da će šampion ponoviti scenario iz prošle sezone i odmah na startu napraviti brejk. Činilo se da su košarkaši Budućnost Volija konačno našli rješenje za tim od kojeg su izgubili dva puta u regularnom toku i u borbi za trofej u ABA Superkupu, ali su u nastavku zbrisani sa terena - u prvom meču finala ABA lige, „plavi” su izgubili od Crvene zvezde sa čak 91:72.

Mogli su da dožive i najteži poraz u regionalnom takmičenju od „crveno-bijelih”, jer su u pretposljednjem minutu gubili 91:64, ali je ostalo rekordnih onih minus 23 u dva navrata u sezoni 2016/2017...

Tim Jasmina Repeše se mučio na startu u napadu. Goga Bitadze je, doduše, dao dvije trojke za 6:0 (to su mu bili jedini poeni na meču), ali je bio predaleko od koša, jer mu Majkl Odžo nije dao da priđe. Gorostasni Nigerijac je stvarao probleme mladom Gruzijcu i na drugoj strani terena i bio najzaslužniji za seriju 13:2, koju su za preokret na 13:8 trojkama zaključili Dejan Davidovac i Mohamed Faje.

Hrvatski trener je tada pozvao tajm-aut, nakon kojeg je Noris Kol brzo dao šest poena i vratio prednost (16:14). Budućnost je zahvaljujući herojima prošlogodišnjeg finala, Nemanji Gordićui Filipu Baroviću, opet vratila maksimalnih plus šest u 14. minutu (28:22). Zvezda je dva puta prilazila na minus tri, ali su se Podgoričani ekspresno vraćali na šest razlike - prvo je Gordić dao koš i dodatno bacanje za 35:29, da bi onda i Edvin Džekson iskoristio prvo slobodno, a zatim i pogodio za dva nakon ofanzivnog skoka Barovića (38:32).

Tada je Milan Tomić uzeo minut odmora, nakon kojeg su njegovi igrači pokazali zašto su ove sezone izgubili samo dva puta u 25 mečeva ABA lige. Filip je Čović ubacio dva penala i trojku, da bi potom Maik Cirbes sa četiri poena donio novu prednost Beograđanima (41:40). Budućnost je u tim trenucima potpuno izgubila koncentraciju u odbrani, griješila i u napadu, pa je u posljednja dva minuta i 40 sekundi primila 13 poena, samo jedan manje nego prije toga u 2. četvrtini. Dala je četiri, pa je na veliki odmor otišla sa minus tri (45:42).

39 odsto šutirala je Budućnost iz igre - za dva 35-16, a za tri 24-7. Zvezda je imala 55,8 odsto, a imala je veliku prednost i u blokama (6:1) i asistencijama (22:14)

Muke su se nastavile i nakon povratka iz svlačionica. Jeste Kol trojkom u 23. minutu izjednačio na 45:45, ali je to bilo sve - „plavi” se izgubili u paklu „Pionira”, pa je Zvezda natjerala Repešu da potroši dva od tri tajm-auta u 2. poluvremenu za svega 97 sekundi.

Prvi je bio pri rezultatu 51:45 u 25. minutu, nakon kojeg je Erl Klark smanjio, ali je domaćin odgovorio sa 11 uzastopnih poena i riješio sve već u 28. minutu (62:47). Računajući i završnicu 1. poluvremena, Zvezda je napravila seriju 30:9, što je u finalu nedopustivo...

Repeša je u igru ubacio i Derika Vilijamsa i Petra Popovića, vjerovatno i sam svjestan da je sve gotovo. Sa njima u postavi, „plavi” su prišli na 62:52 i imali napad, ali su izgubili loptu, a Ognjen Dobrić trojkom za kraj 3. četvrtine stavio tačku na meč. Druga utakmica se igra već sjutra, šampionu gori pod nogama - ako izgubi i peti put ove sezone od istog rivala, iluzorno bi bilo očekivati da dobije naredna tri duela i odbrani prstenje.

Repeša: Dobro je da je druga utakmica brzo

Jasmin Repeša nije padao u vatru, već je smireno prokomentarisao poraz u prvom činu finala.

- Zvezda je više nego zasluženo pobijedila i povela 1:0. U većem dijelu prvog poluvremena smo odigrali dobro, ali završnica prvog i početak drugog dijela nisu bili kakve smo željeli. Istina je da smo promašili puno otvorenih šuteva, da je sa ovakvim postocima za dva i tri teško dobiti utakmicu, ali je moguće ako se osnovne stvari zadovolje. Primili smo previše laganih poena, probijana nam je prva linija, nije nas bilo u odbrani, zato smo i izgubili - naglasio je hrvatski trener.

Budućnost u četiri meča sa Zvezdom ima koš-razliku minus 63.

- Ovo je tek prva utakmica, na nama je da pokažemo da odnos između nas nije baš takav. Ovo je samo jedna utakmica koja se završila, a u plej-ofu je dobra stvar što je naredni susret brzo. Moramo da napravimo analizu i pripremimo se - naglasio je Repeša, koji nije htio da komentariše atmosferu.

- Nemojte me vući za jezik. U balansu sam po svim pitanjima i ne bih pričao o tome. Ako počnem da govorim o atmosferi, izreći ću neke riječi koje ne bih htio. Goga Bitadze je bio loš. Dao je prvih šest poena na utakmici i više se nije upisao, a bio je potpuno nemoćan protiv Majkla Odža.

- Košarka je kolektivna igra, sport automatizma i u odbrani i u napadu, ali sve počinje od individualne odgovornosti - nedorečen je ostao Repeša. Njegov kolega, Milan Tomić, poručio je da njegov tim ništa nije uradio, već da je samo napravio prvi, mali korak ka tituli.

- U 1. četvrtini smo napravili mnogo grešaka u napadu, a nije bilo ni komunikacije u odbrani. Dobro je da su igrači shvatili da moraju da se smire i ne pričaju sa sudijama, kada se to desilo odigrali smo košarku na visokom nivou. Napravili smo prvi korak, ali ništa nismo uradili. Moramo što prije da zaboravimo ovu utakmicu, jer naredna neće biti ovakva. Budućnost će sigurno odreagovati - rekao je Tomić.

CRVENA ZVEZDA - BUDUĆNOST 91:72 (18:20, 27:22, 20:10, 26:20)

Beograd - Dvorana „Aleksandar Nikolić”. Gledalaca: 6.374. Sudije: Boltauzer, Pukl (Slovenija), Hordov (Hrvatska).

Crvena zvezda: Čović 8 (3-3), Perperoglu 7 (8-5), DAVIDOVAC 8 (2-2), Nenadić 0 (2-0), LAZIĆ 3, FAJE 7, BERON 19 (2-1), Dobrić 12 (4-3), Simanić 3, Rivers 7, Cirbes 9 (5-3), ODŽO 8 (8-4).

Budućnost Voli: DŽEKSON 6 (6-4), KOL 18 (3-2), SU. ŠEHOVIĆ, E. KLARK 8 (2-2), Barović 5 (2-1), K. Klark 8 (2-1), Gordić 8 (5-4), BITADZE 6, Popović 2 (2-2), Bel 5 (2-2), Nikolić 3, Vilijams 3 (5-1).

Bonus video: