Novo razočaranje - Budućnost izgubila dobijen meč protiv Unikahe

Španci slavili poenima 2,2 sekunde prije kraja
12969 pregleda 27 komentar(a)
Džastin Kobs, Foto: Savo Prelević
Džastin Kobs, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.11.2019. 23:01h

Košarkaši Budućnost Volija, definitivno, nijesu miljenici sreće na startu ove sezone - poraz od Unikahe u “Morači” bio je peti na jednu loptu, četvrti u Evrokupu.

A pobjeda, koja vjerovatno, ne bi donijela plasman u narednu rundu, mogla je mnogo da znači “plavima” na planu samopouzdanja, jer bi prvi put ove sezone vezali dvije pobjede.

Podgoričani, tako, ni u šestom međusobnom duelu nijesu uspjeli da poraze Unikahu, a izabranici Petra Mijovića ostali su na nuli u grupi D i nakon šestog kola, praktično bez šansi da u preostala četiri kola izbore plasman u top 16 fazu.

Međutim, način na koji su “plavi” izgubili od jedne od najjačih ekipa u Evrokupu najbolje odslikava početak sezone, barem kada je u pitanju evropska scena. Budućnost je vodila od sredine treće četvrtine, bila je stalno u prednosti u posljednjoj, ali je u završnici sopstvenim grešakama doprinijela porazu.

Kada je Bamfort pogodio trojku za vođstvo Budućnosti od 81:77, na 32,7 sekundi prije kraja, malo ko u “Morači” nije vjerovao u prvi trijumf u grupi. Međutim, u sljedećem napadu je Martin napravio faul prilikom šuta za tri poena Tupana, koji je bio precizan za linije bacanja i smanjio na 81:80.

Budućnost je i dalje držala sudbinu u svojim rukama, ali je Kobs napravio faul u napadu, a da Ivanović nije još ni izveo loptu iz auta, na 18,6 sekundi prije kraja.

Nakon tajm-auta gostiju, Fernandes je probio, ali nije pogodio polaganje, ali je njegov šut iz skoka u napadu, nakon "tip-ina", popravio Tompson, za 82:81, za 2,2 sekude prije kraja.

Uslijedio je tajm-aut domaćih, dogovor za napad za moguću pobjedu. Loptu iz auta je izveo Kobs, koga su mnogi očekivali da bude posljednji egzekutor, kao često ove sezone, ali je on je dodao loptu mladom Božiću (bio je u prvoj petorci na meču), koji nije uspio da pogodi šut za pobjedu...

Budućnosti su trebala skoro dva minuta da upiše prve poene na meču, trojka Bamforta je prekinula seriju gostiju od 6:0 na startu. Držali su Španci prednost do 10:8, ali se vidjelo da “plavi” podižu nivo šuta, pa je Danilo Nikolić iz kontre, na asistenciju Kobsa, nakon tačno četiri minuta donio prvo vođstvo domaćinu (12:10).

Kobs i Bamfort su pogodili za plus četiri (16:12), a Budućnost je najveću prednost imala na dva minuta i 43 sekundi prije kraja, kada je Martin pogodio uz faul (na asistenciju Ilića) i realizovao dodatno bacanje za 21:14. Budućnost je na 23:17 (2:16 do kraja) stala i dozvolila Unikahi da do kraja dionice stigne do izjednačenja, a mogla je i do vođstva da Gerun nije promašio oba bacanja 16,5 sekundi prije kraja (posljednji šut, za tri poena, u ovoj četvrtini promašio je Šehović).

U ritmu iz posljednja dva minuta prve četvrtine, posebno u odbrani, Budućnost je nastavila i u drugoj dionici, u kojoj je posljednji put vodila 28:25, kada je Šehović pogodio trojku. Serijom 8:0, za minut i po, Unikaha je povela 33:28, Budućnost je izjednačila na 37:37 i 40:40.

Unikaha, je potom, zahvaljujući skoku u napadu (sedam u prvom poluvremenu, jedan više nego što je ukupno Budućnost imala uhvaćenih lopti za poluvrijeme), sa sedam poena u nizu ponovo stigla do plus sedam 47:40, minut i po prije kraja dionice. Kobs (koš i dodatno bacanje) i Božić (trojka) vratili su “plave” na minus jedan, manje od minut prije kraja, ali su Španci poenima Tupana i Fernandesa na poluvremenu vodili 51:46.

Unikaha je na odmoru imala slabiji šut za dva poena, ali je imala šest šuteva više unutar reketa, upravo zahvaljujući skoku u napadu.

Budućnost je treću četvrtinu odigrala najbolje na meču u oba pravca, posebno u odbrani, uz veliku borbenost svih igrača, pa je to dalo i rezultat, i popravilo atmosferu na tribinama. A preokret je počeo sredinom dionice, kada je Budućnost serijom 10:0, za nepuna tri minuta povela 66:60.

Prednost od šest poena imala je i na 69:63, ali je Gerun smanjio zaostatak gostiju na četiri poena (69:65) uoči posljednjih 10 minuta, u kojima je Budućnost vodila, najviše do četiri razlike, ali tu prednost nije sačuvala…

Nakon šestog kola, Unikaha je prva sa skorom 5-1, slijede Galatasaraj (4-2), Oldenburg (3-3), Arka (3-3) i Trento (3-3), a posljednja je Budućnost (0-6).

Budućnost u sljedećem kolu, 12. novembra, gostuje Trentu.

Budućnost Voli - Unikaha 81:82 (23:23, 23:28, 23:14, 12:17)

Podgorica - Dvorana: “Morača”. Gledalaca: 1.860. Sudije: Bisang (Francuska), Šemeš (Izrael), Rejter (Njemačka).

Budućnost Voli: KOBS 26 (8-7), Ivanović 4, BAMFORT 18, Šehović 3, Starovlah, MARTIN 12 (3-2), Ilić 2, Z. Nikolić, BOŽIĆ 5, Popović, Mejers 4 (2-2), D. NIKOLIĆ 7.

Unikaha: TOMPSON 10 (2-2), Fernandes 9 (2-2), ABRAMOVIĆ, TUPAN 17 (5-5), ADAMS 7, ELEGAR 6, Vačinski 3, Ejdžim 8 (4-3), Gerero 6, Suares 3 (2-1), Gerun 13 (12-7).

Bonus video: