Vlasnik Dalasa iznio neobičan predlog za završetak NBA lige

Prema Kjubanovom predlogu, 20 ekipa koje izbore doigravanje bile bi rangirane nezavisno o konferenciji u kojoj nastupaju, pri čemu bi najboljih 14 popunilo mjesta u klasičnom žrijebu od 16 klubova

384 pregleda 0 komentar(a)
Mark Kjuban i Luka Dončić, Foto: AP
Mark Kjuban i Luka Dončić, Foto: AP

Vlasnik Dalas Maveriksa Mark Kjuban predlaže da u nastavku prekinute sezone u NBA ligi u borbi za prvaka igra 20, umjesto uobičajenih 16 ekipa, ali smatra da bi svih 30 klubova moralo da odigra još pet do sedam utakmica osnovnog dijela sezone prije plej-ofa.

Vodeći ljudi Golden Stejta već su najavili da će bilo kakav nastavak sezone tretirati kao da su već na odmoru, a zvijezda Portlanda Demijan Lilard je izjavio da neće učestvivati u nastavku lige, ako njegova ekipa neće imati realnu priliku da izbori mjesto u doigravanju.

Prema Kjubanovom planu, Lilard će imati razlog da igra, a Golden Stejt bi uz Minnesotu bio jedini tim bez izgleda za plasman u plej-of. Njihove utakmice u regularnom dijelu sezone imale bi značajnu finansijsku težinu. Naime, prema pisanju američkih medija, ugovori za televizijska prava koje je potpisala NBA liga uslovljavaju odigravanje najmanje 70 utakmica osnovnog dijela sezone po svakoj ekipi, a u trenutku prekida klubovi su ih odigrali između 63 i 67.

Dodatna dva mjesta u doigravanju za obje konferencije, dala bi šansu gotovo svim ekipama da ostanu u igri za plej-of.

Prema Kjubanovom predlogu, 20 ekipa koje izbore doigravanje bile bi rangirane nezavisno o konferenciji u kojoj nastupaju, pri čemu bi najboljih 14 popunilo mjesta u klasičnom žrijebu od 16 klubova.

U prvom krugu doigravanja bi učestvovale četiri najlošije rangirane ekipe, tako da bi 17. igrala protiv 20., a 18. protiv 19. Bolji iz tih dvoboja, bilo da se radi o jednoj utakmici ili seriji na dvije pobjede, u drugom bi krugu igrali protiv 15. i 16. rangiranog tima. Igrale bi se serije na tri pobjede, a dva pobjednika bi popunila preostala dva mjesta u žrijebu klasičnog doigravanja koje bi tada bilo nastavljeno u uobičajenom formatu serija na četiri pobjede.

"Ovaj nam plan omogućava da imamo više utakmica u doigravanju, više uzbuđenja, više važnih dvoboja. On gotovo svakoj ekipi daje priliku da se vrati i odigra određeni broj utakmica osnovnog dijela sezone, napravi nešto zanimljivo i takmiči se za nešto", izjavio je Kjuban za američku televiziju NBC.

"Moramo nešto da probamo da promijenimo. Sklon sam eksperimentisanju. Ne možemo samo ići provjerenim putem", zaključio je on.

Vođstvo NBA u subotu je objavilo da pregovara s kompanijom Walt Disney o mogućnosti da se sve preostale utakmice nastavka NBA sezone odigraju u sportskom kompleksu unutar Disney Worlda u Orlandu s predviđenim početkom takmičenja krajem juna.

Bonus video: